Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Uw avontuur in wijn in Frankrijk

Persbericht

DOMAINE DE CAMPARNAUD VOOR WIJNPROFESSIONAL EN WIJNLIEFHEBBER

Uw avontuur in wijn

Op het wijngoed Domaine de Camparnaud in de Provence zal in mei 2002 een Wijncollege van start gaan, bestemd voor consumenten, bedrijfsleven en wijnprofessionals. Het domein is gelegen in de zogenaamde "Provence Verte" nabij het lieflijke stadje Lorgues.

Domaine de Camparnaud omvat 40 hectare, waarvan 20 hectare wijngaard. Hier wordt witte, rode en rosé wijn gemaakt. Er zijn 12 druivenrassen aangeplant, waaronder cabernet sauvignon, mourvèdre, grenache en syrah.

Er zal in het hoogseizoen een consumentencursus gegeven worden bestaande uit zes dagdelen. Daarnaast zal het voor bedrijven mogelijk zijn om met personeel of klanten een aantal dagen op het Domaine door te brengen. Eigen docenten kunnen meegenomen worden. Naast het management van het Wijncollege met docent Ailko Faber, wordt de cursus ondersteund door een adviesraad waar Hubrecht Duijker (wijnschrijver), Lucette Faber (wijnpublicist) en Rob Zey (beëdigd makelaar en taxateur in wijnen) deel van uitmaken. Voor specifieke cursussen kunnen gastdocenten uitgenodigd worden.

Domaine de Camparnaud zal het gehele jaar openstaan voor allerhande wijnactiviteiten. Het "leisure" aspect kan ook benadrukt worden door sportieve invulling (tennis, golf, paardrijden, etc.), door bezoek aan pittoreske dorpen en steden in de nabijheid (Lorgues, Draguignan) en uiteraard door de steden van de Méditerranée (St. Tropez, Cannes, etc.). Het domein ligt op één uur rijden van het vliegveld van Nice.

Initiatiefnemer Marnix P.J. Engels RWM (beëdigd makelaar en taxateur in wijnen en eigenaar directeur van één van de grootste agenturen en makelaars kantoren in wijn in Europa), ziet een groeiende nieuwsgierigheid bij de consument voor wijn. Steeds meer liefhebbers willen hierover leren: etiketten geven niet alle houvast. De cursus wordt gekenmerkt door het hoge praktijkgehalte: proeven, vergelijken, ontdekken, in de wijngaard en in de keuken, met mooie wijnen uit de gehele wereld.

Niet alleen de smaak voor wijnen, ook de combinatie van deze wijnen met gerechten zal volle aandacht krijgen. De cursisten kunnen desgewenst zelf meekoken en kijken hoe men gerechten beter op wijnen kan laten aansluiten. Dit alles in de Provence, het "hof van eden" voor pure smaken en geuren. Deze opleiding is dan ook bedoeld voor eenieder die met smaak bezig is en meer van wijn wil weten.

Wij zoeken samenwerking met actieve wijnhandelaren en wijnimporteurs. Er zijn voor Uw klanten en voor U aantrekkelijke mogelijkheden. Vraag de speciale samenwerkingsaanbieding door een simpel "reply" en "informatie samenwerking".

Algemene informatie en fotomateriaal:
Domaine de Camparnaud Wijncollege
van Oldenbarneveltlaan 60 2582 NW Den Haag
drs. André Sauerbier
telefoon 070-306.33.50/ 06-55.13.02.25
fax 070- 306.23.68
E-mail : a.sauerbier@waal-zey-engels.nl

Reisinformatie :
Cazebonne Vacances et Vin
telefoon 072-51.16.111 E-Mail : frankrijk@cazebonne.nl Domaine de Camparnaud
WIJNCOLLEGE
"Een avontuur in wijn"

Er gaat niets boven leren over wijn in de praktijk. De kwaliteit van een wijncursus staat of valt bij het praktijkgehalte. De Camparnaud Wijncursus stopt niet bij veel proeven en vergelijken van de wijnen. Wij gaan in op smaak, het hoe en waarom van kwaliteitsverschillen, waarom wijn bij het ene gerecht wel past en bij het andere niet. Het Wijncollege gaat nog verder: u loopt met de wijnmaker door de wijngaarden. Hij vertelt over zijn terroir (meer dan de bodem), zijn 12 druivenrassen, zijn stokken en over de bestrijding van ziektes en bemesting. Ook in de kelders bent u welkom. u hoort er alles over de wijze van werken en de vinificatietechnieken.

