European Commission

IP/01/1466

Brussels, 24 oktober 2001

Goedkeuring Commissie voor overname Heller Financial door GE Capital

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend voor het voornemen van GE Capital om Heller Financial over te nemen - twee ondernemingen uit de Verenigde Staten. Weliswaar hebben beide ondernemingen in Europa elkaar overlappende activiteiten op het gebied van factoring (een vorm van financiering van werkkapitaal) en uitrustingsfinanciering voor ondernemingen, maar toch deed deze operatie geen mededingingsbezwaren rijzen.

General Electric (GE), de moedermaatschappij van GE Capital, is een gediversifieerde onderneming die actief is op het gebied van vliegtuigmotoren, huishoudtoestellen, informatiediensten, uitrusting voor stroomopwekking, verlichting, industriële diensten, medische systemen, kunststoffen, omroep, financiële diensten en transportuitrusting.

Heller Financial is een maatschappij voor bedrijfsfinanciering, die een ruim gamma financieringsdiensten aanbiedt, zoals leningen voor werkkapitaal, uitrustingsfinanciering en leasing, cashflowfinanciering, financiering op basis van zakelijke zekerheden en kredieten voor kleine ondernemingen.

In Europa bieden beide ondernemingen diensten aan op het gebied van factoring, een bijzondere financieringsvorm voor werkkapitaal. In de drie landen waar de factoringactiviteiten van de beide ondernemingen elkaar overlappen - Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - zal de nieuwe onderneming nog steeds te maken krijgen met een aantal belangrijke concurrenten, maar ook met een groot aantal kleinere maatschappijen.

Wat uitrustingsfinanciering voor ondernemingen betreft, zijn er tussen de activiteiten van de beide ondernemingen overlappingen in negen lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk). In geen van deze landen zal hun gezamenlijke marktaandeel meer dan 15% bedragen.

De voorgenomen acquisitie zal inderdaad resulteren in potentiële verticale banden tussen de industriële activiteiten van GE (medische uitrusting, motoren voor grote commerciële en regionale vliegtuigen) en hun gezamenlijke activiteiten op het gebied van uitrustingsfinanciering. Toch kwam de Commissie tot de bevinding dat deze potentiële banden geen wezenlijke impact zullen hebben op de concurrentiepositie van de nieuwe onderneming - noch op de industriële, noch op de financiële markten.

De Commissie heeft dan ook besloten dat de voorgenomen operatie verenigbaar is met de gemeenschappelijke markt en de werking van Overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte.