Gemeente Heumen

23-10-2001

Alg. beschouwingen fractie Thonen

Algemene Beschouwingen bij de gemeentebegroting 2002:

Fractie Thonen (1 zetel)

ALGEMEEN.

Mijnheer de voorzitter. Een van de belangrijkste projecten van het afgelopen jaar is de voorbereiding van de renovatie van het winkelcentrum in Malden. Ook de verkeersveiligheid heeft de nodige aandacht gekregen, waarbij de uitvoering van de 30 km zone nog gaande is. Een spreekwoord zegt; overdaad schaad. En dat geldt ook voor al die drempels vinden wij.

In maart staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. En gelijktijdig wordt het dualistisch bestuursstelsel ingevoerd met alle veranderingen van dien. Het duale stelsel dat de oplossing moet bieden om de burger dichter bij het gemeentebestuur te brengen. Wij denken dat die burger daar weinig behoefte aan heeft. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat de burger meer behoefte heeft aan een zorgzame overheid. Een aantredende overheid die ook nationale belangen en lange termijn denken wil behartigen.

Er is een begin gemaakt met de sociale infrastructuur. Het vrijwilligerswerk, de buitenschoolse opvang, het dorpshuizenbeleid, de ouderenzorg en het jeugdbeleid hebben het afgelopen jaar de aandacht gekregen om in overleg met de gemeente tot een betere afstemming te komen. Laten wij daar het komend jaar aan verder werken.

Laten we ook verder werken aan een goed en verantwoord personeelsbeleid. Wij bedoelen daar mee dat de werkdruk omlaag moet, en dat er formatieuitbreiding plaats zal moeten vinden daar waar knelpunten niet op een andere manier opgelost kunnen worden. Wij zijn blij dat de afdeling stafdienst bestuur en management weer op sterkte is.

Ook vinden wij dat de tijd gekomen is om meer service te verlenen aan onze inwoners door te beginnen de afdeling burgerzaken open te stellen op maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Neem één jaar de proef op de som en kijk dan hoe het loopt.

En nu we het toch over het gemeentehuis hebben, zou onze fractie uw college wederom het volgende voor willen leggen. Het gemis dat alle fracties hebben van een goed gevulde leeskamer, een eigen fractieruimte met een eigen ingang gescheiden van de hoofdingang. Dit is ons bij de nieuwbouw beloofd maar is nog niet uitgevoerd.

Voorzitter. De rampen van het afgelopen jaar hebben ons allemaal aan het denken gezet. Wij hebben ons afgevraagd: Hoe staat het er in onze gemeente voor omtrent de brandveiligheid in alle openbare gebouwen en in de bedrijfsgebouwen zodat de veiligheid op alle gebied gewaarborgd is. Kan onze gemeente aan haar verantwoordelijke taak voldoen? Is er een actieprogramma brandveiligheid en een geactualiseerd rampenplan? Ook een actief toezicht en een handhavingsbeleid horen daar volgens ons bij.

Voorzitter. Veiligheidsbeleid is een van onze speerpunten. En daarom stelt het ons teleur dat de snelheidsremmende maatregelen voor de Broekstraat in Nederasselt weer één jaar worden uitgesteld. Wij vinden dat wij lang genoeg gewacht hebben. Maar daarover in zijn algemeenheid meer bij het onderdeel wegen en verkeer.

En omdat we het nu toch over wegen hebben, vragen wij ons af waarom het zo lang duurt voordat de rotondes in Malden voorzien worden van enige kunstwerken. Het is toch zo dat de mens niet van brood alleen leeft. Kunst geeft een meerwaarde aan de omgeving. Ook het Kerkplein in Malden nodigt u uit.

Zoals u weet heeft onze fractie ook het jongerenbeleid als speerpunt. Wij vinden dat met voorrang uitvoering gegeven moet worden aan de nota jeugdbeleid. En verderop in deze beschouwing vindt u daar meer over.

Omdat de vergrijzing toeneemt zal voor de ouderen voldoende "woonruimte met zorg" beschikbaar moeten zijn. Ook woningaanpassing is een van de mogelijkheden. De gemeente dient haar beleid daar op af te stemmen.

Voorzitter. Het stemt ons tevreden dat de concept begroting 2002 een gezonde financiële begroting is. Wat ons ook tevreden stemt is dat er geen lastenverhogingen aan de orde zijn. De gunstige economische ontwikkelingen en de daarmede samenhangende rijksinvesteringen op grond van gelijkheidsbeginsel en de afgesproken verdeelsleutel hebben onze gemeente op financieel gebied goed gedaan. De vraag is alleen zal dat zo blijven ?

