Gemeente 's-Gravenzande

Voorlichtingspagina 24 oktober 2001 De begroting voor 2002
Volgende week praat de gemeenteraad over de gemeentebegroting voor 2002. In mei van dit jaar is al het Beleidsplan 2002 aan de orde geweest: een actuele financiële schets met de investeringsschemas voor de komende vier jaar. Daarbij heeft de raad in hoofdlijnen zijn visie gegeven over de op te stellen begroting voor volgend jaar. De begroting 2002 waarover de raad volgende week gaat praten is in feite de uitwerking van het vastgestelde Beleidsplan 2002.

Daarom is het een normaal agendapunt tijdens de raadsvergadering. Er zijn dan ook geen algemene beschouwingen, maar er wordt vooral gesproken over de wijzigingen die sinds de vaststelling van het Beleidsplan zijn opgetreden.

Gemeentebegroting is sluitend
Om alle voorzieningen in s-Gravenzande op een goed niveau te houden en nieuwe plannen uit te voeren, is volgend jaar bijna 26 miljoen euro nodig. Voor een sluitende begroting moet daar een zelfde bedrag aan inkomsten tegenover staan. Het rijk draagt aan die inkomsten 56% bij. De inwoners zelf dragen 19% bij, de rest komt van andere inkomstenbronnen.

De financiële positie van de gemeente is gezond. Dit ondanks de kortingen die het rijk in de afgelopen jaren heeft opgelegd en de investeringen die de gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan. Denkt u hierbij aan het zwembad, multifunctioneel centrum, reconstructie centrum en de ISW-school.

Belastingdruk omhoog
Het college stelt voor de onroerende zaakbelastingen 2,6% te verhogen, dit is het inflatiepercentage. De hondenbelasting blijft gelijk.

Bij de gebruikersbijdragen verandert het volgende:
* Reinigingsheffing: meerpersoonshuishoudens gaan volgend jaar 579,48/ 262,92 betalen (was 562,80), tweepersoonshuishoudens 533,40/ 242,04 (was 517,20) en eenpersoonshuishoudens 487,44/ 221,16 (was 471,60).

Door een lastenverlichtingsmaatregel van het Rijk (de 'Zalmsnip') vindt op deze tarieven een korting plaats van 100,--/ 45,38 per huishouden.


* Met uitzondering van de bouwleges worden alle gemeentelijke leges verhoogd.

* Verder wordt het tarief voor de rioolrechten met 4,5% verhoogd. Met dit tarief wordt 100% kostendekking bereikt. Het tarief wordt 210,60/ 95,52 per jaar.

De gemiddelde belastingdruk voor huiseigenaren stijgt met 3,3%. Voor huurders met 3,6%.
Ruim 20 miljoen aan investeringen
Voor nieuwe plannen en activiteiten zijn investeringen nodig. Daarom voegt de gemeente elk jaar een uitgebreide lijst van investeringen toe aan de begroting. Het investeringsschema laat een totaalbedrag zien van ruim 20 miljoen euro. Van dit bedrag is 12,9 miljoen bestemd voor nieuwe investeringen en 7,7 miljoen voor vervangingsinvesteringen.

Deze bedragen drukken maar voor een deel op de begroting voor volgend jaar; de kosten van investeringen worden over een reeks van jaren uitgesmeerd.

Een greep uit de investeringen voor 2002:

* Aanleg verlengde Vondellaan

* Aanleg vrachtwagenparkeerterrein op industrieterrein Teylingen
* Nieuwbouw aula begraafplaats Beukenhage
* Huisvesting Reddingsbrigade

* Herinrichting gebied achter Dorpskerk

* Herinrichting 's-Gravenzandse Bosjes

Begroting ter inzage
Wilt u meer weten over de begroting 2002? De begroting en de toelichting erop liggen ter inzage bij het informatiepunt in de hal van het stadhuis.
Sportinstuif voor kinderen
Deze week even niet in verband met de herfstvakantie, maar vanaf volgende week kunnen de kinderen er weer enthousiast aan meedoen: de wekelijkse sportinstuif in de Westlandhal.

De sportinstuif wordt iedere woensdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur georganiseerd voor kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisscholen.

Onder leiding van een sportinstructrice en een begeleidster kunnen ze deelnemen aan verschillende sporten, zoals basketbal, voetbal, korfbal, atletiek en fitness. De kosten bedragen 3,-- ( 1,40) per keer.

Duurzaam veilig verkeer
Hoe en waarom?
Duurzaam Veilig is een project dat in 1997 gestart is. Met het project wil de overheid het verkeer veiliger maken. De afspraken hierover staan in het Startprogramma 'Duurzaam Veilig Verkeer'.

