EnergieNed

Ir. H.J. Levelink nieuwe voorzitter sectie Netbeheer van federatie EnergieNed

De sectie Netbeheer heeft de heer ir. H.J. Levelink, directeur Essent Netwerk Brabant B.V., benoemd tot voorzitter van de sectie Netbeheer van EnergieNed, de federatie van energiebedrijven in Nederland. De heer Levelink volgt in deze functie op de heer ir. C. Tromp, directeur Westland Energie Infrastructuur B.V. De benoeming is het gevolg van functieverandering van de heer Tromp binnen Westland Energie.

Herman Levelink (53 jaar) vervult de functie van directeur Essent Netwerk Brabant sinds 1998. Na gewerkt te hebben bij Boskalis maakte hij in 1985 de overstap naar de energiesector en vervulde bij PNEM, later Essent diverse directiefuncties.
Levelink studeerde werktuigbouw aan de TU te Eindhoven.

Netbeheerders faciliteren de markt
In uiterlijk 2004 hebben alle bedrijven en huishoudens keuzevrijheid van leverancier. Om keuzevrijheid mogelijk te maken is een scheiding aangebracht tussen handel en transport van energie. Zo wordt het mogelijk dat klanten kunnen kiezen uit verschillende aanbieders, terwijl al deze aanbieders gebruik maken van hetzelfde net. De netbeheerders zorgen voor de transporten van energie en waken ervoor dat dit ook in de toekomst mogelijk blijft door bijvoorbeeld tijdige capaciteitsuitbreiding. Bij de sectie Netbeheer zijn alle 22 gas- en elektriciteitsnetbeheerders aangesloten, de taken zijn in de Gaswet en de Elektriciteitswet en aanvullende regelgeving verankerd. De sectie Netbeheer treedt ondermeer op als gesprekspartner met de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) voor de gezamenlijke belangen van de netbeheerders.

Federatie EnergieNed
Naast de sectie Netbeheerders kent EnergieNed de secties:
- Infrabedrijven,

- Vergunninghouders,

- Handel en Verkoop en

- Productie.
EnergieNed is daarmee de brancheorganisatie voor alle bedrijven die in Nederland actief zijn in productie, transport, handel of levering van gas, elektriciteit en/of warmte. EnergieNed behartigt de gezamenlijke belangen van de aangesloten bedrijven en is aanspreekpunt voor overheid, politiek en belangenorganisaties voor bedrijfsleven, consumenten en milieu.

EnergieNed voert op nationaal en internationaal niveau de dialoog met deze stakeholders. Daarnaast biedt EnergieNed haar leden een platform voor onderling overleg en uitwisseling van kennis.


---

---