Beste 32 Internet Spelers van de wereld tegen de 32 Top Grootmeesters van de wereld waaronder Anand, Karpov, Kasparov, Kramnik, Polgar

Grootste online & off-line schaakevenement van start: Online World Chess 2002

Amsterdam, 24 oktober 2001 - Vandaag kondigt Online World Chess de start aan van het grootste gecombineerde online en off-line schaakevenement ooit: het Online World Chess Event 2002. Tijdens de presentatie vandaag gaven grootmeesters als Judit Polgar, Loek van Wely, Genna Sosonko en Yasser Seirawan blijk van hun steun door hun aanwezigheid. Garry Kasparov wenste Online World Chess telefonisch alle succes toe.

Duizenden schakers vanuit de hele wereld zullen naar verwachting deelnemen aan dit evenement, dat van start gaat op 15 januari 2002 met een internationale online schaakcompetitie. De 32 winnaars van het online evenement kwalificeren zich voor de Live finale die van start gaat op 20 april 2002. De finalisten zullen allemaal naar Nederland worden uitgenodigd - reis- en verblijfkosten worden vergoed - om het op te nemen tegen de 32 toonaangevende grootmeesters om de hoofdprijs van US$ 500.000. Onder de grootmeesters zijn Viswanathan Anand, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Judit Polgar en vele anderen. Het totaal aan prijzengeld bedraagt meer dan US$ 1,4 miljoen. De registratie gaat vandaag van start op www.OnlineWorldChess.com.

De Grootmeesters hebben hun deelname aan het Live evenement bevestigd. Het zal voor het eerst sinds meer dan 15 jaar zijn, dat de top 10 Grootmeesters uit elke internationale ranglijst tegen elkaar zullen spelen. Het Online World Chess Event zal het enige schaakevenement van 2002 zijn waarin de huidige top 3 spelers het tegen elkaar zullen opnemen.

Floris Italianer, CEO van Online World Chess B.V.: "Dit is een enorme onderneming. De voorbereiding heeft vele maanden geduurd en het gaat nu echt gebeuren. De technologie hebben we opgezet met onze partner KPN, de grootmeesters hebben we kunnen vastleggen met behulp van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy en de lancering van onze website wordt samen met onze promotionele partner IMG uitgevoerd. Dit is voor het eerst dat de internationale schaakgemeenschap zich en masse achter een schaakevenement via het Internet schaart."

Judit Polgar, Grootmeester: "In tegenstelling tot andere sporten, leent schaken zich bij uitstek voor het Internet. Ik ben van mening dat het Online World Chess Event een belangrijke rol kan spelen in de promotie van de schaaksport in het algemeen."

Deelnemers kunnen zich aanmelden (via de site, voor US$ 32,95) voor het Online World Chess Event en ontvangen speciale toegang tot nieuws en informatie over het evenement. Alle deelnemers ontvangen een speciaal deelname-certificaat. Naast de hoofdprijs van US$ 500.000, ontvangt meer dan de helft van de deelnemers een prijs, variërend van gesigneerde schaakborden tot geldprijzen.

Schaken en het Internet
Naar schatting kunnen 600 miljoen mensen over de wereld schaken. Hiervan zijn ongeveer 7 miljoen schakers officieel geregistreerd, in meer dan 159 landen. Dit maakt de schaaksport tot een van de meest populaire sporten ter wereld. Omdat hun verspreiding zo enorm was, behoorden schakers tot de eerste pioniers die de grenzeloze mogelijkheden van computers en van het Internet ontdekten. Vandaag de dag spelen wereldwijd meer dan 283 miljoen mensen schaak via het Internet. De Stichting Online World Chess heeft het doel de internationale schaakgemeenschap samen te brengen in het grootste online schaakevenement ooit: Online World Chess Event 2002

Voor meer informatie over het evenement: www.OnlineWorldChess.com

Online World Chess Press Office
Jeroen Hellenberg, Jeroen van Seeters
Tel: 020-646 6384
Fax: 020-644 9736
E-mail: press@onlineworldchess.com