Een duurzaam veilige infrastructuur laat zich het best typeren met de woorden: duidelijkheid, uniformiteit en veiligheid. Weggebruikers zien aan het wegbeeld welk rijgedrag verwacht wordt. Zij kennen de maximumsnelheid, weten hoe de voorrang geregeld is en zijn voorbereid op de verkeerssituaties die ze kunnen tegenkomen. Dat vereist uniformiteit en duidelijkheid in ons wegennet. Om de duidelijkheid per type weg te kunnen waarborgen is een plan gemaakt, waarin voor elke straat wordt vastgelegd om welk soort weg het gaat (categoriseringsplan). In dit plan zijn de wegen binnen de gemeentegrenzen opgedeeld in 3 categorieën, te weten:
1. Stroomwegen: dit is de hoofdwegenstructuur;
2. Ontsluitingswegen: dit zijn de wegen die het verkeer van de hoofdwegen structuur naar de woongebieden brengen;
3. Verblijfsgebied: dit zijn de wegen waar de verblijfsfunctie de hoofdfunctie is, namelijk de woongebieden. Deze gebieden moeten een duidelijk herkenbare entree krijgen door middel van inritten.

Waarom inritten?
Landelijk is het de bedoeling om op termijn binnen de bebouwde kom een snelheidslimiet in te voeren van 30 km/uur. Ter voorbereiding van deze maatregel worden de 30 km-gebieden in aantal en omvang uitgebreid. Ook in 's-Gravenzande.

Dit betekent dat een duidelijk herkenbare entree van het 30 km-gebied, de zogenaamde inritconstructie, aangelegd wordt. Bij de inrit worden borden '30 km' of '30 km-zone' geplaatst.

Waaraan is een inrit te herkennen?
Een inrit ligt op de scheiding tussen een doorgaande weg (ontsluitingsweg) en een aansluitende weg (het verblijfsgebied). De inrit wordt gekenmerkt door een hoogteverschil, met schuine aanrijgedeelten. Over de inrit loopt de bestrating door van het evenwijdig aan de doorgaande weg liggende trottoir en/of fietspad. Als u een inrit met de auto oprijdt komt u vanaf de doorgaande weg een schuin aanrijgedeelte tegen. Hierna rijdt u een aantal meters over trottoirtegels en/of fietspadtegels. Daarna rijdt u weer over een schuin deel, wat de overgang is naar de verharding in de aansluitende weg.

Hoe is de voorrang geregeld?
Komende vanuit de aansluitende weg (het verblijfsgebied) verleent u voorrang aan het verkeer dat op de doorgaande weg rijdt. Juridisch is dit geregeld door het doorlopende trottoir en de schuine aanrijgedeelten. Feitelijk kunt u de voorrangssituatie vergelijken met een privé-inrit. Als u, vóór u uw eigen terrein bereikt, eerst een voetpad kruist, verleent u daar ook voorrang aan. Ook het verkeer op de wegen van een hogere orde krijgt voorrang voor dat u vanuit de privé-inrit de weg op rijdt. Een inrit als start en einde van het verblijfsgebied werkt dus hetzelfde. U verleent voorrang aan het langzaam verkeer dat u kruist over het verhoogde weggedeelte en ook aan al het verkeer op de doorgaande weg.

Extra maatregelen
Op plaatsen waar de omgeving geen 30 km-gebied uitstraalt kunnen als extra maatregel verhoogde kruisingplateaus, drempels en asverschuivingen worden aangebracht.

In 's-Gravenzande zijn we nu volop bezig met de 1e fase van Duurzaam Veilig: het treffen van voorzieningen in de bebouwde kom. Het is de bedoeling dat na 2002 het gebied buiten de bebouwde kom aan de beurt komt.

Afsluiting deel Maasdijk

De Maasdijk, tussen Heenweg en Oranjesluisweg, krijgt een nieuwe asfaltlaag. Dit gebeurt gedurende drie nachten, van maandag 29 tot en met woensdag 31 oktober, steeds van 20.00 uur tot 06.00 uur. Tijdens deze uren wordt het verkeer omgeleid.

Kapvergunningen

* De heer L.H.H. van der Meer voor het kappen van een esdoorn in de tuin (zijkant) van zijn woning aan de Aquamarijn 2;
* Flint Ink s-Gravenzande voor het kappen van 50 populieren langs de sloot, grenzend aan het bedrijf Einsteinstraat 2;
* De heer P. v.d. Sar voor het kappen van een kastanjeboom in de voortuin aan de Kastanjestraat 16, met herplantplicht. De betreffende zieke kastanjeboom is reeds gekapt in verband met dood hout.

