Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459801
Fax 071-5459326
Afkomstig van: E. Straathof
Datum: 24 oktober 2001

Winkeldiefstal Noordwijk (D1) De politie doet onderzoek naar twee onbekende jongens die dinsdag 23 oktober onder andere koffie hebben gestolen bij een supermarkt in de Bomstraat. Rond 12:15 uur zag een medewerker twee jongens met een sporttas bij de kassa staan. In de winkel was hem opgevallen dat het schap met zoetjes leeg was. Omdat de medewerker het niet vertrouwde vroeg hij de jongens of hij in de tas mocht kijken. In de tas vond hij de pakken koffie en de zoetjes. Toen hij de jongens naar het kantoortje wilde meenemen, ontstond een worsteling. De beide jongens wisten alsnog met de tas weg te komen. De 29-jarige medewerker heeft bij de politie aangifte gedaan. Hierbij heeft hij signalementen van de jongens kunnen opgeven.

Onder invloed Katwijk (D2) Een 36-jarige man uit Valkenburg heeft ingegrepen toen hij dinsdag 23 oktober rond 16:30 uur op de Rijnmond zag dat een witte personenauto een verkeerszuil had geraakt en verder reed. Op de Industrieweg reed de man met zijn bestelbusje de auto klem. Hij pakte de contactsleutels van de vrouwelijke bestuurder af om te voorkomen dat zij verder zou rijden en belde vervolgens de politie. De agenten stelden vast dat de 36-jarige vrouw uit Katwijk onder invloed haar auto bestuurde. Het alcoholgehalte werd bepaald op 845 ug/l; 1,90 promille; reden om het rijbewijs van de Katwijkse in te vorderen.

Inbreker overlopen Oegstgeest (D2) De politie is een onderzoek gestart naar een onbekende man die dinsdagavond 23 oktober een inbraak pleegde in een woning aan de Warmonderweg. Toen rond 19:00 uur de 51-jarige bewoonster weer thuiskwam, bleek er licht te branden en was aan de binnenkant iets voor de voordeur gezet. Op het moment dat zij naar binnenliep, wilde de onbekende man de woning verlaten. De vrouw probeerde wel om hem tegen te houden, maar werd met spray in het gezicht gespoten. Zij rende de man nog na. Twee buurmannen en een voorbijkomende trimmer werden door haar geschreeuw gealarmeerd, maar toch wist de dief rennend te ontkomen. Zijn gereedschap en de buit heeft hij op zijn vlucht achtergelaten.

Controle parkeerverordening Leiderdorp (D3) Politie Leiderdorp heeft gisterenochtend, 23 oktober, gecontroleerd op fout parkeeren in de "Leyhof" en de omgeving van de "Horsten". Op de Santhorst stond een personenauto fout geparkeerd op een doorgetrokken gele streep. De tenaamgestelde ontvangt een procesverbaal hiervoor.

Verkeersongeval Hazerswoude-dorp (D3) Gisterenochtend, 23 oktober rond 11.00 uur, stak een 8-jarige jongen uit Hazerswoude-dorp op zijn fiets zonder goed te kijken de straat over. Hij werd hierbij geraakt door 32-jarige automobiliste uit Hazerswoude-dorp. De jongen is ter controle naar het Groene Hartziekenhuis in Gouda gebracht.

Controle parkeerverordening Zoeterwoude-Rijndijk (D3) Op de Industrieweg zijn gisterenavond, 23 oktober, twee vrachtauto's bekeurd die buiten het daarvoor aangewezen gebied geparkeerd stonden.

Politie controleert op verlichting Voorschoten (D4) De politie van Voorschoten is sinds 8 oktober bezig met controles op verlichting bij fietsen, brommers en auto's. Tot 28 oktober deelt de politie waarschuwingen uit aan bestuurders die zonder of met kapotte verlichting rijden. Na deze periode worden er boetes gegeven als geconstateerd wordt dat de verlichting niet in orde is.

Tijdens de waarschuwingsperiode hebben veel bestuurders de verlichting tijdens de controle ter plaatse hersteld. In de meeste gevalen betekende dit dat de dynamo tegen het voorwiel van de fiets werd geplaatst of dat een reservelampje in de koplamp werd gezet. In andere gevallen kon men niet direct de lamp vervangen of repareren. Ongeveer veertig bestuurders hebben op een later tijdstip de gerepareerde verlichting op het politiebureau laten zien.

