Grontmij

Grontmij NV



23-10-2001 - Archeologisch onderzoek fabrieksterrein Nooitgedagt te IJlst

In het voorjaar van 2001 heeft Grontmij in opdracht van de gemeente Wymbritseradiel een zogenaamd Waarderend Veldonderzoek (booronderzoek) uitgevoerd ter plaatse van het fabrieksterrein Nooitgedagt in het centrum van IJlst (Friesland). Uit een inventarisering van reeds bekende gegevens over het plangebied en de directe omgeving bleek dat in het plangebied een grote kans bestaat op het aantreffen van sporen van bewoning uit de periode vanaf de Late Middeleeuwen, maar mogelijk ook al eerder.

Tijdens het veldonderzoek zijn 20 boringen verricht. Uit de resultaten van het veldonderzoek kon worden afgeleid dat in de bodem van het plangebied archeologische lagen aanwezig zijn, daterend vanaf de 13e eeuw. In overleg met de Provinciaal Archeoloog van Friesland is besloten dat een vervolgonderzoek in de vorm van proefsleuven noodzakelijk is in een gedeelte van het plangebied. Op de plaatsen waar besloten wordt geen proefsleuven te graven, is voorgesteld het graafwerk tijdens de sanering en de inrichtingswerkzaamheden archeologisch te laten begeleiden.

Uit eerder onderzoek dat Grontmij in het kader van saneringsplannen hier heeft uitgevoerd, is de omvang van de grondontgraving ten bate van de sanering vastgesteld. Door deze gegevens te combineren met de resultaten uit het booronderzoek, is het mogelijk de vorm van het proefsleuvenonderzoek af te stemmen op de saneringsplannen.

Afgelopen zomer heeft het Archeologisch Diensten Centrum (ADC) het proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn, volgens de eerste onderzoeksresultaten, bewoningssporen uit de 12e en 13e eeuw blootgelegd op een diepte van 1 tot 2 m -mv. Mogelijk zijn, wat dieper in de bodem, nog oudere sporen aanwezig.