Provincie Utrecht

Persbericht
1003701600

Website markeert start Agenda 2010

Provinciale staten van Utrecht zullen in februari of maart 2002 twaalf projecten kiezen voor de Agenda 2010. Het moeten twaalf grotere, beeldbepalende projecten zijn waaraan burgers, organisaties en instellingen de komende jaren direct de naam van de provincie verbinden. Onder de naam 'Agenda 2010' gaat de provincie, samen met gemeenten en maatschappelijke instellingen, die sleutelprojecten in 2002 nader uitwerken.
Op dinsdag 23 oktober gaat de voorbereiding van de Agenda 2010 van start met een nieuwe deelsite op de website van de provincie. Via die site worden ook burgers uitgenodigd om mee te denken met de provincie. De bezoekers van de website kunnen via een top drie hun voorkeur geven voor prioriteiten op de Agenda 2010. Het is voor de provincie een noviteit om het tweerichtingsverkeer tussen burgers en bestuurders via Internet te entameren.

Dialoog
Tegelijkertijd met de start van de website gaan er ook uitnodigingsbrieven de deur uit. Want gedeputeerde staten van Utrecht gaan in de eerste helft van december over Agenda 2010 overleggen met gemeentebesturen, maatschappelijke instellingen en deskundigen. Deze vertegenwoordigers van de Utrechtse 'netwerksamenleving' zijn aan tafel genood om aan de hand van door gedeputeerde staten aangegeven thema's voorstellen te doen over projecten die op Agenda 2010 kunnen komen te staan. Gedeputeerde Staten gaan de dialoog in met een beschrijving van acht zoekrichtingen voor de uiteindelijk 12 projecten van de Agenda 2010. Gedeputeerde Doede Kok, portefeuillehouder Strategie: 'We beperken ons nu tot een lijst van acht thema's. In de loop van het proces werken we toe naar het formuleren van concrete projecten. Het accent ligt nu op een open en constructief proces met onze gesprekspartners. En tegelijkertijd zijn we heel benieuwd of het ons lukt om ook een oordeel van burgers uit de provincies te ontlokken.'

Waarom een Agenda 2010?
Het is de bedoeling dat er met de Agenda 2010 in het jaar 2010 zichtbare resultaten zijn behaald. De buitenwereld moet het beeld op het netvlies hebben dat de provincie een uitvoeringsgerichte factor is in de samenleving. Een overheid die in staat is om belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen een impuls te geven, om op de juiste plaats en op het juiste tijdstip verbindingen te leggen tussen verschillende andere partijen. De nadruk komt dus meer te liggen op een provincie die een actief, sturend en regisserend bestuur is op regionaal niveau. Een provincie ook, die anderen betrekt bij het provinciale beleid en die verantwoording aflegt over haar daden.

De presterende provincie
De Agenda 2010 is een uitvloeisel van de nota 'Utrecht: presterende provincie' door provinciale staten eind juni 2001 vastgesteld. Kern van het betoog in die nota is de stellingname dat de provincie naast de traditionele wettelijke taken zich bewijst door autonome bestuurstaken. Met name de 'structuurversterkende' maatregelen (werken aan de cultuurhistorische hoofdstructuur, de ecologische hoofdstructuur, de structuur voor goede voorzieningen in de jeugdzorg, de fysieke infrastructuur) moeten aan de hand van concrete projecten zichtbaar gemaakt worden. In de nota is de belofte gedaan, dat het provinciebestuur bij het opstellen van de Agenda 2001 de dialoog met de Utrechtse samenleving zou aangaan.

Tijd, energie, inspiratie en geld
De provincie zal de volgend jaar te kiezen projecten veel aandacht geven. Het gaat daarbij om tijd, energie, inspiratie en geld. De financiële ruimte voor Agenda 2010 is nog onzeker. In de aanloop naar Agenda 2010 is uitgesproken, dat de naar verwachting omvangrijke hoeveelheid geld die vrij zal komen door de voorgenomen vervreemding van de provinciale belangen in nutsbedrijven als hoofdsom in stand zal worden gehouden. Het rendement van die hoofdsom zal - na 2003 verhoogd met het rendement van de POR-reserves waaraan in de lopende collegeperiode reeds een bestemming is gegeven - worden gebruikt voor de bekostiging van de projecten uit Agenda 2010. Naar verwachting zal pas in de loop van 2002 duidelijkheid ontstaan over de precieze omvang deze bedragen.

De verdere gang van zaken en een jaarlijkse monitor In december voeren Gedeputeerde Staten het overleg met gemeentebesturen, maatschappelijke organisaties, deskundigen enzovoort. In januari of februari 2002 maken gedeputeerde staten daarna een voorstel voor provinciale staten van tien sleutelprojecten. In februari of maart stellen Provinciale Staten dan de Agenda 2010 vast, voorgesteld wordt om dan te kiezen voor twaalf projecten. In de periode 2002-2010 moet het echte werk gebeuren. Dan komt het op de uitvoering van de gekozen projecten aan. De provincie is van plan een maal per jaar via een jaarlijkse monitor te meten hoe het ervoor staat met de Agenda 2010. Dat kan natuurlijk van jaar tot jaar betekenen, dat er nieuwe projecten op de Agenda 2010 komen te staan: het proces blijft in beweging.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marjolein Copier, 030 - 258 2460 of per e-mail: marjolein.copier@provincie-utrecht.nl .