Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

Triumviraat ondergraaft Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid

EU-lidstaten weigeren standpunt in te nemen over rakettenschild

BRUSSEL. (23/10) -
Het optreden van het Frans-Brits-Duitse triumviraat eind vorige week is kenmerkend voor het gebrek aan een écht Europees buitenlands beleid. De onmacht van de vijftien EU-lidstaten blijkt evenzeer uit de onwil van de Raad om zich uit te spreken over het Amerikaanse anti-rakettenschild en het gebruik van Duitse chemische wapens in Koerdistan. Tot deze conclusie komt europarlementslid Bart Staes na een nietszeggend antwoord van de Raad op een tweede vraag over het National Missile Defense-initiatief.

Negen maanden (sic) na z'n eerste vraag over het Amerikaanse anti-rakettenschild blijken de vijftien EU-lidstaten nog steeds geen gezamenlijk standpunt te hebben. "De Raad heeft geen standpunt bepaald inzake de Amerikaanse plannen voor een anti-raketschild en geen enkele lidstaat heeft deze kwestie in de Raad aan de orde gesteld. Aangezien deze kwestie niet in Raadsverband aan de orde is geweest, kan de Raad zich niet uitlaten over de gevolgen van het anti-raketschild voor het ABM-verdrag van '72 dat een bilateraal verdrag is tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie," zo luidt het lakonieke antwoord van het Belgische EU-voorzitterschap op een bijkomende vraag van europarlementslid Staes.

Staes betreurt de onmacht van de Unie om met één stem te spreken over het Amerikaanse voorstel om een anti-rakettenschild te bouwen, gezien de strijdigheid ervan met het ABM-verdrag. Het project vormt volgens hem een bedreiging voor de veiligheid op het Europese continent. "In het licht van het recente Frans-Brits-Duitse triumviraat in Gent én de onwil van de Raad om zich uit te spreken over het gebruik van Duitse chemische wapens in Koerdistan kan zelfs worden vastgesteld dat de ontwikkeling van een Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid onder democratische controle verder in het gedrang dreigt te komen."

Europarlementslid Staes zal de Commissie vragen de strijdigheid van het anti-rakettenschild met het ABM-verdrag uit '72 formeel te laten agenderen op de Raad. Deze kwestie is veel te belangrijk en verdient beter dan een afwachtende houding. Enkel door een Europees standpunt te formuleren kan het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid aan geloofwaardigheid winnen.

Meer info:
Bart Staes 0475/37.27.57.
Filip Vandenbroeke - 0478/50.88.61.