Over deze voornemens kan een ieder binnen vier weken na publicatie Bouwplannen
Syre Projecten B.V., Vredebestlaan 14a, 2685 AK te Poeldijk, heeft een verzoek om bouwvergunning ingediend voor het bouwen van 3 woonhuizen op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie K, nummer 3087, plaatselijk bekend Naaldwijkseweg 90.

Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Het Oude Land 1985' omdat het bouwplan voor het bouwen van 3 woningen niet voldoet aan de bebouwings- en gebruiksbepalingen van het bestemmingsplan.

Burgemeester en wethouders kunnen op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan waarmee het bouwplan in strijd is.

Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 25 oktober 2001 gedurende 4 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Gedurende deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande, schriftelijke bedenkingen indienen tegen het verlenen van de vrijstelling.
Aangemelde bouwplannen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

P. de Jager

Berging

Felderhofstraat 4

J.G. van den Berg

Tuinhuis

Goudenregenstraat 3
J.C. van den Berg

Dakkapel

Oudelandstraat 87
Maatschap Vedder

Kas

Zanddijk 98

Gebr. Enthoven VOF

Watersilo

Rusthovenlaan 20

A.F. Wortelboer

Verbouwen woning

v.d. Kasteelestraat 71

E.J.L. Kemper

Verg. woning + berging

Oudelandstraat 113
A. van Onselen
Vergroten woning
Naaldwijkseweg 141 A
L. Vellekoop
Vergroten bedrijfsruimte
v. Rijckevorsellaan 3
L. Vellekoop
Kas
v. Rijckevorsellaan 3
V.O.C. Beheer BV
Verbouwen kas

Maasdijk 86
Boers Tuinbouw CV
Vergroten kas
Kersenlaan 6
Teunissen Ontwikkeling BV
Dakkapellen
Naaldwijkseweg 11 / 13
M. Olsthoorn
Berging
Gasthuislaan 22
Aangevraagde sloopvergunningen
P.J. Vellekoop
Warenhuis
v. Rijckevorsellaan 3
A.L. van der Lans
Warenhuis
Maasdijk 13
A.J.M. Enthoven
Bedrijfsruimte
Rusthovenlaan 20
Verleende bouwvergunningen
Gemeente s-Gravenzande

Speeltoestel

v. Prooijenstraat

Gemeente s-Gravenzande
Beheerdersgebouw
Koningin Julianaweg 153
Firma Zwinvliet
Proefkas, fietsenstalling, olietank
Groeneweg 139
B.C.M. de Brabander
Serre
Prins Mauritsstraat 9
L.A. van der Kleij
Dakkapellen
Meerkoet 108
Actualisatievergunningen
Burgemeester en wethouders van s-Gravenzande maken bekend, dat zij voornemens zijn op grond van artikel 8.22 Wet milieubeheer de volgende vergunningen te actualiseren.

1. KK Plant C.V. Krouwer, Komkommerlaan 6, actualisatie oprichtingsvergunning van 7 juni 1994;

2. A.H.M. Weterings, De Jonghlaan 14, actualisatie oprichtingsvergunning van 26 september 1995;
3. R. van Schie, De Jonghlaan 6a, actualisatie oprichtingsvergunning van 4 april 1995;

4. A.J. Knoppert, Groeneweg 119, actualisatie oprichtingsvergunning van 21 december 1993;

5. L. van Staalduinen, Maasdijk 55e, actualisatie oprichtingsvergunning van 7 juni 1994;

6. G.T. Groenewegen, Groeneweg 23, actualisatie oprichtingsvergunning van 25 januari 1994;

7. L. Vos, Groeneweg 6, actualisatie oprichtingsvergunning van 19 juli 1994.

De ontwerp-beschikkingen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf 25 oktober 2001 gedurende twee weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis. Inzage kan iedere werkdag van 9.00 tot 16.00 uur en elke maandag van 9.00 tot 19.00 uur. Bij inzage op maandagavond dient u van te voren telefonisch contact op te nemen met mevrouw R. Goudswaard op telefoonnummer 430184.

Gedurende twee weken na de dag van publicatie kan een ieder tegen de ontwerpen van bovengenoemde besluiten bedenkingen inbrengen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande.

de volgende meldingen hebben ontvangen.

Besluit tuinbouwbedrijven met bedekte teelt milieubeheer

VOF J.M. van der Meer-Los, Van Rijckevorsellaan 2

Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer

Holstein Waterservices B.V., Franklinstraat 8
Volgende week (29 oktober tot en met 2 november) worden de groene