Wereldwijd wordt er in meer dan 40 landen wijn gemaakt. Nieuwe wereld
- oude wereld: etiketten geven niet langer het houvast dat we willen. Ook aan gebieden, landen en appellations valt steeds minder te ontlenen, simpelweg omdat er zo veel verschillende wijnen geproduceerd worden.

Waar het wezenlijk om gaat is dat u weet wat u lekker vindt. En dat u zonder problemen een wijn naar uw smaak kunt terugvinden in een winkel of restaurant. Daarom nodigen wij u graag uit voor een praktische en ontspannen reis langs alle geheimen van een goede wijn, onder leiding van Nederlandse docenten. Tijdens de wijncursus krijgt u een breed beeld van wat er in de wereld te koop is. Samen proeven we tientallen wijnen en bespreken we de verschillende smaaktypes en druivenrassen, zodat we ontdekken welke wijn u het lekkerst vindt en waarom.

Ook gaan we op zoek naar de wereld achter de wijn. Waar het verschil in kwaliteit vandaan komt, welke rol de verschillende wijnmakers spelen en de specifieke karakters van de diverse wijngebieden. In een aantal dagen gaat u in vogelvlucht de wereld over en maakt u kennis met vele bijzondere wijnen.

Met de wijncursus ondergaat u een ontdekkingsreis op basis van uw eigen smaak. Uw smaak zal zich nog verder ontwikkelen. Ook krijgt u nieuwe inzichten in de delicate combinatie van wijn met spijs. Door over de schouder van de koks mee te kijken ervaart u hoe u gerechten nog beter op de wijnen kunt afstemmen. U ziet dat wij alle aspecten van de wijnbeleving ruimschoots aan bod laten komen. U bent verzekerd van dagen vol nieuwe smaakbelevenissen en leerzame inzichten.

De Camparnaud Wijncursus geeft een breed beeld van wat er in de wereld te koop is. We proeven tientallen wijn met U en bespreken de verschillende smaaktypes en druivenrassen. Deze worden overzichtelijk gegroepeerd. We vinden samen met U wat U lekker vindt en waarom!

Deze wereldse belevenis vindt plaats in de Provence, basis voor pure smaken en geuren. Wij weten zeker dat deze week U zintuigen zal prikkelen en leerzaam zal zijn in een ongedwongen atmosfeer. Deze week is dan ook bedoeld voor eenieder die met smaak bezig is en hier meer van wil weten.

Domaine de Camparnaud
WIJNCOLLEGE
"Uw avontuur in wijn"

KARAKTERISTIEKEN:

- Wijn proeven en beleven op een wijndomein in de Provence
- Veel praktijk vanuit wijngaard en wijnkelder
- Kwaliteitswijnen vanuit de hele wereld

- Nederlandse docent

- 6 dagdelen cursus met vijf aangepaste lunches
- Ontdekken en herkennen van kwaliteitsverschillen in wijn
- Ontdekken van eigen smaak

- Herkennen van smaaktypes

- Uitgangspunten voor wijn-spijs combinaties

- Tijd voor het ontdekken van de Provence

- Tijd voor sport

- 1300 kilometer van Nederland, 1 uur van Nice, Aix-en-Provence en St. Tropez

ONDERWERPEN

- De belangrijkste druivenrassen en hun kenmerken
- Karakteristieken van belangrijkste wijnstreken
- Klimaat, bodem, druif, wijnmaker en lagering: de kwaliteitsfactoren


- Wat leert het etiket mij, en wat niet

- Be(om)schrijven van wijn

- Wijnen uit de gehele wereld

- Wat gebeurt er in de wijngaard

- Wat gebeurt er in de wijnkelder

- Verschillen tussen wijnen uit de nieuwe wereld en de oude wereld
- Trends in wijn: wat is in, wat is lekker

- Wijn en gezondheid

- Wijnkopen in Nederland

- Wijnaccessoires

- Goede jaren - slechte jaren

- Boeken en tijdschriften

- Wijninformatie

VRAGEN DIE WORDEN BEANTWOORD

- Waar koop ik mijn wijn

- Welke wijn bij welk gerecht

- Is deze wijn zijn prijs waard

- Is een dure wijn ook lekker

- Hoe bouw ik een wijnkelder op

- Wanneer is een wijn "op dronk", hoe lang kan hij liggen
- Zijn jaargangen belangrijk of is de wijnmaker bepalend voor de kwaliteit

