Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2001/3598
datum
16-10-2001

onderwerp
Kamervragen inzake de beëindiging van de drijfjacht op het Loo TRC 2001/9781 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Poppe (SP) over de beëindiging van de drijfjacht op het Loo.

datum
16-10-2001

kenmerk
DN. 2001/3598

bijlage

1
De publicaties zijn mij bekend. In bedoelde publicaties wordt niet vermeld dat natuurlijk beheer het nieuwe uitgangspunt is. Vermeld wordt dat bij het wild wordt uitgegaan van een zo natuurlijk mogelijk beheer, hetgeen betekent dat de natuurlijke draagkracht van het terrein uitgangspunt is voor het wildbeheer.

2
De gemiddelde natuurlijke draagkracht van het Loo is 240 wilde zwijnen.
Dit getal is gebaseerd op de uitkomsten van de toepassing van een draagkrachtmodel van Alterra (voorheen IBN/DLO) op het Loo.

3
De geschatte voorjaarsstanden bedroegen in de jaren 1999 en 2000 circa 400 wilde zwijnen.
Voor de seizoenen 1999/2000 en 2000/2001 is een afschotvergunning verleend voor maximaal 400 wilde zwijnen per seizoen.

4, 5 en 6
Gelet op het wisselend natuurlijk voedselaanbod, zal de berekende natuurlijke draagkracht in de praktijk zelden overeenkomen met de feitelijke situatie. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een uitzonderlijk rijk natuurlijk voedselaanbod, hetgeen tot een zeer hoge stand van de wilde zwijnen heeft geleid.
Dit najaar is er daarentegen sprake van een gemiddeld natuurlijk voedselaanbod op
het Loo.
Er wordt slechts bijgevoerd in situaties met een tijdelijk tekort aan natuurlijk voedsel-aanbod en indien het welzijn van de dieren in het geding is. Dit uitgangspunt wijzigt niet.

7
Ja.
Vanwege de relatieve voedselschaarste in relatie tot de hoge stand wordt voor het realiseren van het beoogde afschot dit najaar volstaan met de methode van aanzitjacht
en het aanbersen.

8, 9
Bij koninklijke boodschap van 28 september 2001 is aan de Tweede Kamer der
Staten-Generaal het voorstel van wet, houdende wijziging van een aantal bepalingen
van de Flora- en faunawet in verband met een verbod op de drijfjacht, aangeboden (Kamerstukken II 2000/2001, 28 020, nrs. 1-2, blz. 1-4). Daarin is aangegeven dat drijven alleen is toegestaan door één persoon in combinatie met één jager. Alle andere vormen van drijf- of drukjacht zijn niet meer toegestaan. Het zwartwildbrevet zal ook om die reden geen vereiste meer zijn.

10
Omwille van de privacy en veiligheid van leden van het Koninklijk Huis en hun gasten is gehele openstelling van het terrein in de afschotperiode niet gewenst.
Omdat afschot niet plaatsvindt door middel van drijfjacht, zullen jagers veelvuldig en gedurende een langere periode op verschillende locaties in het terrein aanwezig zijn.
Wijziging van de jachtmethode is derhalve geen reden het openstellingbeleid aan te passen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Poppe (SP) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de beëindiging van de drijfjacht op het Loo.(Ingezonden 25 september 2001)

1
Bent u bekend met de publicaties 1 waarin de beëindiging van de drijfjacht op het Loo wordt aangekondigd en natuurlijk beheer als nieuw uitgangspunt genoemd wordt?

2
Is het waar dat de natuurlijke draagkracht van de Koninklijke houtvesterij het Loo (10.000 ha) slechts maximaal 150 zwijnen bedraagt? Zo nee, wat is dan wel de natuurlijke draagkracht van het Loo en waarop baseert u deze?

3
Kunt u aangeven hoe groot de voorjaars- en winterstand van wilde zwijnen in de Koninklijke houtvesterij het Loo was in 1999 en 2000 en voor hoeveel zwijnen een afschotvergunning is verleend in die jaren? Hoe groot is het afschotquotum voor 2001?

4
Hoe verklaart u het verschil in de daadwerkelijke hoeveelheid aanwezige zwijnen en de natuurlijke draagkracht van het terrein?

5
Zijn de stellingen van Dierenbescherming en Faunabescherming waar dat in het gebied op grote schaal wordt bijgevoerd? Zo ja, hoeveel wordt er bijgevoerd in termen van maïs (kg) en voerakkers met breedbladige grassen (ha)? Zo nee, hoe verklaard u dan deze stellingen?

6
Mag op basis van het gestelde op www.koninklijkhuis.nlervan worden uitgegaan dat er direct gestopt zal worden met bijvoeren en gestreefd zal worden naar een stand van maximaal 1 ,5 zwijn per 100 ha zoals het natuurlijk draagkrachtmodel aangeeft? Op welke wijze zal deze vermindering van de stand gestalte krijgen en op welke termijn?

7
Is het RVD commentaar waar dat er gejaagd zal worden door individuele jagers begeleid door een jachtopzichter, welke niet als drijver op zal treden? Mag hieruit worden afgeleid dat ook afgezien wordt van drukjacht?

8
Zullen in de Flora- en faunawet, nu meerdere natuurbeheerders aangeven vrijwillig af te zien van drijf-én drukjacht, deze jachtvormen verboden worden? Zo nee, waarom niet?

9
Kunt u aangeven of er plannen zijn het zwartwildbrevet af te schaffen, nu de drijfjacht en mogelijk de drukjacht niet meer beoefend zal worden?

10
Kunt u aangeven wat de reden is dat de kroondomeinen van 15 september tot 25 december voor het publiek gesloten zijn, nu het koninklijk huis heeft aangegeven af te zien van drijf-en mogelijk ook drukjachtpartijen? Zijn er plannen het gebied alsnog open te stellen in deze periode? Zo nee, waarom niet? Is weekendopenstelling of tenminste openstelling op zondagen te overwegen, omdat er in elk geval op zondagen niet gejaagd wordt?

1 www.koninklijkhuis.nl, NRC 20 september jl.


---