EnergieNed

Integrale tekst van het artikel uit Energie Nederland nr. 13, 16 oktober 2001

Nieuwe fusies in stroommarkt onder voorwaarden bespreekbaar

PvdAer Crone wil impasse doorbreken

PvdA-fractielid Ferd Crone wil nieuwe fusies in de Nederlandse elektricteitssector onder voorwaarden bespreekbaar maken. Hij reageert op uitspraken van vertrekkend NUON-voorman Tob Swelheim, die betreurt dat een fusie met bijvoorbeeld Essent door mededingingsautoriteit NMa van tafel wordt geveegd. Gedeeltelijke fusies op terreinen waar Europese marktwerking al een feit is, bijvoorbeeld de grootverbruikersmarkt, zouden moeten kunnen, aldus Crone.

De NMa heeft verdere consolidatie van de Nederlandse energiemarkt nooit uitdrukkelijk verboden. Uit de besluitvorming rond de laatste fusiegolf, waaruit Essent en NUON zijn voortgekomen, is volgens insiders echter duidelijk af te leiden dat de grens is bereikt. Intussen groeit echter de kritiek dat de Nederlandse bedrijven ook in eigen land moeten concurreren met Europese reuzen als EDF en Electrabel, die op de thuismarkt een monopoliepositie hebben.

Een verdere conglomeratie in de Nederlandse productiesector is volgens Crone uitgesloten, maar de handelsbedrijven van bijvoorbeeld NUON en Essent zouden wat hem betreft best mogen samenwerken. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de netwerken volledig los komen te staan van de commerciële activiteiten, aldus Crone. Als het transportnet is losgekoppeld van het handelsbedrijf, zijn deze ondernemingen volledig blootgesteld aan internationale concurrentie. Op dat gebied wil ik best praten over de mogelijkheden van verdere fusies. Eventueel zouden we hen de nodige handicaps kunnen meegeven om te voorkomen dat zij nationaal van hun machtspositie gebruik maken, bijvoorbeeld op het gebied van prijsvorming.

De Europese Commissie heeft onlangs bij een op handen zijnde fusie van twee Zweedse banken nog eens benadrukt dat zij geen voorstander is van kartels van nationale kampioenen. Zolang de betreffende bedrijven tweederde van hun omzet in eigen land hebben, is de nationale mededingingsautoriteit bevoegd. Volgens Marc van der Woude, hoogleraar Mededingingsrecht aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit met als specialisme de utiliteitssector, zou een fusie van Nederlandse handelsbedrijven voor de NMa aanvaardbaar kunnen zijn. Zaak is om aan te tonen dat er in de betreffende markt voldoende internationale concurrentie is. Behalve op de grootverbruikersmarkt is dat volgens mij niet gemakkelijk aan te tonen. Er bestaat vooralsnog onvoldoende interconnectie-capaciteit met het buitenland. Wel vindt er met België prijsinteractie plaats, zodat men zou kunnen spreken van één markt. Een fusie op grootverbruikersniveau heeft volgens hem echter weinig zin. Wat heb je eraan, zonder een achterliggende productiecapaciteit? Ze willen natuurlijk volkomen integreren à la E.ON. Jammer voor de Nederlandse bedrijven, maar dan hadden ze eerder moeten zijn. Als vóór de inwerkingtreding van de fusiecontroleregels in 1998 was besloten om een groot productiebedrijf te creëren, dan hadden we nu een Nederlands Electrabel gehad. NUON en Essent moeten wachten tot de markt echt open is, of anders gewoon aansluiting zoeken bij een internationale partner.
Van der Woude is overigens geen voorstander van de huidige Europese consolidatie. Ik vind het zorgwekkend. De bedoeling was dat er einde zou komen aan de monopolies, maar in plaats daarvan is de markt zwaar geoligopoliseerd. EDF, RWE, Enel en E.ON zijn allemaal verticaal geïntegreerd of proberen dat te doen. Over een paar jaar zitten we met vijf molochen.
PvdAer Crone en zijn fractiegenoot collega Bolhuis hebben minister Jorritsma inmiddels kamervragen gesteld over een eventueel verbod van de NMa op verdere fusies en een analyse verzocht van mogelijke concentraties. Ook heeft Crone vragen gesteld over de dominante positie van Electrabel op de Nederlandse markt. Essent-bestuursvoorzitter Cees Wiechers heeft geen behoefte om publiekelijk op de toenaderingspogingen van NUON-collega Swelheim te reageren. Een publiek geheim is echter dat hij weinig voor een dergelijke fusie zou voelen.