KERKEN IN ACTIE

Ex-Joegslaven volgen training kerk en samenleving

Utrecht, 24 oktober

Op initiatief van Kerken in Aktie organiseert het Hendrik Kraemer Instituut een drieweekse cursus Kerk en Samenleving voor dertien personen uit de Balkan in de leeftijd van twintig tot veertig jaar. De deelnemers hebben een gevarieerde culturele en kerkelijke achtergrond en komen uit Kroatie, Servie en Bosnie-Herzegovina. In de groep zitten studenten, pastores, musici en uitgevers, allemaal actief in kerkelijk en maatschappelijk werk. De deelnemers aan de cursus werken op belangrijke plaatsen in het kerkelijke en maatschappelijke leven op de Balkan. De meesten bezoeken Nederland voor de eerste keer.

Het is algemeen bekend dat kerk en religie een belangrijke rol speelden in de Balkanoorlog. Sinds het begin van de jaren negentig stonden de contacten tussen de Nederlandse kerken en de officiele kerken in voormalig Joegoslavie op een lager pitje. Na de beeindiging van de oorlog en de komst van Milosevic naar Den Haag zijn de kaarten opnieuw geschud. Nu moeten ook de kerken zich opnieuw bezinnen op hun rol in de samenleving. Welke bijdrage kunnen zij leveren aan het opbouwen van de civil society?

Kerken in Aktie financierde hoofdzakelijk humanitaire projecten in landen van het voormalige Joegoslavie. Daarnaast wil zij nu betrokken zijn bij de theologische discussies op de Balkan en die zo mogelijk verder stimuleren. Eerder dit jaar zijn er twee voorbereidende reizen geweest. Daarmee zijn de banden met kerken en verwante organisaties aangetrokken. Ook zijn er nieuwe contacten gelegd.

De cursus duurt van start op 22 oktober tot 11 november. Onderwerpen zijn o.a. de geschiedenis van de Balkan, kerk en etniciteit, de rol van de kerken in het Balkan-conflict, theologie en oecumene, mensenrechten en trauma-verwerking. De deelnemers brengen 1 november een bezoek aan het Joegoslavie-tribunaal in Den Haag. Gastdocenten in de cursus zijn o.a. Thomas Bremer (Münster), Joost Lagendijk (Europarlementariër Groen Links), Niek Biegman (oud-ambassadeur voor Nederland bij de Verenigde Naties en de NAVO) en Bram van de Beek (hoogleraar Vrije Universiteit). Daarnaast maken de deelnemers uitvoerig kennis met de kerkelijke basis in Nederland, o.m. door een verblijf van een weekend in een Nederlandse kerkelijke gemeente.