NIPO

Na vertrek Kok: Nederland weet nog niet wie de nieuwe premier zou moeten worden

De helft van de Nederlanders weet niet wie Wim Kok op zou moeten volgen als premier. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO het afgelopen weekeinde heeft uitgevoerd onder 959 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De fractievoorzitter van de VVD, Hans Dijkstal, wordt door 13% van de ondervraagden als nieuwe premier gekozen.

Ongeveer de helft van de Nederlanders (49%) weet niet wie de meest geschikte opvolger van Wim Kok als premier zou zijn. In december 2000, enkele maanden voor Kok zijn vertrek aankondigde, was dit aandeel aanzienlijk lager: 36%. Kok kon toen rekenen op 28% van het publiek.

De leemte die Kok achterlaat, wordt niet geheel opgevuld door zijn opvolger, Ad Melkert. Die kon in december 2000 rekenen op de steun van 3% van de kiesgerechtigden. Dat aandeel is weliswaar gestegen, zij het tot slechts 9%. Melkert moet de fractievoorzitter van de VVD nog voor zich dulden: Hans Dijkstal verkrijgt 13% van de stemmen (was 6%). De minister van Financiën, Gerrit Zalm, kan zich eveneens verheugen in steun van een deel van de kiezers (was 1%, nu 5%).

De nieuwe lijsttrekker van het CDA, Jan Peter Balkenende, krijgt de steun van 1% van de kiesgerechtigden. Zijn voorganger, Jaap de Hoop Scheffer, kan rekenen op 2%. Zij moeten beiden GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller nog net voor laten gaan.
1 | Wie zou naar uw mening premier moeten worden in een volgend kabinet?

                        December 2000   Oktober 2001     
% %
Hans Dijkstal (VVD) 6 13
Ad Melkert (PvdA) 3 9
Gerrit Zalm (VVD) 1 5
Paul Rosenmöller (GroenLinks) 2 2
Jaap de Hoop Scheffer (CDA) 2 2
Jan Peter Balkenende (CDA) -- 1
Wim Kok (PvdA) 28 1
Jan Marijnissen (SP) 1 1
Hans Wiegel (VVD) 2 1
Annemarie Jorritsma (VVD) 1 1

Weet (nog) niet / geen mening 36 49
In de top-tien staan vier VVD-prominenten genoemd. De genoemde VVD-kandidaten kunnen in totaal rekenen op 20% van de kiezers, met andere woorden: één op de vijf kiesgerechtigden kiest voor een premier uit de VVD-gelederen. Daarmee troeven de VVD-kandidaten de PvdA'ers af, die op 14% kunnen rekenen. De genoemde CDA-kandidaten moeten het in totaal met slechts 3% stellen. Zelfs onder de eigen CDA-aanhang denkt men in slechts 14% van de gevallen aan een premier uit eigen kring.

Leefbaar Nederland
Pim Fortuyn, één van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland, scoort in de peiling iets minder dan 1%.

Van de kiesgerechtigden geeft overigens 15% de voorkeur aan Fortuyn voor het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Hiermee blijft hij David Pinto (2%) ruim voor. Een zeer groot deel van de kiezers heeft geen idee wie de lijsttrekker zou moeten worden van de onlangs opgerichte partij. Sympathie krijgt Fortuyn vooral van de Nederlanders die wellicht op Leefbaar Nederland zullen stemmen en van een deel van de VVD-aanhang.

Methode: NIPO Telepanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden op 5-7 oktober 2001 (n=959), onderzoeksnummer: C3431. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020 5225 479, of r.frerichs@nipo.nl)


---
Anja Dobber

NIPO the market research institute
Telephone (+31) 20 - 5225 791
Fax (+31) 20 - 5225 333
E-mail A.Dobber@nipo.nl
Internet http://www.nipo.nl

---