CDA

Van Gennip: wij wijzen schone handen-politiek inzake drugsbestrijding af

Dinsdag 16 oktober jl. is in de Eerste Kamer het voorstel tot goedkeuring van het Verdrag over samenwerking met de Verenigde Staten over drugsbestrijding aangenomen. Namens het CDA voerde Jos van Gennip het woord bij de plenaire behandeling van dit verdrag.

"Het standpunt van mijn Fractie is niet het sluiten van de ogen, maar wel het afwijzen van een schone handen-politiek", aldus Eerste Kamerlid Jos van Gennip tijdens de plenaire behandeling van het Verdrag met de VS voor faciliteiten in de West (de Antillen en Aruba, red.) voor opsporing van drugstransporten. "Wij willen allereerst, zoals gezegd, de afweging van onze partners in de West respecteren. Het modewoord in de internationale samenwerking is momenteel ''ownership''. Nou, als ons dat wat waard is, dan zeker in het Koninkrijksverband. Ik zet daarom ook wat vraagtekens bij de toonhoogte van sommige bezwaren in ons land. Het is hun toekomst, de perspectieven van hun volgende generatie, hun kinderen dus, de integriteit van hun samenleving, zeg maar rustig hun cultuur, hun aanzien in de omgeving en wereldwijd, en hun bescherming zelfs - het harde woord moet vallen - tegen Nederland, en wel als grootste exporteur van XTC-drugs!

Van Gennip: "En dan is er dat andere argument: wij wijzen het Plan-Colombia af; wij wijzen het harde drugsbeleid van de VS af; wij vinden de immuniteitsregeling onverdraaglijk; wij vinden hun afstandelijke opstelling t.o.v. de internationale rechtsorganen en het multilaterale systeem verwerpelijk, en wij willen geen risico lopen van betrokkenheid bij de bestrijding van de narco-guerilla en dus werken wij niet mee aan deze vorm van drugsbestrijding, wij met onze reputatie op dit gebied, de Antillen en Aruba met hun rangschikking in de gevarenzone van de risicolanden. Ik ben bang, dat zo'n opstelling krachten in de VS alleen maar zal sterken in hun agenda van de totale oorlog tegen de drugs en hun unilateralisme."

"Sommigen staan snel klaar om concessies aan de VS in deze dagen hielenlikkerij te noemen.
Maar wij denken, dat in de ontwikkelingen na 11 september er ook een kans is voor een nieuw multilateralisme. Er zijn signalen, dat het besef groeit, dat de oorlog tegen het terrorisme alleen gewonnen kan worden binnen een breed gedragen VN-mandaat. De VS hebben een belangrijk gedeelte van hun schulden aan de VN ingelost; er lijkt een nieuw engagement t.o.v. het conflict in het Midden Oosten; er zijn veel geluiden in de VS, dat een veilige wereld alleen die wereld zal zijn, waarbij het overgrote deel van de bevolking ook belang heeft. Ook dat kan de uitkomst zijn van de constatering, dat de wereld na 11 september veranderd is, wezenlijk veranderd.
In die ontwikkeling kunnen wij aan de zijlijn gaan staan, of partner zijn, in ondersteuning, in dialoog, in kritiek soms, maar vanuit een partnership.

Van Gennip: "Mijn Fractie is daarom van mening, dat het enerzijds onbestaanbaar is, dat wij nu, juist nu zouden zeggen: wij, wij doen niet mee; voor ons zijn de risico's te groot of we zijn het te zeer met jullie oneens. Maar tezelfdertijd willen wij op den duur wel kapitaliseren op dat partnership, op die wil om samen risico's te dragen. Niet meteen als een nieuwe conditionaliteit, maar in die duidelijke boodschap, dat de nieuwe strijd eerst en vooral een strijd is voor de versterking van de internationale rechtsorde, van de sluiting van tax havens en de bestrijding van het witwassen van zwart geld tot de bevordering van de universele competentie van het internationaal strafhof; in de overtuiging ook, dat grootmoedigheid en afzien van korte termijnbelangen die andere driekwart van de wereldbevolking het perspectief kan geven van een sociaal economische orde, die ook de hunne wordt, of een milieubeleid, waarin iedereen een plaats onder de zon gegund wordt. Wij hoeven niet te preken, zeker niet op het moment, dat er slachtoffers vallen, maar we hoeven onze overtuiging en onze inzet ook niet te verbergen. Daarmee wordt de acceptatie van het FOL-verdrag geplaatst tegen de nieuwe realiteiten van na 11 september en in een breder kader van een multilaterale bestrijding van terreur, drugshandel, wapenverspreiding, geweld en staatscorruptie. Wij zijn benieuwd te horen, of de Koninkrijksregering het toevoegen van een nieuwe dimensie van ons partnership met de VS ook in dit kader wil zien."

De hele bijdrage van Jos van Gennip kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken