Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple kondigt iTunes 2 aan

De beste programmatuur voor digitale muziek is nu nog beter

Brussel/Bunnik, 23 oktober 2001 - Apple heeft vandaag iTunes 2 aangekondigd, de nieuwe versie van de bekroonde programmatuur voor digitale muziek op de Mac, waarvan meer dan zes miljoen exemplaren in omloop zijn. iTunes 2 bevat drie nieuwe functies die boven aan het verlanglijstje stonden van de iTunes-gebruikers: de mogelijkheid om MP3-cd's te branden, een equalizer en cross-fading.

Maar het meest indrukwekkend is nog de naadloze integratie van iTunes 2 met de iPod, de baanbrekende nieuwe draagbare MP3-speler van Apple. Wanneer de iPod voor de eerste keer wordt aangesloten op een Macintosh computer met iTunes 2, worden alle nummers en afspeellijsten van iTunes 2 automatisch gedownload naar de iPod. Deze worden bovendien telkens bijgewerkt wanneer de iPod opnieuw op de Macintosh computer wordt aangesloten. iTunes 2 kan vanaf begin november gratis worden gedownload vanaf www.apple.com.

"'s Werelds beste en meest gebruikersvriendelijke programmatuur voor digitale muziek is nu nog beter", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "iTunes 2 is bovendien naadloos geïntegreerd met de iPod, wat een ware revolutie betekent voor het gebruik van draagbare MP3-spelers."

iTunes was de eerste digitale "jukebox"-programmatuur met een schitterende gebruikersinterface die tal van mogelijkheden heel eenvoudig maakte, zoals het beheer van digitale muziek, het rippen van MP3's, het samenstellen van afspeellijsten, het branden van eigen cd's en het opslaan van een complete muziekverzameling op een Macintosh computer. Omdat iTunes volledig is afgestemd op de iPod, kunnen Macintosh gebruikers hun volledige digitale muziekverzameling van iTunes 2 snel en gemakkelijk downloaden naar een iPod. In nog geen 10 minuten kunnen maximaal 1000 nummers worden overgebracht naar de muziekspeler.

Dankzij de verbeterde prestaties van iTunes 2 kunnen gebruikers bijna tweemaal zo snel audio-cd's branden als voorheen. Bovendien kunnen met iTunes 2 ook MP3-cd's worden gebrand en herkend. Terwijl standaard-audio-cd's maximaal 74 minuten aan muziek kunnen bevatten, is het mogelijk om op één gegevens-cd met MP3-bestanden tien uur aan muziekmateriaal op te slaan. Deze MP3-cd's kunnen ook worden afgespeeld op andere Macintosh computers en pc's. Daarnaast wordt de MP3-structuur nu ook door steeds meer cd-spelers herkend die op de consumentenmarkt verkrijgbaar zijn.

Met iTunes 2 kan de gebruiker nog meer van geluid genieten dankzij een nieuwe equalizer met tien frequentiebanden en meer dan twintig basisinstellingen, waarmee gebruikers de geluidsinstellingen kunnen aanpassen aan elke muziekstijl, van klassiek tot jazz en van rock tot hiphop. Met de nieuwe cross-fader worden soepelere overgangen tussen de nummers gecreëerd, zodat nummers van verschillende albums elkaar mooier opvolgen. Daarnaast krijgt de geluidsuitvoer meer diepte en dynamiek dankzij een nieuwe functie voor de verbetering van het geluid.

iTunes 2 stelt gebruikers bovendien in staat om het volgende te doen: o nummers vinden in enkele seconden dankzij de krachtige real-time zoekmachine; o snel door de volledige muziekbibliotheek bladeren op artiest, album of genre; o aangepaste afspeellijsten maken met behulp van een makkelijke sleep-en-plaats-interface; o coderen met een snelheid van maximaal 320 Kbps om de beste MP3-geluidskwaliteit te waarborgen; o cd's branden door middel van één muisklik en altijd perfecte resultaten behalen; o afstemmen op honderden radiostations op het Internet voor gevarieerd luisterplezier.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iTunes 2 zal vanaf begin november gratis kunnen worden gedownload vanaf www.apple.com. Vanaf november wordt iTunes 2 standaard geïnstalleerd op elke nieuwe Macintosh computer. Bovendien zal een gratis cd met de programmatuur van iTunes 2 worden meegeleverd met de iPod, de doorbraak van Apple op het gebied van MP3-spelers, die vanaf 10 november verkrijgbaar zal zijn. Voor iTunes 2 is een Apple computer met Mac OS 9.2.1 of versie 10.1 of hoger van Mac OS X vereist.

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iPod en iTunes zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaars.

# # #
Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 00
Fax: +31 (0)30 - 659 38 50
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com