Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 23-10-2001

Politieberichten district Lekstroom, 09.55 uur
Mannen met vuurwapens aangehouden

IJSSELSTEIN In de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober zijn twee mannen aangehouden omdat zij met een vuurwapen over straat liepen.

Rond half één zagen met een politiewagen surveillerende politiemensen twee mannen over de Schuttersgracht lopen, komende vanuit de richting van de Doelenstraat. Zij zagen dat één van de mannen een zwart vuurwapen in zijn rechterhand hield. De man hield zijn arm langs zijn lichaam en had het wapen naar de grond gericht. Bij het zien van de politiewagen draaide de man zich weg. De politiemensen stopten hun surveillanceauto, stapten uit en sommeerden de beide mannen te stoppen.Eén van de agenten trok zijn vuurwapen en hield dat op de bewapende verdachte gericht. Beide mannen stopten en werden gefouilleerd. Daarbij werd bij beide mannen een vuurwapen in hun jas aangetroffen. De mannen, 20 en 21 jaar oud en afkomstig uit IJsselstein, werden aangehouden.

Beide vuurwapens waren gasdrukwapens met een CO2 cilinder, waren van een kaliber van 4,5 mm en bleken met meerdere kogeltjes geladen te zijn. De mannen verklaarden vlak voor hun aanhouding op meerdere verkeersborden in het centrum van IJsselstein te hebben geschoten. Bij een huiszoeking bij de 20-jarige verdachte werden meerdere replica-vuurwapens aangetroffen waarmee middels een veermechanisme of middels gasdruk 6 mm kogeltjes konden worden weggeschoten. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn op maandagmiddag heengezonden.

Meisje van tas beroofd

NIEUWEGEIN Op maandag 22 oktober deed een meisje aangifte van het feit dat zij op zaterdag 20 oktober van haar tas was beroofd.

Rond half zeven in de avond liep een 17-jarig meisje uit Nieuwegein in Cityplaza. Daar kwam een ongeveer 6-jarige blond jongetje huilend naar haar toelopen. Hij zei dat hij zijn moeder kwijt was. Het meisje liep met hem mee en voelde vervolgens dat haar handtas met kracht van haar schouder werd gerukt. Zij zag dat een jongeman met haar tas wegrende en dat een andere jongeman het jongetje bij de arm nam en dat zij gedrieën in de richting van de tramhalte wegrenden. Het jongetje liep duidelijk vrijwillig met hen mee en hoorde kennelijk bij hen. Het meisje ging nog achter ze aan, maar raakte ze in de drukte kwijt.

Het jongetje dat haar huilend aansprak was blank, ± 1 meter, blond krullend haar, opvallend blauwe ogen en hij droeg en zwart jasje, een tuinbroek en `kistjes`. De verdachte die haar handtas wegrukte was blank, was vermoedelijk 18-19 jaar, had donker haar en droeg een zwart lederen jas die tot zijn knieën reikte. De andere jongeman was eveneens blank, 18-19 jaar, had blond stekelhaar en droeg een felrode zogenaamde `Michelin-jas`.