NEBAS

EK ROLSTOELDANSEN voor het eerst in Nederland

Bunnik, 2 oktober 2001 - Vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober zal de Europese rolstoel-dans-top voor het eerst naar Nederland afreizen om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap. Uit tien landen zullen 58 top-rolstoeldansers de strijd om het Europees Kampioenschap met elkaar aan gaan. Daar de Nederlandse rolstoeldansers al jaren meedraaien met de top van de wereld zijn de verwachtingen in het Nederlandse kamp hoog gespannen.

Rolstoeldansen
Met 3500 beoefenaars in Nederland is het rolstoeldansen een van de populairste sporten voor mensen met een handicap. Er kan op verschillende wijze gedanst worden: combi-dans waarbij een rolstoeldanser danst met een staande partner, duo-dans waarbij twee rolstoeldansers een paar vormen, formatie-dans waarbij in formatie synchroon met rolstoeldansers of staande dansers gedanst wordt en solo-dans waarbij een rolstoeldanser alleen danst. Er wordt gesport in twee handicap klassen. Een klasse voor rolstoelers met een beperkte hand- en/of schouderfunctie en een klasse voor rolstoelers met een normale hand- en schouderfunctie. Er kan gedanst worden met zowel handbewogen- als elektrische rolstoelen.

Europees Kampioenschap
Op het EK rolstoeldansen, wat gelijktijdig plaatsvindt met de Holland Masters, wordt alleen het onderdeel combi-dans gedanst. Er worden wedstrijden gehouden in de Standaard dansen Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep en in de Latijns Amerikaanse dansen Samba, Chachacha, Rumba, Paso Doble en Jive. De wedstrijden vinden plaats op vrijdagavond 12 en zaterdagavond 13 oktober op het sportcentrum Papendal in Arnhem.

Nederlandse deelnemers
Nederland zal meedoen met zes paren:
Silvia Burgers (Veulen) met partner Paul Francken (Wageningen) in klasse 1;
Patricia Pijl (Barendrecht) met partner Peter Uri (Spijkenisse) in klasse 1;
Frieanne van de Meeren (Eindhoven) met partner Bart Wouters (Nuenen) in klasse 1;
Sandra Kuipers (Rotterdam) met partner Ed van der Vall (Leiden) in klasse 2;
Nienke Leenman (Oss) met partner Mark Leenman (Oss) in klasse 2; Suzanne van Beljouw (Oedenrode) met partner Frank van Kempen (Haren) in klasse 2;
De eerste genoemde dansers van de paren zijn de rolstoelpartners. Het EK wordt voor het eerst gehouden onder auspiciën van het IPC.


---
Voor meer informatie
NEBAS/NSG Ronald van Vliet 030 - 659 73 00 of 06 - 225 235 13 of r.van.vliet@nebas.nl of kijk op www.paralympic.org of www.srnsite.nl Ter voorbereiding zal op zaterdag 6 oktober van 11.30 tot 15.00 uur door het (valide) toppaar Harm-Jan Schadenberg en Wendy Kroeze een extra training plaatsvinden om in dansschool Wuyster (Voorstraat 17 in Spijkenisse) de laatste puntjes op de i te zetten. Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij uitgenodigd om het kampioenschap en de extra training bij te wonen.


02 okt 01 11:15