Gemeente Den Haag

2001-10-23: Legionella in twee Haagse sporthallen

In de doucheruimte van een kleedkamer van zowel Sporthal 't Zandje aan de Schimmelweg als Sporthal Zuidhaghe aan de Beresteinlaan is een verhoogde concentratie van de legionella-bacterie geconstateerd. Het management van beide sporthallen heeft vandaag de desbetreffende ruimten buiten gebruik gesteld om elk risico voor de gezondheid te vermijden. De leidingen van de douches zullen worden doorgespoeld.

De monsters, die de aanwezigheid van legionella aantoonden, zijn genomen op 4 oktober. De sporters, die in de afgelopen weken gebruik hebben gemaakt van de kleedruimten, worden op de hoogte gesteld. Voorts worden zij geadviseerd bij klachten over hoge koorts, hoofd- en/of spierpijn en hoesten contact op te nemen met de huisarts.

Op 29 oktober a.s. neemt een extern bedrijf opnieuw monsters. De uitslag van het laboratoriumonderzoek zal ongeveer tien dagen later bekend zijn. Op grond hiervan wordt besloten de ruimte al dan niet weer vrij te geven voor gebruik.

De doucheruimte van de judozaal van Sporthal Transvaal aan de Colensostraat is daarentegen vandaag weer vrijgegeven voor gebruik. Deze ruimte was sinds 3 oktober gesloten nadat daar een verhoogde concentratie van de legionellabacterie was waargenomen. Monsters, genomen nadat er maatregelen waren getroffen, hebben uitgewezen dat de waterleidingen legionella-vrij zijn en dat de doucheruimte weer kan worden gebruikt.

Gedurende de afgelopen weken zijn alle gemeentelijke sporthallen en zwembaden door een extern bureau onderzocht op de aanwezigheid van legionella.

Het laten maken van een risico-analyse is een uitvloeisel van de Regeling Legionellapreventie in het leidingwater van collectieve warmwatervoorzieningen. Deze regeling is uitgevaardigd door de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM. De informatie die de risico-analyses oplevert wordt meegenomen in een nieuw op te stellen beheerplan teneinde de besmetting door legionella zoveel mogelijk uit te sluiten.

23 oktober 2001