Ingezonden persbericht

Carlos Amorales
eddie d
Rob Johannesma
Simply B (Diana Blok, Monica Blok, René Blom, Floris Brasser)

13 oktober - 17 november
opening 12 november 17.00 - 19.00 uur

Voor deze expositie heeft het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts een aantal kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken. Daarbij is aangeboden gebruik te maken van de ICT en de Montage faciliteiten binnen het instituut. Achterliggende gedachte is deze kunstenaars te ondersteunen in de technische produktie en praktische uitvoering van hun werk. Met multimedia apparatuur en technische know-how zijn deze kunstenaars bijgestaan in het realiseren van hun werk. De kunstenaars zijn geselecteerd op originaliteit en diversiteit onderling. In de toekomst zal het Nederlands Instituut voor Mediakunst in het expositiebeleid ook aandacht besteden aan andere afdelingen zoals conservering en distributie.

Ritme, taal en de relatie tussen beeld en geluid zijn terugkerende elementen in het werk van eddie d (1963). In zijn computer aangestuurde installaties onderzoekt hij geluiden, bewegingen en gebaren van aspecten uit het leven van alledag. Deze werken impliceren vaak de participatie van de toeschouwer, direct of indirect. eddie d toont drie nieuwe werken Foto's op Natuurrubber (2001) Orquesta Revoltillo (2001) en de Stilleven installaties (2001).

Voor zijn nieuwste werk The Gift of Reading (2001) onderzoekt en registreert de in Nederland woonachtige kunstenaar Carlos Amorales (1970) het (mis)lukken van communicatieoverdracht en stelt hij zichzelf vragen bij vormen van educatie, interactie van culturen en semiotiek. Zelf is hij als personage op de achtergrond aanwezig.

Het werk van Rob Johannesma (1970) zoomt in op het landschap en de natuur. Eerdere landschappen die we van Johannesma kennen betrokken ons langzaam in het beeld, trage bewegingen en een horizon in het beeld zorgden hiervoor. Zijn nieuwste werk Zonder Titel (2001) is sneller en dichter op de huid dan we van hem gewend zijn, een grillige zoektocht door en over de structuren van het mos, de takken, struiken, bladeren en details van de natuur. Johannesma poogt hier diep door te dringen tot de essentie, terwijl tegelijkertijd terughoudendheid voor contemplatie wordt bewaakt.

In de installatie/performance Tremo van Simply B, bestaande uit Monica Blok, Diana Blok, René Blom, Floris Brasser en Willem Hein Trienstra, wordt, door het spelen met de interactie tussen natuurlijke en virtuele beweging, gezocht naar de essentie van beweging. Hoe kan men balanceren tussen het punt waar de ene beweging stopt en de volgende begint? Tijdens de tentoonstelling geeft Simply B performances op 12/13/14 en 20 oktober.

10 november Museumnacht 19.00 - 02.00 uur, VJ performance van Geert Mul en performance van Simply B.

Voor meer informatie/beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marieke Istha (communicatie) T 020 6237101 istha@montevideo.nl


--

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
NL 1016 EV Amsterdam
Nederland
T +31 (0)20 6237101
F +31(0)20 6244423
E info@montevideo.nl
http://www.montevideo.nl

PRESENTATIE · COLLECTIE · DISTRIBUTIE · RESEARCH · SERVICES