Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Filosofische Argumentatie

In het dagelijks leven argumenteren we allemaal als we we een standpunt willen verduidelijken of toelichten. Argumentatietheorie gaat erover hoe je door discussie verschillen van mening kunt oplossen. Niet elke vorm van argumentatie is echter logisch of geldig. In deze workshop leer je een goede argumentatie op te zetten en argumentaties van anderen te doorzien en te bekritiseren.

Op de eerste avond gaan we betogen en discussies analyseren. Daarvoor worden onderwerpen uit de argumentatietheorie behandeld (verzwegen argumenten, argumentatieschema's, discussieregels en drogredeneringen). We leren welke problemen je bij het analyseren en beoordelen kunt tegenkomen en hoe je ze kunt aanpakken.

In de praktijk streven mensen die argumenteren natuurlijk niet alleen naar een belangeloze oplossing van hun verschillen van mening. Ze zullen ook - door strategisch te manoeuvreren - proberen hun verschil van mening in de door hen gewenste richting op te lossen. Hiermee gaan we de tweede avond aan de slag. De discussie kan goed voor je uitpakken als je argumenten gebruikt die afgestemd zijn op de verwachtingen en voorkeuren van je toehoorders. En ook een fraaie stijl van redeneren werkt in je voordeel. Als voorbeeld wordt een 'advertorial' geanalyseerd die Shell enige tijd geleden publiceerde om de bezigheden van het bedrijf in Nigeria te rechtvaardigen.

Frans van Eemeren is hoogleraar Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica in de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel gepubliceerd over Argumentatietheorie. Bart Garssen en Peter Houtlosser zijn beiden universitair docent bij de UVA en gepromoveerd op respectievelijk argumentatieschema's en standpunten in een kritische discussie.

Je kunt je inschrijven bij Bureau Studium Generale, Auditorium kamer 2.02. Deelnamekosten f 15,00. Contactpersoon Monique Riphagen 2472071



Workshop Filosofische Argumentatie
Prof. F.H. van Eemeren, dr B. Garssen en dr P. Houtlosser Dinsdag 16 en 23 oktober 19.30 - 22.00 uur
Collegezaal 10 Auditorium