ANBO


Persberichten

Utrecht, 23-10-2001

Ouderen zijn ontevreden over regiotaxi-vervoer: Rapport ouderenbonden legt manco's CVV-vervoer bloot

Ouderen die gebruik maken van regiotaxi's zijn veelal ontevreden over dit zogeheten Collectief Vraagafhankelijke Vervoer (CVV). De regiotaxi's waarvoor men vaak een uur van tevoren dient te bellen, rijden vaak te laat voor en berekenen verschillende en vaak te hoge tarieven. Ook is er geen sprake van uniforme dienstverlening en de aansluiting op het openbaar vervoer wordt vaak gemist. Afstemming op verbindingen met openbaar vervoer in aangrenzende regio's bestaat er zelfs nauwelijks. Kortom, de reismogelijkheden zijn te beperkt, met name in gebieden waar onrendabel busvervoer is opgeheven.
Oproep en onderzoek
De ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO hebben in het voorjaar van 2001 hun ruim 500.000 leden opgeroepen om zowel positieve als negatieve signalen over de regiotaxi's te melden. Ook heeft een speciaal ingestel-de themagroep van ouderen zich over het CVV gebogen. In enkele regio's hebben de ouderenbonden ook zelf onderzoek verricht. Tevens zijn brochures van verschillende regiotaxi's vergeleken en is een speciale themagroep van start gegaan. De resultaten hiervan staan in een speciaal rapport voor Minister Netelenbos. De toekomst van het CVV komt begin 2002 aan de orde in de Tweede Kamer.
Onbekend
Het CVV-vervoer is bij de gemiddelde burger niet of nauwelijks bekend. Per regio zijn er veel verschillende gebruikers, variërend van gehandicapten en ouderen tot kinderen en/of studenten. Het CVV-vervoer wordt nogal eens verward met het speciale gehandicaptenvervoer via de WVG en het bovenregionale gehandicaptenvervoer van TRAXX, maar het is niet hetzelfde. De ouderenbonden vinden dat er meer bekendheid dient te worden gegeven aan het CVV-vervoer en dat over het gehele land het CVV-vervoer enigszins gestandaardiseerd wordt. Bijvoorbeeld door het invoeren van één standaardnaam, zoals bijvoorbeeld 'regiotaxi'. Het CVV functioneert al in tientallen plaatsen in Nederland en is in veel plaatsen in voorbereiding.
Maar er zijn ook regio's waar onrendabele buslijnen zijn opgeheven en gemeenten geen regiotaxi's hebben gerealiseerd.
Aanbevelingen
In het rapport sommen de ouderenbonden zo'n veertig aanbevelingen op om het regiotaxi-vervoer te verbeteren. Een landelijke promotiecampagne, overzichtelijke informatie via één centraal telefoonnummer en één Internet-site zijn daarvan enkele voorbeelden. Maar ook uniforme regels voor de tarieven, spelregels, informatievoorziening, toegankelijkheid, veiligheid en bejegening passeren de revue.