Gemeente Deventer

Dode hoek-spiegels op alle vrachtwagens

CIRCULUS GAAT VERDER DAN AFSPRAAK TUSSEN MINISTER EN RAI VERENIGING

Afvalbedrijf Circulus gaat nog voor het eind van dit jaar al zijn huisvuil- en overige vrachtwagens van een "dode hoek-spiegel" voorzien. Chauffeurs krijgen daardoor bij het rechtsaf slaan beter zicht op fietsers, brom- en snorfietsen, voetgangers en spelende kinderen.

Tot nu toe bestaat bij het rechtsaf slaan van de zware wagens altijd een klein risico van een ongeluk, omdat de chauffeur geen goed zicht heeft op alle verkeersdeelnemers. Circulus wil die situatie zo snel mogelijk verbeteren.

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 1 oktober met de RAI-vereniging een overeenkomst gesloten, dat vanaf die datum alle nieuwe vrachtwagens worden uitgerust met een dode hoek-spiegel. Voor de huidige vrachtwagens is deze maatregel niet verplicht. Toch wil Circulus, die dagelijks met enkele tientallen vrachtwagens in alle straten van Apeldoorn, Deventer en Epe rijdt, extra spiegels aanbrengen, waardoor de kans op ongelukken sterk vermindert.

Bovendien zijn alle huisvuilwagens al geruime tijd uitgerust met camera?s aan de achterzijde. Met name bij het achteruitrijden is dit voor de chauffeur een veilig hulpmiddel.