CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-223
12 oktober 2001 Omzet industrie nagenoeg gelijk gebleven 9.30 uur

De omzet van de Nederlandse industrie in de periode juli ­ augustus 2001 is nauwelijks hoger dan die in juli ­ augustus vorig jaar. De binnenlandse verkopen zijn met 1 procent gedaald. Daarentegen is de industriële export met 2 procent gestegen. Per saldo is de totale omzet met 1 procent toegenomen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Kleine positieve invloed afzetprijzen en extra werkdag De afzetprijzen zijn ten opzichte van juli ­ augustus vorig jaar gemiddeld met bijna 1 procent gestegen. Bovendien telt juli ­ augustus 2001 een werkdag meer dan de overeenkomstige periode verleden jaar. Volgens voorlopige berekeningen bedraagt de positieve invloed hiervan ruim 1 procent.

Grootste omzetstijging bij voedings- en genotmiddelenindustrie Binnen de industrie heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste omzetstijging geboekt in juli - augustus 2001. De stijging van de omzet is ongeveer even groot als de prijsstijging. Ten opzichte van juli ­ augustus vorig jaar zijn de verkopen met 6 procent toegenomen. In Nederland is de omzet van deze branche met 5 procent gestegen en op de exportmarkten met 7 procent.

Grootste omzetdaling bij aardolie-industrie De grootste omzetdaling komt voor rekening van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerkende industrie. Met name op de binnenlandse markt zijn de verkopen flink afgenomen met 13 procent. De buitenlandse verkopen laten nog een kleine omzetgroei van CBS-Persdienst 1 procent zien. Per saldo is de totale omzet van deze branche met 4 Postbus 4000 procent gedaald. Binnen deze branche stond vooral de omzet van de 2270 JM Voorburg aardolie-industrie onder druk, mede als gevolg van de daling van de tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71 afzetprijzen met bijna 8 procent. E-mail:
persdienst@cbs.nl

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-223 pagina 1 van 3



Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2001 telt de periode juli ­ augustus één werkdag meer dan in 2000. Het CBS gaat in de loop van 2001 voor de omzetontwikkeling van de industrie ook werkdag- en seizoensgecorrigeerde cijfers berekenen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de positieve invloed van de werkdag meer in juli ­ augustus 2001 ruim 1 procent bedraagt. Cijfers van voorafgaande maanden kun- nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.