Maar niet alles wat er blinkt is goud. Ook bij de gemeente zullen de inkomsten uit grondverkoop terug lopen. Wij zijn immers geen groeigemeente meer. Er zullen de komende jaren beleidskeuzes gemaakt moeten worden. Niet alles kan. Begrotingsdicipline is een vereiste. Onze zorg gaat uit naar de financiële positie van onze dorpshuizen, de sporthal of zaal. Wij vinden het wenselijk dat hier snel financiële duidelijkheid in komt gekoppeld aan een lange termijnvisie.

VOORLICHTING.

Voorlichting is belangrijk en wij gaan er van uit dat dit op een eerlijke en klantvriendelijke manier zal gebeuren. Immers de overheid moet eerlijk en betrouwbaar zijn. Contactavonden met onze inwoners zijn dringend gewenst. Evenzo het bezoek van uw college aan dorpen en wijken. Wij zijn van mening dat uw college dat jaarlijks zou moeten doen om een wisselwerking te bevorderen tussen onze inwoners en het dagelijks bestuur. Waarbij het college uiteenzet wat voor een beleid men wil voeren en om te horen wat de wensen van de burgers zijn om gezamenlijk beleid te maken.

Voorzitter. De SLOH is een niet meer weg te denken organisatie voor onze plaatselijke nieuwsvoorziening, ontspanning en voorlichting. Vele vrijwilligers zetten zich belangeloos in om de omroep draaiende te houden. Wij zijn dan ook van mening dat een financiële bijdrage van gemeentewege op zijn plaats is. Wij verzoeken het college om in overleg met de SLOH tot een voorstel te komen.

OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID.

Veilig is zonder angst en zonder lastig gevallen te worden over straat kunnen gaan en deel te kunnen nemen aan het sociale leven. Maar helaas zijn door de verloedering van de maatschappij er altijd nog mensen die in mindere en ernstige mate de veiligheid en de rust van anderen verstoren. Als gemeentebestuur zullen we op onze hoede moeten blijven om tijdig maatregelen te treffen om de veiligheid van onze inwoners te waarborgen. De politie is de organisatie die wettelijk bevoegd is om daadwerkelijk op te treden. Wij zullen dan ook de verantwoordelijkheid daar moeten leggen waar ze thuis hoort. In zijn algemeenheid zijn wij tevreden over het door de politie gevoerde lik op stuk beleid. Om de criminaliteit terug te dringen denken wij aan: Meer politie en dorpswachten op
straat, voldoende openbare verlichting en lage beplanting in de wijken.

JEUGDBELEID.

Het open jeugd- en jongerenbeleid dient zodanig te zijn dat door blijvende professionele ondersteuning, zij zich kunnen ontplooien en een zinvolle invulling vinden in hun vrije tijd. Om verveling te voorkomen zullen wij de jeugd wat moeten bieden. Daar ontbreekt het nu aan. Wij zijn er daarom voor , om op de openbare speelterreinen voor de jeugd in samenspraak met hen, een stukje verharding aan te brengen, of in enkele gevallen een half-pipe te plaatsen. En een basketbalpaal is zeer gewild; ook een muurtje waar een bal tegen getrapt kan worden mag niet ontbreken. En in overleg met de oudere jeugd zouden voorzieningen getroffen kunnen worden die aan hun wensen voldoen. Dit alles kan bijdragen tot welzijn en ontplooiing. Daarom zullen wij als gemeente altijd in de jeugd moeten blijven investeren. Ook dit beleid zal integraal moeten zijn. De nota jeugdbeleid heeft goede uitgangspunten.

WEGEN, STRATEN EN PLEINEN.

Wij vragen extra aandacht voor de trottoirs. Schuin liggende of verzakte tegels zijn een ergernis en leveren gevaar op voor de gebruiker. Ook is het nodig voor hen die gehandicapt zijn dat er voldoende verlaagde gedeeltes zijn om het trottoir op en af te kunnen. Verder vragen wij u aandacht voor het onderhoud van de plantsoenen en het schoonhouden van straten, pleinen en trottoirs. Wij zijn benieuwd naar de al jaren toegezegde notitie van aanpak, dat nu wel een boekwerk zal zijn geworden.

Voorzitter. Onze fractie is blij dat eindelijk de herinrichting van de Hoogstraat in Overasselt het komend jaar in uitvoering wordt genomen. Wij vragen ons wel af, of ook gelijktijdig de Schoonenburgseweg tot de Ewijkseweg aangepakt zal worden.

Nu een ontwikkelaar de gronden van Schlicher aangekocht heeft, is er ook ruimte geschapen om de gevaarlijke hoek bij Café De Zon veiliger te maken. Hoe denkt het college hierover?

Wat ons teleurstelt is dat de snelheidsremmende maatregelen in de Broekstraat te Nederasselt weer één jaar zijn opgeschoven. Wij vinden dat de provincie haar werk af moet maken. Er zijn verwachtingen gewekt dat alles met spoed gerealiseerd zou worden. Deze gevaarlijke weg waar al slachtoffers zijn gevallen verdient het met voorrang veiliger gemaakt te worden. Onze fractie heeft bij het bezoek van de commissaris het probleem
nog eens extra aandacht gegeven. Maar niets schijnt te helpen.

