Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 16 oktober 2001

Andere globalisering voor voedselveiligheid:
Heroriëntering van de landbouw is een zaak voor de ganse samenleving.


Gisteren bogen mensen uit de verschillende EU landen zich tijdens een Agalev-colloquium over de toekomst van de Europese landbouw. Mensen van de Boerenbewegingen gingen in discussie met de mensen van de milieubeweging, de consumenten, ... Een heroriëntering van de landbouwsector is immers een zaak van de ganse samenleving, niet enkel van de landbouwers.

Het Instituut voor Politieke Ecologie gaf een voorzet van mogelijke groene veranderingen. Er zijn volgens de Groenen 4 pijlers voor een vergroening van het Europees landbouwbeleid:

- Het Europees Voedselveiligheidsagentschap oprichten en operationaliseren
- Het voldoen aan minimale milieu- en natuurnormen moet afdwingbaar worden. Subsidiëring wordt gebaseerd op een pakket van goede landbouwpraktijk. Dit houdt elementen van duurzaam grond-, water- en energiebeheer en pesticidenreductie in.

- Kiezen voor grondgebonden en zelfstandige landbouw door juist hen te ondersteunen en niet de export multi-nationale ondernemingen
- Zo wordt de prijsondersteuning omgebouwd tot inkomenssteun. De inkomenssteun wordt gekoppeld aan het aantal arbeidskrachten per bedrijf, de productiehoeveelheden per bedrijf, de maatschappelijke behoeften die het bedrijf vervult. Dit houdt in dat deze inkomenssteun kan variëren per regio.

Dit alles samen past in het nieuwe concept, dat we de gemengde regiolandbouw noemen. Het houdt in dat landbouwproductie meer wordt afgestemd op en afgezet in de regio.
De CO2 energietaks bevoordeelt de nabijheid. Het beperken van transport van levende dieren tot 4 uren is ook goed voor dierenwelzijn.

De productie kan meer regionaal gericht worden door in eerste instantie voor zelfvoorziening en niet voor export te produceren. "Manger saison, manger raison" zo verwoorden de franstaligen het, het eten van de producten van streek en seizoen.

Ketenverkorting en betrouwbare, dus eenvoudige etikettering kunnen het vertrouwen tussen de producent en consument herstellen. Dit zijn slechts enkele voordelen van de regiolandbouw.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, want de heroriëntering van de landbouwpolitiek van Europa zal na de Franse verkiezingen terug op de Europese agenda staan.

Isabel Vertriest, Vlaams volksvertegenwoordiger
Leen Laenens, volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852