Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: brief over miltvuur

Vanmiddag is door minister K. De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief gestuurd aan de Commissarissen van de Koningin, de Korpsbeheerders, de Regionale Commandanten Brandweer, de hoofden DCC, de Regionale Geneeskundige Functionarissen (verzending via VWS) over miltvuur.

De brief geeft aan hoe te handelen wanneer men denkt te maken te hebben met een brief die miltvuur bevat. Het initiatief voor de brief is genomen na de gevallen van miltvuurinfectie in de Verenigde Zaken en de vragen die dit vervolgens heeft opgeroepen bij de Nederlandse bevolking. De brief bevat twee bijlagen. De eerste bijlage is een richtlijn over hoe om te gaan met een verdachte brief. De tweede bijlage bevat algemene informatie over miltvuur. Onderstaand treft u de brief met bijlagen aan.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels diverse gevallen ontdekt van miltvuurbesmetting, waarschijnlijk opzettelijk verspreid met brieven en pakketten. Hierdoor rijzen vragen onder de Nederlandse bevolking over miltvuurbesmetting.

In een onverhoopt voorkomend geval van een brief met miltvuurpoeder, kunnen de gevolgen beperkt blijven als de ontvanger en de hulpdiensten adequaat reageren. Om dit te bewerkstelligen vindt u bijgevoegd twee bijlagen. De eerste bijlage is een richtlijn over hoe om te gaan met een verdachte brief. De tweede bijlage bevat algemene informatie over miltvuur. De informatie in de twee bijlagen dient ook om gerezen vragen over een miltvuurbesmetting onder bijvoorbeeld postkamermedewerkers en hulpverleners te doen beantwoorden.

Ik wil u met klem verzoeken de bijgevoegde bijlagen te verspreiden onder alle medewerkers van hulpverlenende instanties in uw keten en bepaalde medewerkers van uw organisatie (bijvoorbeeld de beveiligingsambtenaar en postkamermedewerkers). Informatie over miltvuur vindt u ook op de website van Postbus 51 (www.postbus51.nl). Voor vragen over miltvuur is een publieksnummer geopend: 0800 3008051.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

voor deze,
de directeur-generaal voor Openbare Orde en Veiligheid,

A.H.C. Annink

BIJLAGE 1 Richtlijn: Hoe om te gaan met mogelijk met miltvuur besmette enveloppen/pakketten

In deze richtlijn staat beschreven op welke wijze gehandeld dient te worden bij de ontvangst van een verdachte envelop of pakketje.

Hoe kun je een mogelijk verdachte envelop of pakketje herkennen?

Ongewoon gewicht of rare vorm als je naar de grootte van de envelop of het pakketje kijkt;
afkomstig van iemand die niet bekend is;
er staat geen retouradres op of een retouradres dat niet bestaat; geadresseerd aan iemand die niet meer werkzaam is bij de organisatie;
soms voorzien van opschriften als 'persoonlijk' of 'vertrouwelijk'; geven een plaatsnaam aan in de poststempel die niet overeenkomt met het retouradres;
hebben uitstekende draden, ruiken vreemd of hebben vreemde plekken.

Wat te doen bij ontvangst van een verdachte envelop of pakketje?

open de envelop of het pakketje niet en raak het ook niet met je blote handen aan!!!
de ontvanger dient direct de (bedrijfs)beveiligingsfunctionaris te informeren, die vervolgens de politie (afdeling recherche) informeert, de plaatselijke GG&GD en de brandweer;
doe handschoenen aan;
stop de envelop of het pakketje in een luchtdichte verpakking (zak of doos);
stop ook de handschoenen in een plastic zak;
iedereen die de envelop of het pakketje heeft aangeraakt, moet de handen wassen;
er dient een lijst te worden opgesteld van personen die met de envelop of het pakketje in aanraking zijn geweest.

Wat te doen indien de envelop of het pakketje per ongeluk is opengemaakt?

Als de envelop poeder bevat, zegt dat niets over de aanwezigheid van miltvuursporen (kan ook waspoeder zijn);
trek, voorzover mogelijk, handschoenen aan en adem niet in; stop de envelop of het pakketje direct in een luchtdichte verpakking (plastic zak of doos);
stop de handschoenen en ook andere kledingstukken die in contact geweest zijn met de verdacht envelop of het pakketje in een plastic zak;
evacueer direct de kamer of ruimte waar de ontdekking is gedaan; informeer de beveiligingsfunctionaris van uw organisatie dat er een verdachte envelop of pakketje is aangetroffen;
de beveiligingsfunctionaris informeert vervolgens de politie (afdeling recherche) en de plaatselijke GG&GD;
de blootgestelde medewerkers moeten ruim douchen met water en zeep en schone kleding aantrekken.