Succesvol 13e Proefschrift Wijnconcours

Succesvol 13e Proefschrift Wijnconcours

In totaal zo'n 1000 enthousiaste wijnliefhebbers bezochten de grote finaleproeverij van het 13e Proefschrift Wijnconcours die op 30 september

jl. tegelijkertijd in het Golden Tulip Barbizon Palace te Amsterdam en

hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge werd georganiseerd. Op de proeftafels stonden, ingedeeld op land, streek en prijscategorie,

bijna 200 wijnen, die door de Belgisch-Nederlandse jury als beste wijnen uit

een inzending van enkele duizenden wijnen waren geselecteerd. Opvallende kenmerken van de wijnen van het 13e Proefschrift Wijnconcours:


- gemiddeld zeer hoge kwaliteit (vandaar bijna 200 wijnen in de finale in

plaats van het streefgetal 100);

-grotere, betere inbreng Frankrijk, met over het algemeen een mooi versmolten houtinbreng;


-grote spreiding qua gebruikte druivensoorten;
-meer deelnemende importeurs dan de voorgaande jaren.
Om 17:00 uur maakte de jury de volgende prijswinnaars bekend - stuk voor

stuk wijnen die in hun prijscategorie uitblonken in een combinatie van

drinkgenot, typiciteit en prijs-kwaliteitverhouding:

Wijnen van het jaar 2001
(vermelde prijzen zijn consumentenprijzen in Euro per fles)

Categorie Wit A (t/m ¤ 5)

2001 Montestell Chenin Blanc, Bolland, Paarl, Zuid-Afrika Import and Wines, 3,61

Categorie Wit B (¤ 5,01 t/m ¤ 8)

2000 Coteaux du Languedoc, Muscat Sec, Domaine La Colombette, Frankrijk

Cohen, 6,80

Categorie Wit C (¤ 8,01 t/m ¤ 11)

1999 Vouvray, Domaine Philippe Brisebarre, Frankrijk Wijnkoperij H.F.A. Okhuysen, 8,51

Categorie Wit D (¤ 11,01 t/m ¤ 15)

1998 Gold-Quadrat Riesling trocken, Weingut Sybille Kuntz, Mosel, Duitsland

Vinea Grootvriendt, 11,16

Categorie Rood A (t/m ¤ 5)

2000 Navarra, Tempranillo/Merlot, Nekeas, Spanje
Goessens Wijnimport, 4,75

Categorie Rood B (¤ 5,01 t/m ¤ 8)

2000 Venta Quemada Barbera, Cascina degli Ulivi, Piemonte, Italië Il Commendatore, 7,67

Categorie Rood C (¤ 8,01 t/m ¤ 11)

ex aequo:
1999 Faugères, Clos Fantine, Olivier Andrieu, Frankrijk Sauter Wijnen, 9,51

1999 Côtes du Rhône, Bouquet des Garrigues, Clos du Caillou, Frankrijk

Mol, 10,41

Categorie Rood D (¤ 11,01 t/m ¤ 15)

1999 Elderton Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australië Ad Bibendum, 14,85

Categorie Rosé

2000 Pergolino, Cantina Valpatena, Veneto, Italië
Il Commendatore, 4,31

Categorie Mousserend

Crémant de Loire, Langlois Crémant Brut, Langlois-Château, Frankrijk Wijn Verlinden, 13,50

Proefschrifts Witte Wijn van het Jaar 2001:

1998 Gold-Quadrat Riesling trocken, Weingut Sybille Kuntz, Mosel, Duitsland

Vinea Grootvriendt, 11,16

Proefschrifts Rode Wijn van het Jaar 2001:

1999 Elderton Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australië Ad Bibendum, 14,85

Prix Sommelier - meest gastronomische wijn van het Proefschrift Wijnconcours

(België)

1998 Alentejo, Esporão Reserva, Herdade do Esporão, Portugal De Portugese Wijnkopers, 14,70 - D

Prix Sommelier - meest gastronomische wijn van het Proefschrift Wijnconcours

(Nederland)

1999 Graham Beck Cabernet Sauvignon, Robertson, Coastal Region, Zuid-Afrika

Poot Agenturen, 9,45 - C

Publieksprijs (België)

2000 Coteaux de Pierrevert, Viognier, Domaine La Blaque, Gilles Delsuc

Wijnhandel Van Dinter, 8,67 - C

Publieksprijs (Nederland)

2000 Altos las Hormigas, Malbec, Mendoza, Argentinië La Gironde, 12,50 - D

Meer informatie omtrent het Proefschrift Wijnconcours binnenkort in De

ProefKrant en Proefschrift. Bezoek ook onze website: www.proefschrift.nl

Bestemd voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Proefschrift, tel. 020 - 625

12 98, winestone@wxs.nl

--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/