Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 16 oktober 2001

EERSTE REACTIE PvdA-FRACTIE OP HET CONCEPT-VERKIEZINGSPROGRAMMA VAN DE VVD

De PvdA constateert dat de algemene uitgangspunten van het financiële beleid van de VVD en de PvdA dicht bij elkaar liggen, maar de PvdA is ongerust over de keuzes die de VVD daarbinnen maakt. De VVD wil drieënhalf keer meer uitgeven aan lastenverlichting dan aan alle investeringen in zorg en onderwijs bij elkaar. Deze keuzes doen onvoldoende recht aan de balans die Nederland de afgelopen zeven jaar sterker en socialer heeft gemaakt.

Positief is de PvdA over de voorstellen van de VVD om de overheid meer vraaggericht te laten werken. Maar de VVD doet dit door eenzijdig haar heil te zoeken in privatisering en per saldo de burgers met de onzekere gevolgen daarvan op te schepen.

Met grootscheepse lastenverlichting wil de VVD mogelijk maken dat de burger
- in de woorden van de VVD - 'de eigen beurs' kan trekken. De VVD kiest voor een samenleving waarin de belastingen omlaag gaan en ieder voor zich moet zien hoe hij of zij zorg, onderwijs en kinderopvang regelt. De lastenverlichting in het VVD-programma oogt mooi, vooral voor de allerhoogste inkomens. Zij profiteren verreweg het meest van de afschaffing van de OZB en de verlaging van het toptarief in de belasting levert ze nog een keer 1500 gulden op. Maar het is de vraag of de meeste mensen er per saldo op vooruit gaan. In ieder geval zal de overgrote meerderheid van de gezinnen de lastenverlichting hard nodig hebben, onder meer om de nieuwe ziektekostenpremie te betalen.

Op het gebied van de zorg kiest de VVD voor een vaste premie die geen rekening houdt met het inkomen - en voor een gezin met twee kinderen ca. 10.000 gulden bedraagt -, met daarnaast een eigen risico en daar bovenop een miljard gulden aan bezuinigingen op het ziekenfondspakket en medicijnen. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg en de inkomenspositie van mensen.

De voorstellen van de VVD op het gebied van de sociale zekerheid zijn niet evenwichtig. Ze verslechteren eenzijdig de positie van werknemers. De PvdA is bezorgd over de gevolgen van de WAO-plannen van de VVD. Het is onduidelijk wat deze voorstellen betekenen voor mensen die nu op de WAO zijn aangewezen en het is onzeker wie in de toekomst nog op de WAO kan rekenen.