Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Miljoenen afghanen zijn in levensgevaar

Belgische humanitaire organisaties
lanceren oproep tot solidariteit

De Belgische humanitaire organisaties, verenigd in het Noodhulpconsortium - Rode Kruis, Internationaal Hulpbetoon van Caritas, UNICEF en Oxfam-Solidariteit, samen met Handicap International - herhalen hun diepe bekommernis over de acute situatie waarin miljoenen Afghanen vandaag overleven.

Volgens de Verenigde Naties moet gedurende de komen vier weken nog 50.000 ton voedsel in Afghanistan worden ingevoerd. Gedurende de voorbije maand is er amper 10.000 ton doorgekomen, ondanks de inspanningen van diverse organisaties.

Ruim 400.000 Afghanen lijden nu al onder de acute voedseltekorten; anderhalf miljoen mensen worden binnen een maand door de sneeuw van nieuwe bevoorrading afgesneden; nog eens anderhalf miljoen mensen kunnen met de huidige voorraden de winter niet overleven. De totale risicogroep bedraagt 20% van de Afghaanse bevolking, dwz. 6 tot 7 miljoen mensen. Zolang de grenzen met de meeste buurlanden (officieel) gesloten blijven, biedt ook vluchten geen uitkomst.

Vooral het Wereldvoedselprogramma (WFP) speelt een cruciale rol in de voedselaanvoer. Vanuit Pakistan werd deze de voorbije weken en dagen evenwel bijzonder bemoeilijkt en vertraagd. Vrachtwagenbestuurders en begeleiders durven nog nauwelijks diep het Afghaanse binnenland inrijden. Eerder deze week werden bovendien opslagplaatsen van het WFP en van het Rode Kruis door bommen beschadigd, waardoor een binnenlands voedseltransport van 250 ton afgelast moest worden.

De verdeling onder de noodlijdende bevolking in het binnenland is nog steeds relatief goed verzekerd door de achtergebleven medewerkers van hulporganisaties en Afghaanse civiele organisaties. De voorwaarde is wel dat er voldoende voorraden beschikbaar moeten zijn.

Zoals bekend is deze noodsituatie niet nieuw : voor de terugtrekking van de buitenlandse hulpverleners half september, waren reeds 4 miljoen mensen afhankelijk van hulp. Sindsdien zijn de Belgische humanitaire organisaties, via hun internationale netwerken, in voortdurend contact gebleven met hun hulpverleningsploegen op het terrein. Elk van hen probeert op haar manier, in het Afghaanse binnenland of aan de grenzen, hulp te bieden of zich daarop maximaal voor te bereiden.

De Belgische humanitaire organisaties kunnen niet langer wachten om hun diepe bezorgdheid over deze menselijke tragedie om te zetten in een oproep tot solidariteit tot de bevolking.

klik hier voor meer informatie over de hulpacties van het Rode Kruis in Afghanistan.