Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 23-10-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 10.05 uur
Aanrijding tussen auto en fietser

BREUKELEN Op maandag 22 oktober heeft een aanrijding tussen een auto en een fiets plaatsgevonden. De fietser raakte gewond.

Rond acht uur in de ochtend reed een 25 jarige automobilist uit Breukelen over de Gijsbrecht van Nijenrodestraat. Op de kruising met de Karel Doormanweg wilde hij linksaf slaan, maar verleende daarbij geen vrije doorgang aan een hem over dezelfde weg tegemoetkomende 63-jarige fietser uit Breukelen. Een botsing was het gevolg, waarbij de fietser viel en op zijn hoofd terecht kwam. De man is met hoofdletsel per ambulance naar het UMC in Utrecht vervoerd en daar opgenomen.

Controle geslotenverklaring

WOERDEN De politie heeft op maandag 22 oktober gecontroleerd of verkeer in strijd met een geslotenverklaring reed.

De controle vond in de ochtend tussen acht uur en kwart voor negen op de `s-Gravensloot plaats. Dat de controle niet voor niets plaats vond, bleek uit het aantal van dertien bestuurders die werden bekeurd voor het negeren van de geslotenverklaring. Tevens werden drie bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel en één voor het feit dat de APK van de auto was verlopen.

Brugspringer bekend

MAARSSEN Het onderzoek naar de jongen die op dinsdagmiddag 4 september van de brug in het Amsterdam-Rijnkanaal was gesprongen, is afgesloten. Uit het onderzoek bleek dat het ging om een 16-jarige inwoner van Maarssen. De jongen was van de brug gesprongen naar aanleiding van een weddenschap met zijn vrienden.

Het van de brug springen van de Maarssenaar op die bewuste dinsdagmiddag was door een getuige gezien en zij meldde dit aan de politie. De mogelijke gevolgen voor de springer was voor de politie aanleiding tot het nemen van diverse maatregelen. Er volgde onder meer een zeer uitgebreide zoekactie waaraan diverse instanties meewerkten in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal en hierdoor moest het scheepvaartverkeer enige uren stilgelegd worden.

De uitgebreide zoekactie kon, achteraf gezien, geen resultaat opleveren omdat de Maarssenaar zich na zijn sprong in veiligheid had weten te brengen. Hij verzuimde echter zich bij de politie te melden die vrij snel na de melding ter plaatse kwam. Volgens zijn verklaring had hij zich niet bekend gemaakt omdat hij bang was geworden voor de mogelijke gevolgen. Ook na het lezen van diverse berichten in de media, was het niet bij hem opgekomen om zich te melden.

De politie wist de 16-jarige Maarssenaar pas na een langdurig en uitgebreid onderzoek op het spoor te komen. Inmiddels is er met hem op het bureau een zeer indringend gesprek gevoerd waarbij hij met name is gewezen op de gevaarszetting en de mogelijke gevolgen van zijn daad. De (hulpverlenende) instanties die bij de zoekactie betrokken waren, zien verder af van een schadeclaim. Het is de politie niet bekend of er door de beroepsvaart nog mogelijk een schadeclaim wordt ingediend.

Groep pleegt diverse misdrijven

MAARSSEN Politie en Justitie verdenken een groep jongeren uit Maarssen, die in wisselende samenstelling opereerde, van tientallen bedrijfsinbraken, diefstallen uit autos en diefstallen van fietsen en een motor. De feiten vonden voornamelijk plaats in Maarssen maar ook in Utrecht, Huizen en Vianen. Ook was sprake van twee brandstichtingen in onder meer Harderwijk en Utrecht.

De zaak startte met de aanhouding op heterdaad van een 17-jarige Maarssenaar wegens diefstal uit een auto eerder dit jaar. Na oriënterend en voorbereidend onderzoek bleek dat er meerdere personen betrokken waren en volgde begin oktober de aanhouding van twee inwoners van Maarssen ( 19 en 21 jaar ) en op maandag 22 oktober de aanhouding van weer twee verdachten, respectievelijk een 21-jarige inwoner van Maarssen en een 19-jarige inwoner van Woerden.

De bedrijfsinbraken en diefstallen uit autos vonden voornamelijk plaats in Maarssen. Bij de bedrijfsinbraken bestond de buit veelal uit de duurdere pcs met flatscreens. De waarde van de gestolen goederen bedroeg meer dan honderd duizend gulden. De schade bij de branden in bedrijven in Harderwijk en Utrecht bedroeg respectievelijk 500 duizend en 45 duizend gulden. Van de gestolen goederen werd vrijwel niets teruggevonden. Het geld van de opbrengst werd besteed aan uitgaan en het kopen van verdovende middelen.

Tot nu toe werden 6 verdachten aangehouden en gehoord. De verwachting is dat de 21-jarige verdachte, die op 22 oktober werd aangehouden met een dagvaarding zal worden heengezonden en dat de 19-jarige donderdag 25 oktober zal worden voorgeleid. De begin oktober aangehouden verdachten zitten nog steeds vast. Zij bevinden zich in de eerste dertig dagen van hun gevangenhouding. Ook de eerder dit jaar aangehouden 17-jarige verdachte zit nog vast. Een andere ook uit Maarssen afkomstige 17-jarige verdachte kon na onderzoek met een dagvaarding op zak naar huis worden gestuurd.
De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Meisje mishandeld
MAARSSEN Een 13 jarig meisje uit Maarssen is vrijdagochtend 19 oktober omstreeks acht uur mishandeld. Het incident speelde zich af in het tunneltje van Duivenkamp naar Fazantenkamp. Het meisje fietste door het tunneltje en ter hoogte van de trap die naar de bushalte op de Vogelweg gaat, zag zij vier onbekende mannen waarvan er twee een ander meisje vasthielden en haar schopten en sloegen.

Op het moment dat het 13-jarige meisje de vier mannen passeerde, kreeg zij van een van de twee die niet het meisje vasthielden, een stomp tegen haar borst en moest zij stoppen. Deze man pakte ook haar fiets af en gooide deze op de grond. Hierna hield deze man het meisje bij haar polsen vast en schopte de andere man het meisje diverse keren tegen haar benen.

Toen zij los werd gelaten, zag het meisje kans haar fiets op te rapen en er vandoor te gaan en deed zij samen met haar ouders later aangifte op het politiebureau. Het meisje liep door de mishandeling pijnlijke benen op.

Het gaat om twee mannen met donker haar die een wollen muts droegen. Een van de twee mannen had blonde plukken in zijn haar. De twee spraken accentloos Nederlands.
De politie wil graag in contact komen met het andere meisje dat ook is mishandeld en met eventuele getuigen van dit incident. Zij kunnen bellen naar het bureau Maarssen, telefoon 0900 8844.