Ingezonden persbericht

Paul Tensen Prijs voor Liliane Fonds
Hulp voor kinderen met een handicap in Rwanda

De Paul Tensen Prijs werd vrijdag 19 oktober uitgereikt aan het Liliane Fonds. De heer Cor Oostveen, voorzitter van het bestuur van het Liliane Fonds, nam de prijs in ontvangst uit handen van mevrouw Erica Terpstra. Het Liliane Fonds kreeg deze prijs voor hulp aan kinderen in Rwanda.

Paul Tensen Stichting
De Paul Tensen Stichting subsidieert kleinschalige projecten en instellingen voor achtergestelde kinderen in Nederland, Oost-Europa en de ontwikkelingslanden. De Stichting is opgericht in 1981 door Wim Tensen, met de bedoeling de nagedachtenis aan zijn jong overleden zoon levend te houden. Wim Tensen was tijdens de oorlog actief betrokken bij de pilotenhulplijn. Na de oorlog zette hij zich in voor organisaties van verzetsstrijders en richtte hij de Paul Tensen Stichting op die als doel heeft meer bekendheid en steun te geven aan kinderen in achterstandssituaties.

Projectvoorstel Rwanda
Verschillende instellingen werden begin dit jaar uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen. Het projectvoorstel moest betrekking hebben op kinderen die slachtoffer zijn van oorlogshandelingen en daardoor in een achterstandsituatie zijn geraakt.
Het Liliane Fonds diende een projectvoorstel in voor hulp aan kinderen in Rwanda die ten gevolge van oorlogshandelingen gehandicapt zijn. Aan de prijs is een geldbedrag van f 25.000 verbonden.

Iraguha Ntokaveve
Na de burgeroorlog in Rwanda leven er tienduizenden kinderen, ontredderd en beschadigd door de oorlog, nog altijd in uiterst schrijnende omstandigheden. Zoals de zevenjarige Iraguha Ntokaveve. Hij verloor zijn rechterbeen door een ontploffende landmijn. Aan zijn linkerbeen raakte hij 'slechts' gewond. Zijn moeder is overleden en zijn vader, een Hutu, zit in de gevangenis. Met hulp van het Liliane Fonds kan hij weer naar school. Ook kreeg Iraguha een prothese van het Liliane Fonds.

Persoonsgerichte hulp
Het Liliane Fonds is een speciaal fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. De hulpverlening kenmerkt zich door de sterk persoonsgerichte en directe aanpak binnen de gezinssituatie. Het Liliane Fonds heeft een doeltreffende werkwijze en een inzet van een internationaal netwerk van honderden gemotiveerde en bekwame vrijwilligers.