VERKEER.

Onze fractie is blij dat in het investeringsplan opgenomen is het doortrekken van het fietspad van de St. Walrickweg naar de Staddijk in Nijmegen. Eindelijk zal er dan toch een veilige fietsverbinding tot stand komen.

In het kader van de verkeersveiligheid willen wij uw college er nogmaals op wijzen dat het niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk is dat er flitspalen of andere voorzieningen komen en wel op korte termijn in de Broekstraat van het dorp Nederasselt. De snelheid zal uit het verkeer moeten. De veiligheid is in het geding. Onze fractie is bereid om zelf actie naar de provincie te ondernemen. Wij wachten uw antwoord af. Anders gaan wij er voor!

ECONOMISCHE ZAKEN.

Onze fractie is van mening dat het gehele voormalig terrein van Schlicher in aanmerking mag komen voor de nieuw te bouwen brandweer kazerne.

En volgens onze fractie zijn er andere mogelijkheden voor een bedrijventerrein voor startende ondernemers in Overasselt.

ONDERWIJS.

Voorzitter. Het heeft onze instemming dat er creatief wordt omgegaan met het bepaalde in de huisvestingsverordening. Onderwijs op maat met een duidelijke meerjarenvisie hoort het beleid te zijn.

WELZIJN.

Ouderenbeleid.
Het gemeentelijk woonbeleid dient er op gericht te zijn dat ouderen zolang als zij dat wensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Het is ook een gemeentelijke taak om te zorgen via de ruimtelijke ordening dat het beleid zodanig is dat er voldoende kwalitatieve woningen worden gebouwd in alle dorpen en zo dicht mogelijk bij de voorzieningen. Inspelen op maatschappelijke veranderingen is een vereiste. Woningaanpassing evenzo. Zorgbeleid en hulpverlening zullen maatwerk moeten zijn. Daar de vergrijzing sterk toeneemt, vergt dit aangepast gemeentelijk beleid. Dit alles natuurlijk in overleg met de doelgroepen. Wij vragen uw college met klem het beleid met nog meer inzet ter hand te nemen. Het is volgens ons vijf voor twaalf. Want nu is al bekend dat bij lange na niet aan de vraag voldaan kan worden. Als gemeentebestuur zijn we verantwoordelijk voor het volkshuisvestingsbeleid.

SOCIALE UITKERINGEN.

Speciale aandacht vragen wij van uw college voor die groep mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, of die de armoedegrens bereikt hebben. Het is ook bekend dat niet alle ouderen gebruik maken van de sociale voorzieningen. Zij verdienen de nodige aandacht.

Het minimabeleid en het werkgelegenheidsbeleid heeft onze instemming en wij ondersteunen het ruimhartig beleid voor de bijzondere bijstand.

AFVAL.

Nu de milieustraat in werking is gesteld zijn wij benieuwd hoe een en ander verloopt. Zijn er nog knelpunten en zo ja welke? Uw college geeft aan dat het systeem in maart/april wordt geëvalueerd. Ook dan zal het versnipperen van het snoeihout aan bod komen. Wat moeten wij ons daar bij voorstellen?

RUIMTELIJKE ORDENING.

Malden.
De woningbouw in Hoogenhof verloopt voorspoedig. Het heeft onze instemming dat in de laatste fase een "pas op de plaats gemaakt wordt" om in de komende jaren ruimte te bieden aan inwoners van Malden. Maar er zal ook ruimte gevonden moeten worden voor kwalitatieve woningen voor ouderen.

Overasselt.
Daar is voldoende ruimte voorhanden. Wel zouden daar woningen voor ouderen in het bestemmingsplan opgenomen moeten worden.

Heumen.
Daar doen de dassen en archeologische vondsten de inwoners die willen bouwen de das om. Maar ook hier zal bezien moeten worden of woningen voor ouderen nodig zijn.

Nederasselt.
Wij vinden dat de beschikbare planologische ruimte in het begrotingsjaar 2002 ingezet moet worden voor de tweede fase van het plan Hollestraat. Ook hier is een tekort aan woningen voor ouderen.

SLOT.

Veel goeds is er het afgelopen jaar tot stand gekomen. Maar er zijn ook fouten gemaakt. Laten wij daar van leren. Alles in ogenschouw nemende vinden wij dat er veel werk verzet is door de ambtelijke organisatie. En daarvoor spreken wij onze oprechte dank uit. Dank voor allen die zich ingezet hebben om het beleid van onze gemeente inhoud te geven en dienstbaar waren voor onze inwoners, zowel van de binnen- als buitendienst en van hoog tot laag. En wij hebben de contacten met u als prettig en waardevol ervaren.

Namens de fractie

Gerrit Thonen.