Gemeente Wijk bij Duurstede

Actualisering Handleiding bestemmingsplannen buitengebied

Gedeputeerde staten van Utrecht maken bekend dat op 28 augustus 2001 de geactualiseerde Handleiding bestemmingsplannen buitengebied is vastgesteld. De tot nu toe geldende versie dateert uit 1996. In de Handleiding staat het beleid zoals de provincie dat voert voor het buitengebied. Dit beleid is een verfijning van het streekplanbeleid, dat provinciale staten in 1994 vaststelden.
Aanleiding voor de actualisering zijn nieuwe ontwikkelingen.

Toepassing actieve afwijkingsbevoegdheid streekplan Utrecht 1994 voor nieuwe functies
Omdat steeds meer agrarische bedrijven geheel of gedeeltelijk worden beëindigd, biedt de nieuwe Handleiding meer ruimte voor neven- en vervolgfuncties bij deze bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om vormen van kleinschalige handel, ambachtelijke productie, opslagfuncties en dienstverlening van beperkte omvang. Deze mogelijke neven- en vervolgfuncties staan in hoofdstuk 8 van de nieuwe Handleiding. Een deel van deze nieuwe functies is niet in overeenstemming met het streekplan Utrecht van 1994. Het streekplan kent echter een bevoegdheid voor gedeputeerde staten (GS) om hiervan af te wijken. GS hebben het voornemen om hiervan gebruik te maken. Door deze publicatie kunt u kennis nemen van het nieuwe beleid.

Beleidsregels
Naast jurisprudentie en aanbevelingen, introduceert de nieuwe Handleiding beleidsregels. Deze beleidsregels verwoorden het ruimtelijk beleid zoals de provincie Utrecht dat voert. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) moeten deze beleidsregels worden gepubliceerd. Daartoe dient deze bekendmaking. Overigens kunnen de beleidsregels uit hoofdstuk 8 pas worden toegepast nadat de procedure van de actieve afwijkingsbevoegdheid is afgerond.

U kunt de stukken inzien
De Handleiding met het nieuwe hoofdstuk 8, ligt met ingang van de dag volgend op die van deze publicatie, gedurende een periode van 4 weken tijdens de werkuren voor een ieder ter inzage in het provinciehuis (kamer H2.11) en in elke gemeente op de aldaar gebruikelijke wijze. Desgevraagd kunnen de stukken ook buiten de werkuren worden ingezien.

Zienswijzen
Gedurende de periode van terinzageligging kunnen alleen met betrekking tot hoofdstuk 8 van de Handleiding zienswijzen worden kenbaar gemaakt. Zienswijzen moet u richten aan gedeputeerde staten van Utrecht, postbus 80300, 3508 TH Utrecht.

Nadrukkelijk wijzen wij erop dat tegen de beleidsregels geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is (artikel 8:2 Awb). Dat is alleen mogelijk in het kader van individuele besluiten, waarin wij voor de onderbouwing daarvan verwijzen naar één of meer beleidsregels uit de Handleiding.

Informatie
Nadere informatie over deze bekendmaking kunt u krijgen bij mr.W.G. Takken van de dienst Ruimte en Groen, telefoon (030) 258 3784.