Politie Amsterdam-Amstelland

Getuigen schietpartij gezocht
23-10-2001. De 21-jarige verdachte die zaterdagochtend in verband met de dodelijke schietpartij in de Reguliersdwarsstraat werd aangehouden, heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Om een duidelijk beeld te krijgen over wat er precies is gebeurd, is de politie op zoek naar getuigen. Iedere getuige wordt verzocht te reageren. De recherche doet in het bijzonder een oproep aan de inzittenden van een witte Peugeot, een gele Fiat en een zwarte auto van onbekend merk. Deze autos zijn vermoedelijk kort voor of na het incident de plaats van de dodelijke schietpartij gepasseerd. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via het telefoonnummer (020) 559 23 21.

---

Ontvoering beëindigd
23-10-2001. De centrale recherche maakte vorige week met de inval in een woning in Purmerend een einde aan de ontvoering en/of gijzeling van een 60-jarige Amsterdammer. Het onderzoek stond onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam. De gijzeling begon midden september met de ontvoering van de 30-jarige zoon van het slachtoffer. De laatste nam later diens plaats in. De achtergrond van de gijzeling houdt verband met een financiële kwestie. De diepere achtergrond van de zaak is nog onduidelijk. De vier verdachten zijn voorgeleid en zitten nog vast.

Half september deed de familie van een 30-jarige man aangifte van vermissing bij een politiebureau in Amsterdam-Zuidoost. Uit rechercheonderzoek werd later duidelijk dat met een ontvoering rekening moest worden gehouden. De vermiste zou schulden hebben waarvan de betaling door middel van een ontvoering werd afgedwongen.

De 60-jarige vader van de gijzelaar werd op een gegeven moment in diens plaats gegijzeld, zodat de zoon het geld kon regelen. De uitwisseling werd pas later bij de recherche bekend. De zoon bleek destijds van straat te zijn gehaald toen hij in Amsterdam-Zuidoost aan het winkelen was. Hij werd onder vuurwapendreiging meegenomen. Hij kreeg een zak over zijn hoofd en werd aanvankelijk ondergebracht op een onbekend adres in Amsterdam. Later verhuisde hij naar een pand in Purmerend. Gemaskerde mannen bewaakten hem tijdens zijn gedwongen verblijf. Hij werd stevig aangepakt en moest slaag incasseren. Op een gegeven moment gooide men ook met kokend water. Hierdoor raakte de gegijzelde gewond aan zijn voet.

Op 13 oktober was de zaak zover dat de gijzeling van de vader ongedaan kon worden gemaakt. Dit met de inval van een arrestatieteam in de woning in Purmerend. De actie leidde tot vier arrestaties. Voor zover nu bekend, is het geëiste bedrag niet overgedragen. Het rechercheonderzoek duurt voort.

---

Dodelijke aanrijding (3)
22-10-2001. Zaterdagmiddag rond 15.30 uur overleed een 89-jarige voetganger op de Heemstedestraat, nadat hij door een bromfiets was geschept. Zijn 79-jarige echtgenote is met beenletsel in een ziekenhuis opgenomen.


Brand verwoest woning
22-10-2001. Brandweer en politie rukten zaterdagmiddag rond 15.30 uur uit naar een brand in een woning aan het Ophemerthof. De brand woedde op de tweede etage en was ontstaan in een slaapkamer. Bij de brand raakte een 27-jarige Amsterdammer lichtgewond. Hij werd ter observatie opgenomen in een ziekenhuis. Een vrouw en een vierjarig kind konden de woning op tijd verlaten. De woning bleek na de brand onbewoonbaar evenals de woning van de bovenburen. Deze liep zware rookschade op. Omwonenden zijn tijdens de bluswerkzaamheden elders opgevangen. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. 22-10-2001. Zaterdagmiddag kort na drie uur overleed een 84-jarige inwoonster van Diemen aan de gevolgen van een aanrijding op het Claas van Maarssenplein.
22-10-2001. Vrijdagmorgen rond 09.00 uur raakte een 44-jarige Amsterdammer zwaar gewond bij een aanrijding op de Nieuwe Vaart. Hij overleed in de loop van de dag in een ziekenhuis. het slachtoffer af bij het AMC waar hij tijdens een operatie overleed. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer (020) 559 24 10. Poeder blijkt loos alarm
22-10-2001. Vrijdagmiddag arresteerde de politie twee werknemers van een communicatiebedrijf aan de Kabelweg. Ze worden ervan verdacht een vandaag voorgeleid voor de officier van justitie.

De arrestatie van het tweetal is in belangrijke mate te danken aan eigen (intern) onderzoek van het communicatiebedrijf. Hierbij kwamen verschillende personen naar voren die werden meegenomen in het onderzoek van de politie.