AutoRai

16-10-2001

Nieuwe topversie Jeep Grand Cherokee

Jeep presenteert een nieuw topmodel voor de Grand Cherokee, de Overland. Ook is er een nieuwe hoogwaardige turbodiesel, die zijn diensten reeds elders in het DaimlerChrysler concern heeft bewezen.

Het toevoegen van Europese dieseltechnologie aan de Amerikaanse expertise bij het ontwerpen van SUVs is een aanzienlijke versterking van de Jeep Grand Cherokee. Met de introductie van de geavanceerde 2.7 liter dieselmotor neemt de Grand Cherokee een leidende positie in het segment in. Deze motor is veel stiller, krachtiger, soepeler en biedt nog meer rijplezier dan zijn voorganger. Met een topsnelheid van 182 km/h en een acceleratie naar 100 km/h in 11,2 sec, is hij ruim 2,2 sec sneller dan zijn voorganger. Voor Jeep betekent deze motor een nieuwe dimensie in dieseltechnologie. Een geavanceerde dieselmotor die zijn kwaliteit al bewezen heeft en bewijst in diverse topmodellen van DaimlerChrysler.

Luxueuze Overland
Naast bestaande uitvoeringen als de Grand Cherokee Laredo en Limited, presenteert Jeep de Overland, een speciale uitvoering van de Grand Cherokee. Een top of the line model met talrijke luxueuze extras en een gemodificeerde 4.7 liter V8 benzinemotor, die goed is voor een vermogen van 190 kW (258 pk), een verbetering van 16% ten opzichte van de motor in de andere versies. Nog indrukwekkender is het koppel van 425 Nm bij 3.700 tpm. Met deze motor heeft de Overland een buitengewoon gunstige verhouding tussen vermogen en gewicht en is hij aanzienlijk sneller dan zijn concurrenten, met een topsnelheid van meer dan 200 km/h en een acceleratie naar 100 km/h in 8,3 sec. De toename in vermogen werd bereikt door aanpassingen aan de zuigers die de compressie verhogen. Bovendien werden cilinderkop en inlaatkanalen aangepast en wordt gebruik gemaakt van dubbele klopsensoren. De nieuwe V8 wordt gekoppeld aan een vijftraps automaat die is voorzien van een tweede overdrive voor geluidsreductie en een geringer verbruik bij gebruik op de snelweg.

Aan de buitenzijde van de Grand Cherokee Overland vallen de imposante 17 inch vijfspaaks lichtmetalen velgen op, evenals de beschermpanelen en grille in carrosseriekleur, dorpelbescherming en het sierstuk van de uitlaat. Standaard is de Overland gespoten in metallic lak. Het interieur is buitengewoon luxueus uitgevoerd, met elektrisch bedienbaar schuifdak, 10 CD speler met bediening aan het stuur, een combinatie van lederen en suède bekleding, elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen en speciale houtaccenten op dashboard en stuurwiel.

De nieuwe Grand Cherokee-modellen zijn begin november leverbaar, in december volgt levering van de 2.7 CRD. De Grand Cherokee Laredo 2.7 CRD kost 53.995 ( 118.989,32) en de Grand Cherokee Limited 2.7 CRD 60.995 ( 134.415,29).
De Grand Cherokee Overland ten slotte kost 67.995 ( 149.841,26) en verschijnt in januari 2002.