European Commission

IP/01/1471

Brussel, 23 oktober 2001

De Commissie en het Belgische voorzitterschap bespreken de toegang tot financiering voor kleine ondernemingen

Een betere toegang tot financiering voor kleine ondernemingen is het hoofdthema van een Conferentie over de financiering van KMO's - de Europese benadering, die op 24 en 25 oktober 2001 in Louvain-la-Neuve (België) wordt gehouden. Op deze conferentie, die door het Belgische EU-voorzitterschap in samenwerking met de Europese Commissie wordt georganiseerd, zullen de standpunten van de belanghebbenden worden verzameld met het oog op de Raad van de EU-ministers van Industrie op 5 december 2001. De sprekers en deelnemers omvatten de Belgische premier Guy Verhofstadt, de Waalse minister voor Economie, KMO's, Onderzoek en Nieuwe Technologieën Serge Kubla en de Commissieleden Philippe Busquin (Onderzoek), Erkki Liikanen (Ondernemingen en Informatiemaatschappij) en Mario Monti (Concurrentie).

Op deze conferentie zullen belangrijke vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, van ondernemersorganisaties en van de overheidssector aanwezig zijn. Het is de bedoeling problemen te identificeren die zich voordoen om aan de nodige financiering te komen, ervaring uit te wisselen en optimale praktijken voor een betere toegang tot financiering te verspreiden. De eerste dag zal worden besteed aan drie parallelle workshops over de relaties tussen ondernemingen en banken, de financiering van innovatie en microkredieten. Op de workshops zal nader worden ingegaan op de effecten van de toenemende concurrentie in de financiële sector op het toestaan van leningen aan KMO's, op de methoden om met succes innovatieve startende ondernemingen te financieren en op het vinden van methoden om op een rendabele wijze kleine leningen aan zeer kleine ondernemingen te verstrekken.

De Europese Unie heeft onlangs de problemen in verband met de toegang tot financiering onderzocht in twee elkaar aanvullende documenten: het jaarlijkse vervolgverslag over het Actieplan inzake risicokapitaal uit 1998 en het deze week gepubliceerde verslag over Toegang van ondernemingen tot financiering. Het vervolgverslag over het Actieplan inzake risicokapitaal geeft een overzicht van de vooruitgang die de EU bij de ontwikkeling van haar markten voor aandelenfinanciering heeft geboekt en het verslag over Toegang van ondernemingen tot financiering behandelt de algemene tendensen op het gebied van KMO-financiering.

De tweede dag zullen de conclusies van de besprekingen van de eerste dag op twee plenaire vergaderingen worden gepresenteerd. De ochtendvergadering zal gewijd zijn aan de EU-benadering van KMO-financiering en financieringsregelingen voor innovatieve ondernemingen. Er zal aandacht worden besteed aan het Commissievoorstel voor het nieuwe kaderprogramma, waarin 15% van de middelen (ongeveer 1,9 miljard) voor KMO's wordt uitgetrokken. De ochtendvergadering zal beginnen met een thematoespraak van minister Serge Kubla. Daarna zullen Commissielid Philippe Busquin, directeur-generaal Fabio Colasanti van DG Ondernemingen en Jean-Christophe Laloux van de Europese Investeringsbank toespraken houden. Deze vergadering zal worden besloten met een rondetafel Not all money is the same, waar de relatieve waarde van leningen en aandelenfinanciering voor verschillende soorten kleine ondernemingen zal worden besproken.

De middagvergadering zal worden geopend door de Belgische premier en voorzitter van de EU-Raad Guy Verhofstadt. Er zal een rondetafel volgen over The financing paradox. Hier zal worden besproken hoe de KMO-financiering in die zin kan worden ontwikkeld dat ondernemingen tegen een redelijke rente over de benodigde kredieten kunnen beschikken. Onder de deelnemers bevinden zich minister Serge Kubla, Commissielid Erkki Liikanen, Commissielid Mario Monti, voorzitter en bestuursvoorzitter Rolf Breuer van de Deutsche Bank, voorzitter en bestuursvoorzitter Hardwick Simmons van de Nasdaq Stock Market, Luc Clarys van UNICE en directeur Peter Praet van de Nationale Bank van België. Diverse ministers van Industrie van de lidstaten hebben hun deelname aan deze vergadering toegezegd.

Voor nadere informatie:

over de conferentie

www.kubla2001.be

over toegang tot financiering

http://europa.eu.int/comm/enterprise/library/lib-entrepreneurship/libr
-entrepreneurship.html

over het Actieplan inzake risicokapitaal:

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/document/financialmrkt/finan cialmrkt_en.htm

over onderzoekfinanciering voor KMO's:

http://www.cordis.lu/sme