Gemeente Leiden

Stedenband met Buffalo City uitgebreid

'Gastambtenaren' verkennen Leids afvalverwerkingsysteem

Een delegatie van raadsleden, ambtenaren en de loco-burgemeester uit Buffalo City bezocht de afgelopen weken Leiden. Twee van de Zuid-Afrikaanse ambtenaren verdiepten zich tegelijk in methoden voor verbetering van afvalscheiding.

BESTUURSDIENST - Op vrijdag 5 oktober ondertekenden vertegenwoordigers van beide steden een hernieuwde 'letter of intent' in het stadhuis. Daarin wordt bekrachtigd dat de stedenband wordt voortgezet en uitgebreid. Sinds 1998 heeft Leiden banden met Buffalo City, voorheen East London.

Townships,br De delegatie is inmiddels terug naar huis, maar momenteel volgen nog twee ambtenaren van de reinigingsdienst uit Buffalo City een training voor het opzetten van een modern afvalverwerkingsysteem. Het 'Waste Management Plan' van Zongezile Apleni en Zonwabele Plata moet ervoor zorgen dat in de toekomst meer afval wordt gerecycled. Nu komt vrijwel alles op de dumpplaatsen van Buffalo City terecht. Maar GFT, glas, oud papier, ijzer en plastic moet ook in Zuid-Afrika een tweede leven tegemoet gaan. Daarnaast moeten alle regels van de verschillende gemeenten die deel uitmaken van Buffalo City worden gestroomlijnd. Nu gelden er nog verschillende regels. De ambtenaren hebben meegelopen op de afdeling Inzameling van de sector Stedelijk Beheer en bezochten in de stad onder andere de Milieustraat en kringloopbedrijf Het Warenhuis.

De stedenband van Leiden met Buffalo City is onlangs voortgezet en uitgebreid. Foto: Henk Bouwman.