FNV

Snelle ratificatie ILO-conventie tegen kinderarbeid mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

Binnen twee jaar tijd hebben meer dan 100 landen de ILO-conventie 182, over de Ergste Vormen van Kinderarbeid, geratificeerd. Estland was het honderdste land dat op 24 september 2001 de conventie ratificeerde. Het aantal ratificaties staat nu op 104. Nederland moet de conventie nog ratificeren. Het is uniek dat zoveel landen binnen korte tijd een ILO-conventie ratificeren. De Global March Movement, een wereldwijd netwerk van organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen kinderarbeid, droeg veel bij aan dit resultaat.

Binnen twee jaar tijd hebben meer dan 100 landen de ILO conventie 182, over de Ergste Vormen van Kinderarbeid, geratificeerd. Estland was het honderdste land dat op 24 september 2001 de conventie ratificeerde. Het aantal ratificaties staat nu op 104. Nederland moet de conventie nog ratificeren. Het is uniek dat zoveel landen binnen korte tijd een ILO-conventie ratificeren. De Global March Movement, een wereldwijd netwerk van organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen kinderarbeid, droeg veel bij aan dit resultaat.

ILO-Conventie 182
Op 17 juni 1999 ging de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, de ILO, unaniem accoord met een nieuw verdrag over de ergste vormen van kinderarbeid. Hieronder vallen bijvoorbeeld kinderprostitutie, kinderhandel en kindslavernij van kinderen onder de 18 jaar. Landen die het verdrag ratificeren nemen het op zich om onmiddellijke en effectieve maatregelen te nemen om het verbod op en eliminatie van de ergste vormen van kinderarbeid te garanderen. Zie ook
http://ilolex.ilo.ch:1567/scripts/convde.pl?query=C182&query0=182&submit=Display (ILO Conventie 182.)

De FNV, aangesloten bij de http://www.globalmarch.org (Global March) zet zich al jaren in voor de strijd tegen kinderarbeid. Zo financiert ze kinderarbeidprojecten in ondermeer India en de wereldwijde campagne tegen kinderarbeid van de http://www.icftu.org (ICFTU).

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .