Gemeente Den Haag

2001-10-23: Veranderingen in subsidieregeling particulier woningonderhoud

De pogingen van de gemeente Den Haag om het woningonderhoud door particuliere eigenaren te stimuleren, zijn vooral effectief als zij gecombineerd worden met een actief aanschrijvingsbeleid. Om die reden stellen B&W de gemeenteraad voor de subsidiëring actief in te zetten in de zogenoemde intensief beheergebieden. In veel van die gebieden is het opknappen van particulier bezit een essentieel onderdeel van de wijkverbetering. Als eigenaren het achterstallig onderhoud op zijn beloop laten, worden de gebreken op kosten van de eigenaar verholpen. De startpremie wordt opgetrokken om begeleiding in de uitvoeringsfase mogelijk te maken.

Naast innovatie - zoals het samenvoegen of splitsen van woningen - stimuleert de gemeente het onderhoud van panden door particuliere eigenaren. Dit is een belangrijk instrument in de wijkverbetering. Maar de onderhoudsstimulering blijkt vooral effectief als het onderhoud uiteindelijk kan worden afgedwongen. Daartoe heeft de gemeente de aanschrijving achter de hand. Achterstallig onderhoud wordt dan uiteindelijk op kosten van de eigenaar door de gemeente uitgevoerd. De gemeente gaat de onderhoudssubsidie daarom vanaf 1 juli 2001 nadrukkelijk koppelen aan het toepassen van de aanschrijving in de intensief beheergebieden. Daar is veel achterstallig onderhoud, maar niet altijd voldoende financiële draagkracht aanwezig om het onderhoud geheel op eigen kracht ter hand te nemen. De subsidie voor producten en diensten - de zogenoemde startpremie - wordt met fl.342 (.155) tot fl.992 (.450) opgetrokken om tevens de onderhouds-begeleiding in de uitvoeringsfase mogelijk te maken.

De beleidswijziging impliceert dat subsidiëring vervalt in die gebieden waar het gebruik van de onderhoudssubsidie nu vrijblijvend is. Dat is in de Bomen-, Bloemen-, Vruchten-, Noten- en Geuzenbuurt waar men subsidie kon krijgen voor het maken van een bouwkundig onderhoudsrapport (BOR) en in Oud-Scheveningen, Renbaan- en Harstenhoekkwartier, Visserij-, Burgemeesterbuurt, Zeeheldenkwartier-Noord en Leyenburg waar uitgebreidere subsidies mogelijk waren. De bewoners van deze wijken worden geïnformeerd over het vervallen van de subsidie en over de overgangsregeling. Zij kunnen nog in aanmerking komen voor (een van) de subsidies als zij vóór 1 januari 2002 bij Woningbeheer een BOR aanvragen. Datzelfde geldt voor de Rivierenbuurt, Moerwijk-Noord en Regentessekwartier-Noord. Daar zullen bovendien, evenals in Den Haag-Zuidwest, tot 2003 zon 1.800 woningen voor de onderhoudsregeling worden aangewezen.

23 oktober 2001

last update: 23 oktober 2001 ;pag.: 9082; auteur: 77