Gemeente Leiden

Oudste stenen woonhuis van Leiden ontdekt

Bij opgravingen aan de Steenschuur (op het terrein van het voormalige Kamerlingh Onnes Laboratiorium) hebben archeologen de funderingen van de oudste stedelijke woning van Leiden ontdekt. De funderingen dateren van rond 1300 en zijn opgebouwd uit kloostermoppen (grote bakstenen). De ontdekking werd gedaan door de archeoloog/bouwhistoricus Koos Steehouwer. In opdracht van de Gemeente Leiden en de Universiteit Leiden verrichtte hij sinds half juli onderzoek naar de bouwhistorische ontwikkeling van woningen, die in 1807 bij de kruitramp te Leiden werden vernietigd en nu worden opgegraven. De opgravingen vinden plaats op de plek van de toekomstige fietsenkelder voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Datering
De fundering van het pand is gelegd in zogenaamd 'Vlaams verband'. Deze bouwwijze werd algemeen gebruikt rond 1300, maar verdween daarna vrij snel. Met deze ontdekking is dit huis het oudste stenen woonhuis dat tot nu toe in Leiden is opgegraven. Het huis werd later opgenomen in een groot dubbel pand dat op de hoek van de Steenschuur en de Nieuwesteeg stond. Op een prent uit 1807, die net na de ramp werd gemaakt, staat een datering in romeinse cijfers van 1750 op de voorgevel. Dat grote huis is in werkelijkheid uit twee kleinere panden samengesteld, die elk zeker drie eeuwen ouder waren. Er werd in 1750 alleen maar een nieuwe voorgevel voor gezet.

Een Leids Pompeii
Naast dit huis ontdekten de archeologen nog elf andere woningen. Volgens gemeentelijk archeoloog Maarten Dolmans zijn al deze huizen gebouwd tussen 1300 tot 1807. In de opgraving vind je een volledig overzicht van alle bouwfasen van stedelijke woningen van 1300 tot 1807. En dat is uniek. Zo'n ontdekking en de mogelijkheid tot grootschalig onderzoek zijn er maar zelden in een historische binnenstad. De archeologen kunnen nu, mede dankzij de medewerking van de eigenaar van het terrein, de Universiteit van Leiden, een groot terrein onderzoeken. Dat biedt de mogelijkheid gedegen te kijken naar de onderlinge verbanden tussen de huizen en de individuele ontwikkeling.

In de opgraving is duidelijk een groot aantal funderingen en muren te zien uit verschillende eeuwen. De stenen muren vormen een waar doolhof. Zeker drie van de huizen die hier gevonden zijn, zijn uit de 14e eeuw (1300-1400). Goed te zien zijn de heel smalle steegjes, die tussen de funderingen van de huizen liggen. Dit zijn zogenaamde osendroppen, die niet alleen als toegang tot het achterterrein, maar ook als open afwaterings-kanaaltjes dienst deden. In latere tijd zijn deze steegjes bij de huizen getrokken en in gebruik genomen als gangen. In feite is er tussen 1300 en 1807 sprake van een continu proces van aanpassingen en verbouwingen in de huizen. Dankzij de kruitramp van 1807 is de stedelijke ontwikkeling hier versteend en zijn vrijwel alle bouwsporen intact in de grond blijven zitten: een soort Leids Pompeii dus.

Andere vondsten
De huizen zijn verdeeld in een voor- en achterhuis. Het achterhuis werd in veel gevallen later gebouwd dan het voorhuis. Het is dan ook in de achterhuizen, dat de meeste kelders aangetroffen zijn. In een van de voorhuizen is een fundering van een brouwersoven uit de 15e of 16e eeuw opgegraven. Het was in die tijd vrij gebruikelijk dat de voorhuizen gebruikt werden als werkplaats en de achterhuizen als woongedeelte. Achter enkele huizen zijn ook waterkelders en afvalkuilen aangetroffen. In de waterkelders verzamelden de bewoners regenwater voor huishoudelijk gebruik. De afvalkuilen werden gebruikt om het huishoudelijk afval in te gooien. Wanneer de kuilen vol waren, werden ze geleegd, of werden er nieuwe kuilen gegraven. In enkele beerputten werd gebruiksaardewerk uit de 15 e en 16e eeuw gevonden. Een mooie vondst betreft een ca. 15 cm hoog pijpaarden beeldje van een naakte jongeling met een duif in zijn handen.

In eerste instantie zouden de opgravingen stoppen op 1 november, maar vanwege de belangrijke ontdekkingen zijn nog enkele weken extra nodig. Gelukkig ziet de universiteit van Leiden het belang in en wordt die extra tijd ook gegeven.