Uiteraard draagt het voeren van verlichting bij aan de verkeersveiligheid en het terugdringen van het aantal ongevallen. Een andere goede reden om met verlichting te rijden is dat het u een fikse boete kan besparen: Fietsen zonder voor- of achterlicht: 30 gulden
Fietsen zonder voor- en achterlicht: 50 gulden
Auto's/brommers/snorfietsen zonder dimlicht/grootlicht binnen bebouwde kom: 60 gulden Auto's/brommers/snorfietsen zonder dimlicht/grootlicht buiten bebouwde kom: 120 gulden

Woninginbraak Leiden (D4)
In verschillende woningen is ingebroken op dinsdag 23 oktober en de daarop volgende nacht. In een woning aan de Parmaribostraat wer din demiddaguren ingberoken. De bewoner was op dat moment niet thuis. Men is binnengekomen door de voordeur te forceren. Het is nog niet bekend wat er is weggenomen. Verder werden twee woningen aan de Corantijnstraat bezocht door het inbrekersgilde. Ook hier werd de deur geforceerd en waren de bewoner sniet thuis op het moment van de inbraak. Er moet nog geïnventarieerd worden wat er ontbreekt uit de woningen.

Beroving Leiden (D4) Een nog onbekende man heeft dinsdag 23 oktober rond 15.40 uur een poging gedaan om een greep in de kassa van een winkel in de Genestetstraat te doen. Eerst sloeg de dader een personeelslid van de winkel waarna hij probeerde een greep in de kassa te doen. Deze was ehcter gesloten. Hierna verliet de man de winkel en reed per fiets richting Toussaintkade. Een tweede man bevond zich, kort voor de poging tot een greep in de kassa, in een ander deel van de winkel. Mogelijk heeft deze man een aantal assecoires uit de winkel weggenomen.

Vinger gebroken Leiden (D4)
Een 31-jarige Leidse parkeercontroleur heeft dinsdagavond 23 oktober rond 19.15 uur een gebroken vinger opgelopen. Hij vroeg een automobilist die in de auto zat opd e Molenwerf om zijn kaartje. Hierop stapte de man uit de auto en brak zijn vinger. Hiern is de man weggereden. De Leidenaar heeft aangifte gedaan.

Onder invloed Leiden (D4) Een 26-jarige Voorschotense heeft in de nacht van disndag 23 op woensdag 24 oktober een autorit door Leiden gemaakt onbder invloed van alcohol. Agenten zagen haar op paralleweg van de Lammenschansweg een andere auto rechts via de busbaan inhalen met een snelheid van ongeveer 80 km/uur. De rit vervolgde zich via Koninginnelaan, Lammenschansplein, Tomatenstraat, Kersenstraat, Lammenschansweg en stopte uiteindelijk op de Zoeterwoudseweg. Tijdens de rit deed ze afwisselend de koplampen uit en weer aan. Zij kreeg een rijverbod van 3 uur. Onbekend is het precieze aantal ug/l.

Aanrijding Woerdense Verlaat (D5) Een 47-jarige bestuurder van een vrachtwagen uit Vrouwenakker verleende dinsdag 23 oktober geen voorrang aan een 28-jarige automobilist uit Utrecht op de kruising Lange Meentweg met de Amstelkade. Een botsing was het gevolg. De Utrechter en zijn inzittende, een 18-jarige man uit Utrecht, zijn met verwondingen overgebracht naar het Elisabethziekenhuis.

Aanrijding Waddinxveen (D6) Een 17-jarige Waddinxvener is dinsdagmiddag 23 oktober rond 14.15 uur gewond geraakt aan hoofd en knie. Hij reed met de bromfiets over het fietspad langs het Noordeinde. Een afslaande 64-jarige bestelbuschauffeur uit Waddinxveen liet hem niet voorgaan. Een aanrijding volgde. Doordat de bromfietser de kinband niet had vastgemaakt, vloog de helm los en liep de man hoofdletsel op. Hij is naar het Groenehartziekenhuis overgebracht.

Controle parkeerverordening Schoonhoven (D8) Gisterenmiddag, 23 oktober, heeft politie Schoonhoven op de Nieuwe Singel gecontroleerd of alle geparkeerde auto's de benodigde ontheffing achter de voorruit hadden. Eén procesverbaal is uitgeschreven voor het ontbreken van de ontheffing.