Provincie Noord-Holland

Stelling van Amsterdam: geheimzinnig, maar straks beter zichtbaar

Om de Stelling van Amsterdam te kunnen behouden zal deze beter zichtbaar en bruikbaar gemaakt moeten worden, zonder zijn sfeer van geheimzinnigheid te verliezen. Het bewaren en versterken van het stille landschap rond de Stelling van Amsterdam, is het belangrijkste doel waarop het provinciale ruimtelijk beleid zich zou moeten richten. Het zichtbaar maken van het ingenieuze watersysteem is daarin van groot belang. Dit blijkt uit het eindrapport `Een langzame buitenring (in de snelle metropool), strategie voor de Stelling van Amsterdam'. Gedeputeerde Staten (GS) beschouwen het rapport als bouwsteen voor het streekplan Noord-Holland Zuid.

Bureau H+N+S Landschapsarchitecten hebben in opdracht van GS een onderzoek uitgevoerd naar de ruimtelijke ontwikkeling op en rond de Stelling van Amsterdam. Dit mede naar aanleiding van de plaatsing van de Stelling van Amsterdam op de werelderderfgoedlijst van de Unesco. Het rapport geeft een streefbeeld voor de toekomstige ontwikkeling van de 135 kilometer lange Stelling. Daarbij is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij (toekomstige) ruimtelijke ontwikkelingen rond waterbeheer, natuur en landschap, toerisme en recreatie en verstedelijking in de regio. De koppeling van de functies water, natuur en recreatie aan de Stelling versterkt de herkenbaarheid van het monument en draagt bij aan de behoefte aan groene recreatie in de nabijheid van de stad. Het rapport stelt voor om deze zogenaamde Stellingzone planologisch te begrenzen met een contour. Dat betekent dat stedelijke functies een plaats kunnen krijgen in de Stellingzone, ervan uitgaande dat ze in de historische compositie van het monument passen.

Om het gebruik, de toegankelijkheid en de herkenbaarheid van de Stellingzone te vergroten stelt het rapport een aantal inrichtings- en beheersmaatregelen voor, zoals aanleg van recreatieve routes, een doorgaande verbinding voor water en (moeras)natuur, restauratie en hergebruik van kenmerkende (water-)bouwkundige onderdelen. Bij hergebruik en inrichting in rustige gebieden moet rekening worden gehouden met de natuur- en landschapsbeleving. Bij hergebruik en inrichting in drukke gebieden is juist plaats voor een meer dynamisch gebruik.

Verdere procedure
Het onderzoek wordt afgesloten met een debat op 19 november 2001. Op basis van het eindrapport wordt een Plan van Aanpak voor een uitvoeringsprogramma voor de Stelling van Amsterdam opgesteld. Het rapport is een bouwsteen voor het op te stellen streekplan Noord-Holland Zuid.

Inlichtingen voor de pers: Marcel van Kanten, bureau Communicatie, tel. (023) 514 42 11
Inlichtingen voor anderen: Margreet Kokshoorn, tel. (06) 51 27 66 89