FNV

Berger Recycling moet CAO toepassen
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

De CAO toepassing in de Metaalnijverheid is voor FNV Bondgenoten een punt van voortdurende zorg. Bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten in Groningen geeft een overzicht van recente ontwikkelingen in Noord-Nederland. Bij http://www.bergerrecycling.nl/ (Berger Recycling in Hoogezand) zal langs juridische weg toepassing van de CAO worden afgedwongen. Bij veel grotere bedrijven in Groningen en Drenthe zijn inmiddels aanvullende afspraken gemaakt op de http://www.bondgenoten.fnv.nl/start/fbg/frames/metatech_cao.htm (CAO Metaalnijverheid). Het gaat dan over een bedrijfsloonsysteem, waardoor 10 tot 20 % boven het CAO loon zal worden betaald. Verder is bij het http://www.zwartwoud.nl/ (bedrijf Zwartwoud te Hoogkerk) met de bonden en de OR een sociaal plan voor de reorganisatie overeengekomen.

Berger Recycling Hoogezand
Bij dit afvalverwerkingsbedrijf (circa 15 werknemers) is de CAO Metaalnijverheid van toepassing. In 1994 werd dit zo afgesproken. De directie wil hier eenzijdig onderuit. De loonsverhoging van 4% per 1-5-2001 is niet betaald. FNV Bondgenoten heeft verschillende pogingen gedaan om in overleg de zaak op te lossen. De directie geeft niet thuis. In overleg met de leden heeft FNV Bondgenoten besloten langs juridische weg de toepassing van de CAO (officiële naam voor het metaalbewerkingsbedrijf) af te dwingen. Behandelend jurist is mw. M. Vijn van advocatenkantoor Oudenoord te Woerden.

Aanvullende regelingen in de Metaalnijverheid Groningen/Noord-Drenthe De CAO voor de Metaalnijverheid (Metaal en Technische Bedrijfstakken) is een minimum CAO die landelijk voor 32.000 werkgevers en 320.000 werknemers geldt. Meer mag wel, minder - zoals bij Berger Recycling - niet. De bond streeft er naar, om bij grotere bedrijven (50 of meer werknemers) aanvullende afspraken te maken die een rechtvaardige systematische beloning waarborgen. In 2001 zijn dergelijke afspraken gemaakt bij Ziegler Winschoten (bedrijfsloonsysteem); bij van Diest Automobielbedrijven (bedrijfsloonsysteem, werktijdenregeling); Autoschade Noord bedrijven in Groningen en Roden (bedrijfsloonsysteem); Imtech Noord Oost met vestigingen in Coevorden, Sappemeer, Roden en Leeuwarden (bedrijfsloonsysteem); Kwint Groningen (bedrijfsloonsysteem) en bij Wolter en Dros Groningen (betere toepassing loontabel voor buitendienstpersoneel). In totaal zijn er inmiddels zo'n 20 bedrijven met een bedrijfsloonsyteem. De hoogte varieert van 10 tot 20% boven CAO.

Reorganisatie Zwartwoud Hoogkerk
Er is overeenstemming bereikt tussen directie enerzijds en vakbonden en OR anderzijds, over het vervallen van 18 arbeidsplaatsen bij het bedrijf. Het aantal personeelsleden dat getroffen wordt door de reorganisatie zal kleiner zijn omdat mensen die vrijwillig weggaan en direct of indirect een plaats vrijmaken, in mindering op de lijst gebracht worden. In het overeengekomen sociaalplan, wordt naast tegemoetkomingen aan degenen die hun baan verliezen, ook voorzien in het bemiddelen van werknemers naar een andere werkgever. Randstad mobiliteitsdiensten heeft opdracht dat gedurende een jaar te doen. De individuele ontslagaanvragen worden door het arbeidsbureau getoetst op onder meer het criterium: wie het laatst gekomen is, komt het eerst voor ontslag in aanmerking (bij gelijk of soortgelijk werk).

Nadere informatie
A.P. van Dijk, Bestuurder Metaal en Techniek
Telefoon 050-3631104 of 06-51405565.
Annedijk@bg.fnv.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.