Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 150 22 oktober 2001

Wetenschappelijke vondst groeit uit tot nieuw bedrijf

Enzymfunctie opgehelderd
Vaak dodelijk
Langgezochte oplossing
Noot voor de pers

Op 17 oktober 2001 is het bedrijf PharmAAware opgericht dat een behandelingsmethode tegen sepsis wil gaan ontwikkelen. De methode is gebaseerd op een wetenschappelijke vinding, gedaan binnen het Universitair Centrum voor Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen en gesubsidieerd in samenwerking met de Technologiestichting STW. Drie bedrijven investeren een bedrag van tezamen 14 miljoen gulden in PharmAAware. "Het is uitzonderlijk dat een wetenschappelijk idee de basis vormt voor dergelijke grote investeringen," zegt de Groningse medisch bioloog dr. Klaas Poelstra. "Voor zowel de RUG als voor STW heeft het nog steeds lopende project hiermee een unieke status gekregen."

ABN-AMRO Participaties treedt op als lead investor. Daarnaast investeren nog twee beursgenoteerde bedrijven. Dat zijn Theratase, een producent van enzymen uit Engeland, en Prometic Lifescienses, een bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor isolatie- en zuiveringsprocessen in de biotechnologie.

Enzymfunctie opgehelderd

Het wetenschappelijke idee dat de basis vormt voor de investeringen dateert uit 1993. Poelstra en prof. dr. D.K.F. Meijer van de werkgroep Farmacokinetiek & Drug Delivery (binnen het onderzoeksinstituut GUIDE) verrichtten toen onderzoek naar een mogelijke therapeutische toepassing van het enzym alkalische fosfatase. Van dit enzym was alleen bekend dat het in het bloed en alle organen van mens en dier aanwezig is. De functie ervan was nooit opgehelderd. De Groningse farmaceuten ontdekten dat het enzym de zeer giftige, uit bacteriën afkomstige stof lipopolysaccharide (LPS) onschadelijk kan maken.

Vaak dodelijk

LPS, ook wel endotoxine genoemd, is afkomstig uit gram-negatieve bacteriën. Als de verbinding na een infectie van deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomt, veroorzaakt het heftige ontstekingsreacties. Deze toestand wordt sepsis (bloedvergiftiging) genoemd. Het komt vaak voor bij mensen die een grote operatie hebben ondergaan of als gevolg van brandwonden en leverafwijkingen. In de VS teedt sepsis ongeveer 750.000 maal per jaar op, in Europa worden vergelijkbare getallen patiënten genoemd. Ongeveer eenderde van de patiënten overlijdt. Het endotoxine is niet de enige oorzaak van sepsis, maar wel een zeer belangrijke. Als endotoxine in het bloed aantoonbaar is, loopt het sterftepercentage op tot zeventig procent.

Langgezochte oplossing

Omdat de huidige geneesmiddelen niet goed werken, zoeken wetenschappers over de hele wereld naarstig naar eventuele middelen en behandelingen, die het endotoxine direct onschadelijk kunnen maken. Poelstra en Meijer achten het goed mogelijk dat het Groningse onderzoek naar de langgezochte oplossing leidt. Het fundament voor de nieuwe behandeling is al gelegd in het farmaceutische laboratoriumonderzoek. Op het idee is reeds in de Verenigde Staten en Australie octrooi verleend en andere landen zullen spoedig volgen. Nu komt het, aldus de onderzoekers, erop aan het preparaat verder te ontwikkelen tot iets dat toepasbaar is in de medische praktijk. Op dat werk zal het bedrijf PharmAAware zich geheel gaan toeleggen.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* dr. K. Poelstra, tel. (050)363 32 87, fax (050)363 32 47, e-mail: k.poelstra@farm.rug.nl (werk) prof. dr. D.K.F. Meijer, tel. (050)363 32 72, fax (050)363 32 47

* drs. N. Boots (STW), tel. (030)600 12 84, fax (030)601 44 08, e-mail: nico@stw.nl

* dr. R. Brands, PharmAAware bv. tel. (030) 253 36 15, e-mail r.brands@iras.uu.nl