Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 18 oktober 2001

Onderzoek naar deelname aan het betalingsverkeer door gehandicapten en chronisch zieken

De consulent voor lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken (consulent-lg) kan voor veel cliënten van grote betekenis zijn, mits de functie van de consulent-lg eenduidig en beter ingevuld wordt. Dat concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) uit het onderzoeksrapport 'Consulent voor Lichamelijk Gehandicapten; een terugblik en een blik vooruit' dat vandaag verschijnt. Het onderzoek is in opdracht van de CG-Raad en de Vereniging Somma uitgevoerd door IVA, het instituut voor sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies. De CG-Raad wil op korte termijn met Somma afspraken maken over de verbetering van de functie van de consulent-lg.

Vanaf 1999 zijn er consulenten-lg bij de SPD'en werkzaam. Door de consulenten binnen die structuur te laten werken, is in relatief korte tijd een landelijk dekkend netwerk ontstaan. Daarmee is een basis gelegd voor de functie. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle SPD'en even goed raad weten met de positie van de consulent-lg en zijn doelgroep. Er is sprake van een grote lokale variatie in de uitvoering van de werkzaamheden van de consulent-lg. SPD'en zijn van origine dienstverleners aan mensen met een verstandelijke handicap. SPD'en dienen het imago van zich te schudden dat zij er alleen zijn voor verstandelijk gehandicapten, anders vindt de nieuwe doelgroep niet de weg naar de consulent-lg.

De CG-Raad wil met Somma ook snel afspraken maken over de deskundigheidsbevordering van de consulenten-lg. De achtergronden van de consulenten zijn zeer divers en zij hebben nog niet echt een eigen identiteit gekregen. Hun niveau, en daarmee de kwaliteit van de dienstverlening, loopt uiteen.

De CG-Raad en Somma hebben het ministerie van VWS steun gevraagd bij de verdere professionalisering van de functie van de consulent-lg. Daarnaast dringen zij aan op een vervolgonderzoek dat dieper ingaat op de ervaringen die de cliënten hebben met de consulent-lg. Want het bestaan van de consulent-lg wordt uitsluitend gelegitimeerd door de behoefte en vragen die de cliënten met een lichamelijke handicap of chronische ziekte hebben.
---