Provincie Drenthe

Accent op knelpunten en duurzame woonkwaliteit

Beleidsnota Wonen Drenthe vastgesteld

Assen, 16 oktober 2001
Persberichtnummer 01-099



GS hebben de Beleidsnota Wonen Drenthe definitief vastgesteld. Met deze actualisatie van het Provinciaal Omgevingsplan (POP) hebben GS het provinciale woonbeleid voor de komende jaren nader ingevuld. Om knelpunten op de woningmarkt op te lossen willen GS tot en met 2009 4.000 extra woningen laten bouwen. Deze knelpuntenpot is speciaal bedoeld voor bepaalde groepen op de woningmarkt, voor bijzondere locaties en gebouwen én voor het opstarten van herstructurering. Daarnaast willen GS met de Nota Wonen de duurzame woonkwaliteit in herstructureringsgebieden en nieuwe woonwijken stimuleren.

Knelpuntenpot met extra woningen

De extra woningen uit de knelpuntenpot zijn bestemd voor bijzondere woonvormen voor ouderen, beschut wonen voor jongeren en starters op de woningmarkt. Ook willen GS met deze extra woningen het wonen in cultureel en industrieel erfgoed en de verbouw van boerderijen in het buitengebied stimuleren. Voor het opstarten van het herstructureringsproces kunnen gemeenten eenmalig extra woningen aanvragen. In deze knelpuntenpot zijn tot en met 2004 1.650 extra woningen gereserveerd. Van 2005 tot en met 2009 zijn er nog eens 2.350 extra beschikbaar. Door deze extra ruimte voor woningbouw kunnen de gemeenten in Drenthe de komende tien jaar 20.000 woningen bouwen, 4.000 meer dan aanvankelijk in het POP was voorzien.

De provincie telt daarnaast bepaalde woningen niet mee. Het gaat om huizen voor gehandicapten, de verbouw van boerderijen binnen de kernen tot wooneenheden, het vervangen van gesloopte woningen, de renovatie en vervangende nieuwbouw van tehuizen én het stichten van nieuwe landgoederen. Op deze manier probeert de provincie deze bouwmogelijkheden te stimuleren.

Stimuleren duurzame woonkwaliteit

GS vragen in de Beleidsnota Wonen Drenthe voorts meer aandacht voor duurzame woonkwaliteit. Dit geldt zowel voor herstructureringsplannen als voor nieuwe woonwijken.
Meer woonkwaliteit kan op verschillende manieren ingevuld worden, onder meer door meer differentiatie in typen woningen, aandacht voor sociale-, verkeers- en inbraakveiligheid, bouw van levensloopbestendige woningen, meer ruimte in en om de woning, groen en water in een wijk, wijze van verkaveling, eigen inbreng van bewoners en het gebruik van duurzame materialen.

Gemeentelijke woonplannen

Om in aanmerking te komen voor extra woningen kunnen gemeenten voor 1 april 2002 een woonplan indienen. Een woonplan is een plan van de gemeenteraad, dat zij als middel kan gebruiken in het overleg met alle partijen. Daarin staat onder meer welke oplossingen de gemeente wil bieden voor knelpunten op de lokale woningmarkt en hoe alle partijen in het overleg betrokken zijn. Ook moeten gemeenten de inpassing van duurzame woonkwaliteit in hun woonplan aandacht aangeven.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl