Rijksuniversiteit Groningen

16 okt 2001

Nummer 147 16 oktober 2001

Hedy d'Ancona krijgt Aletta Jacobsprijs 2002

Voortrekker en voorbeeld
Aletta Jacobs
Noot voor de pers

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Aletta Jacobsprijs 2002 toegekend aan drs. Hedy d'Ancona. Zij krijgt deze prijs wegens haar belangrijke bijdrage aan de vrouwenemancipatie in binnen- en buitenland. In diverse functies, onder meer als minister, staatssecretaris en parlementslid, heeft zij zich ingespannen voor de verbetering van de positie van de vrouw. Verder heeft zij mede de aanzet gegeven tot de tweede feministische golf in de jaren zestig. D'Ancona zal de prijs in ontvangst nemen op woensdag 6 maart 2002.

Hedy d'Ancona (Den Haag, 1937) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens begon ze haar loopbaan in 1963 bij de VARA-televisie en werd in 1965 hoofdmedewerker bij het Instituut voor Sociale Geografie aan de UvA. In 1975 was zij een van de oprichters van het Centrum Beleidsadviserend Onderzoek (CEBEON). Hiervoor verrichtte zij veel woonsatisfactie- en leefstijlonderzoek.
Intussen was haar politieke carrière reeds begonnen. Van 1974-1981 was d'Ancona lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Vervolgens werd ze in 1981 staatssecretaris Emancipatiezaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Van Agt II. In deze functie gaf zij de aanzet tot beleid tegen seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 1984-1989 was ze lid van het Europees Parlement. Als voorzitter van de commissie gelijke rechten van de vrouw startte zij toen ook op Europees niveau politieke actie tegen seksueel geweld.

Daarna werd d'Ancona minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het kabinet-Lubbers III. In deze functie heeft zij 100.000 kindplaatsen in de kinderopvang gecreëerd en een stimulans gegeven om dit aantal later te verhogen. Ook heeft zij werkgelegenheids-projecten voor herintredende en allochtone vrouwen in de zorgsector tot stand gebracht. Van 1995-1999 was d'Ancona opnieuw lid van het Europees Parlement, als vice-voorzitter van de socialistische fractie. Als voorzitter van de commissie binnenlandse zaken en justitite zette zij zich in voor specifieke wetgeving voor vrouwelijke asielzoekers. Voor haar verdiensten op gebied van vrouwenrechten en migranten kreeg zij de onderscheiding van het Légion d'Honneur van de Franse regering.

Momenteel is d'Ancona actief op het gebied van cultuur, media en ontwikkelings-samenwerking. Zij is voorzitter van de Novib, vice-voorzitter van de OXFAM en bestuurslid van diverse andere culturele instellingen en organisaties. Hedy d'Ancona was ook buiten haar maatschappelijke-politieke carrière actief op het gebied van vrouwenemancipatie. Zij was actief in diverse actiegroepen. Samen met Joke Kool-Smit, de auteur van het befaamde artikel 'Het onbehagen van de vrouw' in De Gids, gaf zij de aanzet tot de tweede feministische golf. Gezamenlijk richtten zij de emancipatievereniging Man-Vrouw-Maatschappij op. Samen met Wim Hora Adema en Ad Werner begon d'Ancona het femistische tijdschrift Opzij in 1972. Verder heeft zij veel gepubliceerd, in zowel wetenschappelijke als populaire boeken en tijdschriften, en veel lezingen gegeven. Tot slot is zij samen met Ireen van Ditshuyzen betrokken bij de tv-documentaireserie Sterren van Europa voor de VPRO, een zestal portretten van vrouwen in Europa die topposities bekleden in wetenschap, politiek, zakenwereld en media.

Voortrekker en voorbeeld

De Aletta Jacobsprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een academische opgeleide vrouw die zowel een voortrekkersrol vervult op het gebied van emancipatie. Ook dient de laureaat een voorbeeldfunctie te bekleden, bij voorkeur op een voor vrouwen niet-traditionele plaats. De prijs bestaat uit een een bedrag van tienduizend gulden en een oorkonde. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1990 aan M. Bruyn-Hundt. Daarna volgden G. Lycklama à Nijeholt (1992), L. Brandt Corstius (1994), J. Goldschmidt (1996), G. Kleiverda (1998) en H. Verwey-Jonker (2000).

Aletta Jacobs

De prijs is genoemd naar Aletta Henriëtte Jacobs (1854-1929), geboren te Sappemeer. In Nederland was zij de eerste vrouw die aan een universiteit (de RUG) studeerde en als arts een praktijk voerde. Zij stond aan de wieg van de eerste feministische golf en zette zich onder meer in voor vrouwelijk kiesrecht. Bij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen staat een borstbeeld van Aletta Jacobs, dat in 1990 onthuld werd door Hedy d'Ancona, toen in haar functie als minister.

Noot voor de pers

Nadere informatie:

* mw.dr. P.A.T. Oden, secretaris Aletta Jacobsprijs, telefoon (050)363 52 91, e-mail p.a.t.oden@bureau.rug.nl of
* het secretariaat van de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, telefoon (050)363 5446.