Centrum voor Arbeidsverhoudingen

28/9/2001

CAO-overleg Kinderopvang vastgelopen
CFO raadpleegt leden op 16 oktober

Het is de vakbonden (waaronder de CFO) en de werkgevers in de Kinderopvang niet gelukt een akkoord te bereiken over een nieuwe CAO-Kinderopvang (30.000 werknemers). De financiering van de nieuwe salarisregeling op basis van de functiewaardering bleek een te groot struikelblok. De bonden raadplegen de leden over de nu ontstane patstelling.

Er wordt al maanden onderhandeld over een nieuwe CAO-Kinderopvang. De CAO werd al twee keer verlengd. Op 27 september liepen de onderhandelingen vast doordat de werkgevers de invoering van de functiewaardering te duur vinden. In het afgelopen half jaar is hard gewerkt aan een functiewaarderingsonderzoek. Praktisch alle functies in de kinderopvang zijn zorgvuldig beschreven en gewaardeerd. Er bleek echter geen overeenstemming mogelijk over de concrete uitwerking: welk salaris hoort bij welke waardering. De bonden vonden het laatste bod van de werkgevers rond het nieuwe maximum-salaris voor groepsleidsters in de kinderopvang onacceptabel. Het maximaal te verdienen salaris was in dit voorstel f 4358,-. Volgens de CFO is dit bijna f 200,= te laag. Ook wilden de werkgevers onderscheid maken tussen de huidige werknemers en nieuwe medewerkers in de kinderopvang. Deze laatste categorie zou minder gaan verdienen.

Salarisverhoging in 2002
Een ander probleem is de salarisverhoging voor 2000. De bonden waren bereid water bij de wijn te doen en in te stemmen met een loonsverhoging van 2,5% en een eindejaarsuitkering van 1,5% (over 2001 en 2002). Volgens de bonden bleven alle verhogingen (functiewaardering en salarisverhoging) binnen een loonkostenstijging van 5%. De werkgevers menen echter dat de kosten rond de 6% stijgen. Dat vinden zij te veel. Verder zijn er meningsverschillen over de doorbetaling bij ouderschapsverlof van 25% naar 40%, een regeling voor gebroken diensten, verlenging van de aanvulling bij arbeidsongeschiktheid van 18 maanden naar 24 maanden, een regeling in de CAO voor stagiaires en afspraken voor verbetering van het personeelsbeleid.

Ledenraadpleging
Het CAO-overleg is voorlopig opgeschort. De CFO raadpleegt op 16 oktober in Utrecht (Hoog Brabant) de leden over de patstelling in het CAO-overleg.


---