GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 oktober 2001 14:57

Agrarisch natuurbeheer

(16 oktober 2001)

Vragen van het lid M.B. Vos (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over agrarisch natuurbeheer.


1. Heeft u kennisgenomen van de berichten over een Wagenings onderzoek, te publiceren in 'Nature', over de effectiviteit van agrarisch natuurbeheer*?


2. Onderschrijft u de conclusies die, blijkens de berichten, in het rapport van D. Kleijn en F. Berendse worden getrokken ten aanzien van de effectiviteit van agrarisch natuurbeheer? Zo nee, waarom niet?


3. Kunt u op grond van andere onderzoeks- en/of monitoringsgegevens aangeven in hoeverre deze de resultaten van het genoemde Wageningse onderzoek onderschrijven dan wel weerleggen?

4. Kunt u ingaan op de bewering van de heer A. Guldemond van het Centrum voor Landbouw en Milieu, dat de trend in de vogelstand in gebieden met agrarisch natuurbeheer gunstiger is? Heeft u gegevens die deze bewering kunnen onderbouwen dan wel weerleggen?

5. Op welke manier zal u genoemde onderzoeksgegevens betrekken bij de evaluatie van het Programma Beheer? Ziet u in het rapport aanleiding om op korte termijn wijzigingen aan te brengen in de opzet en uitvoering van het Programma Beheer c.q. de Subsidieregeling Agrarisch natuurbeheer? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

6. Ziet u in het rapport aanleiding om de openstelling van bepaalde doelpakketten op te schorten of juist andere extra te stimuleren (door bijvoorbeeld aantrekkelijke voorwaarden)?

* O.a. 'Vogels mijden natuurweiden' in Trouw 18 oktober jl.