LEI

persbericht / nr. 1666

12-oktober-2001

'Flevo-model' biedt goede springplank naar toekomst

Flevoland heeft volop kansen op behoud van een internationaal concurrerende landbouw. Voor de komende jaren betekent dat wel een doorgaande schaalvergroting, specialisatie en intensivering, waarbij ook bedrijven zullen verdwijnen. Het gebied heeft een voorsprong bij de uitbreiding van biologische teelten. Het biedt plaats aan winstgevende landbouwtakken die elders in het land door ruimtegebrek in de knel komen. Verbreding naar niet-agrarische activiteiten is voor de inkomensvorming in Flevoland van minder belang. Maar zo'n verbreding voorziet wel in een maatschappelijke behoefte en zij versterkt het draagvlak bij de burger voor het grote agrarische ruimtegebruik. Dat concludeert het LEI in het rapport 'Flevoland: Tuin van de Randstad'.

Het rapport volgt uit een onderzoek in opdracht van de Provincie Flevoland. Daarbij zijn bedreigingen en kansen voor de landbouw in dit gebied in kaart gebracht. Bedreigend zijn bijvoorbeeld de veranderingen in het Europese landbouwbeleid en de voortgaande verstedelijking. Maar daar tegenover staan een uitstekende infrastructuur met concurrerende bedrijven en kwalitatief hoogwaardige producten. Om deze situatie te behouden zullen de bedrijven verder gaan met schaalvergroting en intensivering. Dit gebeurt zowel binnen bestaande bedrijfstypen als door de ontwikkeling of vestiging van nieuwe soorten bedrijven, bijvoorbeeld uit andere delen van Nederland.

De combinatie van een doelmatige inrichting van het gebied, concurrerende bedrijven, een goede (kennis)infrastructuur en innovatief ondernemerschap zijn kenmerkend voor het 'Flevo-model'. Export van dit model naar regio's waar de landbouw opnieuw moet worden ingericht, zoals in Oost-Europa, biedt kansen aan het bedrijfsleven van Flevoland.

De ruimte in Flevoland is ook aantrekkelijk voor burgers uit de Randstad. Boeren kunnen hier op inspelen door voorzieningen op het gebied van recreatie en natuur. Deze activiteiten zullen overigens maar beperkt bijdragen aan het agrarisch inkomen. Zij zijn wel belangrijk om bij de burger het draagvlak te vergroten voor het grote beslag dat de landbouw legt op de ruimte.

Op basis van hun analyse noemen de onderzoekers een aantal mogelijke actiepunten voor de provincie Flevoland. Bijvoorbeeld: een goede onderlinge afstemming van het ruimtelijk beleid met andere provincies, het scheppen van recreatieve en landschappelijke voorzieningen voor de burger, en het creëren van een flexibele infrastructuur die de ontwikkeling van de agrosector ondersteunt.
---

Flevoland: Tuin van de Randstad; Perspectieven voor landbouwbedrijven in Flevoland. Bekijk het rapport: 2.01.09.