Ingezonden persbericht

Bericht afkomstig van Onkruit Vergaat Niet! en Wapentuig

PERSVERKLARING - ONKRUIT VERGAAT NIET! EN WAPENTUIG

VREDESACTIVISTEN BLOKKEREN AMERIKAANS CONSULAAT

Amsterdam, 24 oktober 2001 - Vredesactivisten van Onkruit Vergaat Niet! en Wapentuig blokkeren deze middag de ingangen van het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. Met hun aktie protesteren zij tegen de Amerikaanse bombardementen en andere vormen van oorlogsvoering tegen Afghanistan. Daarnaast stellen zij op visuele wijze de hypocrisie van de voedseldroppings door Amerikaanse vliegtuigen boven Afghanistan aan de orde.

Met de blokkade geven de activisten aan dat wat hen betreft de Verenigde Staten met hun militaire akties geosoleerd moeten worden en door de wereldgemeenschap gedwongen zouden moeten worden deze in te ruilen voor vreedzame middelen.

Het is vandaag de Dag van de Verenigde Naties. Juist in deze tijd zouden de Verenigde Naties het voortouw moeten nemen in de bestrijding van terrorisme door enerzijds de daders van de aanslagen van 11 september op te sporen, te arresteren en te laten berechten door een onafhankelijke internationale rechtbank en anderzijds nu eindelijk eens de voedingsbodem waarop terrorisme kan bloeien weg te nemen. Dat betekent onder meer een radicale herverdeling van geld en macht over de wereld. Het Westen heeft lang genoeg een politiek van uitbuiting, uitsluiting, onderdrukking en zelfverrijking gevoerd. Hoe tragisch, niet te rechtvaardigen en misdadig de aanslagen op het WTC en het Pentagon ook waren, er stierven die dag meer mensen van honger in de Derde Wereld. Over deze slachtoffers, die grotendeels op het conto van het Westerse kapitalisme (met de VS voorop) geschreven kunnen worden, lijkt iedereen zich een stuk minder druk te maken.

Overigens wijzen de activisten erop dat naast de daders van de aanslagen ook President Bush en al zijn voorgangers voor een internationale rechtbank zouden moeten verschijnen wegens misdaden die onder hun verantwoordelijkheid gepleegd werden en worden (Vietnam, kernwapenpolitiek, gebruik van verarmd uranium en/of clusterbommen in de Golfoorlog, de Kosovo-oorlog en Afghanistan etcetera) of met hun steun door regimes of contraguerilla's gepleegd werden en worden (Nicaragua, Chili onder Pinochet etcetera). Ook de Taliban zijn met steun van onder meer de Verenigde Staten aan de macht gekomen. Uit alles blijkt dat de Verenigde Staten zich niet tegen terrorisme keren zolang het hen niet treft, en zelfs bereid zijn het te steunen wanneer hen dat zo uitkomt.

De activisten maken zich, net als vele (internationale) hulporganisaties, bijzonder veel zorgen over de humanitaire ramp die in Afghanistan dreigt. Onschuldige burgers, die al jarenlang zuchten onder oorlog en onderdrukking door opeenvolgende misdadige regimes, waarvan de Taliban misschien wel de ergste uitwas is, worden door de bombardementen nog verder in het nauw gedreven. Naast het feit dat de bombardementen direct slachtoffers maken, ligt voor miljoenen Afghanen de hongerdood op de loer, nu hulporganisaties nauwelijks meer in staat zijn voedsel bij de burgers te brengen. De voedseldroppings van de Amerikanen zetten hierbij totaal geen zoden aan de dijk; ze worden dan ook bekritiseerd door diverse hulporganisaties. Natuurlijk zijn ze ook niets meer dan een propagandastunt over de rug van de Afghaanse bevolking. Wanneer de Amerikanen zich werkelijk zo druk zouden maken over het lot van de Afghaanse bevolking, dan hadden ze al veel eerder in aktie kunnen komen om hulp te bieden en druk uit te oefenen op de Taliban om mensenrechten te respecteren. Sterker nog, ze zouden dan onmiddellijk met bombarderen stoppen!


- GEEN OORLOG IN ONZE NAAM!

- STOP DE BOMBARDEMENTEN, STOP DE GEWELDSSPIRAAL