BIJLAGE 2 Algemene informatie over miltvuur

In de Verenigde Staten zijn twaalf gevallen van miltvuurbesmetting geconstateerd. De besmetting is waarschijnlijk met opzet verspreid. Wat is miltvuur, hoe kun je het krijgen en wat is er aan te doen?

Wat is miltvuur (anthrax)

Miltvuur wordt door anthrax-bacteriën veroorzaakt. Het is voor mensen een zeer zeldzame aandoening. Van tijd tot tijd komt het bij vee voor. Anthrax of miltvuur komt dus in de natuur voor, maar kan ook moedwillig verspreid worden. Men spreekt dan van een biologisch wapen. De anthraxbacterie kan barre omstandigheden overleven door sporen te vormen. Anthraxsporen komen tot leven als ze een goede voedingsbodem vinden. Bij de mens kunnen ze ziekten veroorzaken in luchtwegen, huid en darmen.

Besmetting via de huid

Als de anthraxsporen in aanraking komen met de huid, kunnen ze huidwondjes infecteren en veroorzaken dan meestal een milde, voorbijgaande ziekte. De ziekte is dan herkenbaar aan een zweer op de huid. Dit kan gepaard gaan met verschijnselen als hoofdpijn en lichte koorts. Slechts in een enkel geval leidt dit tot bloedvergiftiging met hoge koorts.

Besmetting via de luchtwegen

Geïnhaleerde sporen blijven meestal op de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen steken. Enkele sporen kunnen uit de keel in de longblaasjes terechtkomen. Als de sporen zich ontwikkelen in de longen en naar andere organen uitzwermen, produceren ze een gifstof, met bloedingen, vochtophopingen en weefselafbraak als gevolg. Kenmerkend voor besmetting met miltvuur via inademing zijn: hoofdpijn, hoge koorts, buikpijn en inwendige bloedingen, bloed opgeven en ademhalingsmoeilijkheden. Miltvuur in deze vorm is vaak dodelijk.

Besmetting via de mond

Besmetting via de mond komt bijna nooit voor. Als de anthraxbacterie in de darmen komt kan hij koorts, misselijkheid en buikpijn veroorzaken. Deze vorm is niet dodelijk.

Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt?

Als je anthraxsporen inademt, kan het tussen negen uur en twee weken duren voordat je ziek wordt. Meestal treden de symptomen op na twee tot zes dagen.

Behandeling

Een behandeling met een bepaald antibioticum kan, als deze voor of onmiddellijk na het optreden van de eerste symptomen wordt toegediend, de kansen op overleving aanmerkelijk vergroten. Het is wenselijk binnen 24 uur na besmetting met de behandeling te beginnen. Hoe eerder de behandeling wordt begonnen, hoe effectiever hij is. De behandeling kent wel bijwerkingen. Het is dus niet nodig (en zelfs gevaarlijk) om met behandelen te beginnen als er geen reden voor is.

Bescherming

Er bestaat geen vaccin om miltvuur te voorkomen. In Amerika wordt aan militairen een vaccin aangeboden. Dit vaccin kent vele bijwerkingen en is dus niet geschikt om vooraf aan de bevolking toe te dienen. Een werkzaam vaccin kan niet op korte termijn worden geproduceerd, ook niet in het buitenland.

Vaststellen van miltvuur

Van een verdacht pakketje kan binnen enkele uren worden vastgesteld of er miltvuursporen in zitten. Met medicatie hoeft pas gestart te worden, als miltvuursporen zijn vastgesteld. Als direct na de vondst onderzoek naar de miltvuursporen plaatsvindt, is na ontvangst van de uitslag voldoende tijd om met medicatie te starten. Om de ziekte definitief bij de mens vast te stellen, is nader onderzoek nodig (bacteriën op kweek zetten) dat langer duurt.

Meer informatie

Meer informatie over miltvuur kunt u vinden op de website van de Landelijke Coördinatiestructuur voor Infectieziektenbestrijding (www.lci.lcr.nl). En op de website van Postbus 51 (www.postbus51.nl). Voor vragen over miltvuur is een publieksnummer geopend: 0800 3008051.

16 okt 01 21:06