Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2001- 16
Collegevergadering van dinsdag 23 oktober 2001


---

College steunt ontwerp-programma herontwikkeling gasfabriekterreinen De provincie Overijssel heeft samen met de drie noordelijke provincies een programma opgesteld voor de herontwikkeling van oude gasfabriekterreinen. Daarmee geven deze provincies invulling aan een in 1999 gesloten intentieovereenkomst tussen de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM), Economische Zaken (EZ) en het Inter Provinciale Overleg (IPO). Deze overeenkomst richt zich op de aanpak en financiering van de bodemsanering op de voormalige gasfabrieklocaties. In het (ontwerp) programma zijn twee Enschedese locaties opgenomen: de Zuiderval en het Van Heekplein. De provincie Overijssel stelt de gemeente Enschede in de gelegenheid om een reactie te geven op dat programma. B. en W. kunnen zich op hoofdlijnen vinden in het ontwerp-programma. Het wordt omschreven als een gedegen programma waarin een helder overzicht staat van de projecten, en de aard en omvang van de problematiek wordt duidelijk geschetst.

Als het gaat om de Enschedese locaties komen de analyses grotendeels overeen met de cijfers die de gemeente zelf gebruikt. Die cijfers slaan op de investeringsbedragen voor de ingrijpende saneringen: ruim 37 miljoen gulden ( ¤ 17 miljoen) voor de locatie Zuiderval en ruim 5 miljoen gulden ( ¤ 2,4 miljoen) voor het Van Heekplein. De in het programma geclaimde rijksbijdrage van ruim 48 % is gelijk aan de Enschedese inzet.

Het College plaatst wel kanttekeningen bij het in opdracht van de provincies uitgevoerde onderzoek naar de onroerend goedwaarde van genoemde plekken nadat deze zijn gesaneerd. B. en W. zijn het niet eens met een veronderstelde waardevermeerdering van veelal 100 %. In werkelijkheid ligt dat tussen de 70 en 80 %.

In zijn reactie onderstreept het College nog eens het initiatief dat met de provincie is ondernomen om de Zuiderval een zogenoemde voorloperstatus te geven. De sanering van deze locatie is onlangs begonnen en gezien het grote belang van deze vestigingsplek voor bedrijven is spoedige zekerheid over de rijksbijdrage zeer gewenst, aldus het College.

Volgens planning van de provincie Overijssel wordt het programma herontwikkeling gasfabriekterreinen begin november door Gedeputeerde Staten vastgesteld en daarna aangeboden aan de ministers van VROM en EZ. Rond maart 2002 verwacht men de onderhandelingen te kunnen afronden en dat betekent dat dan definitief duidelijkheid komt over de rijksbijdragen.
---

College stelt 3,5 ton beschikbaar voor jongeren- en peuterspeelzaalwerk Het College van B. en W. stelt de Raad voor 350.000 gulden ( ¤ 158.823 ) uit te trekken voor uitvoering van een eerder genomen gemeenteraadsbesluit om het jongerenwerk en het peuterspeelzaalwerk te versterken. Van dat bedrag is 150.000 gulden bestemd voor het jongerenwerk in het oostelijk stadsdeel. Daar zijn drie wijkwelzijnsinstellingen actief: Oostbinnen, Oostbuiten en Zuidoost. Deze instellingen stemmen hun activiteiten op het gebied van het jongerenwerk op elkaar af. Binnen stadsdeel Oost is de jongerenproblematiek het meest complex in de wijk Velve Lindenhof. Daar ligt dan ook de hoogste prioriteit.

Twee ton komt beschikbaar voor versterking van het peuterspeelzaalwerk in Enschede. Daar ligt de nadruk op het oplossen van knelpunten in de accommodaties waarin de peuterspeelzalen zijn ondergebracht. De huisvesting lat soms te wensen over. Bovendien zijn deze accommodaties onevenwichtig verspreid over de stad. Ook deze problematiek wordt geregeld via het wijkwelzijnswerk. De betrokken instellingen komen dit jaar met concrete plannen waarvoor dan nu ook de financiën klaar liggen.


---

A.s vrijdag de officiële besluitenlijst