FNV

Schrijfactie: Dan Byung-ho moet vrij!
mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

FNV Mondiaal is een schrijfactie gestart voor de vrijlating van Dan Byung-ho, voorzitter van de Koreaanse vakcentrale KCTU. In de bijlage is een voorbeeldbrief aan de president van Korea, Kim Dae-jung. Onderteken de brief en stuur hem op, of fax hem of e-mail hem. Dan Byung-ho zou op 3 oktober jl. uit de gevangenis komen. Maar de overheid houdt hem nog steeds vast. Zijn 'misdaad': zijn vakbondswerk uitvoeren. FNV Mondiaal is een schrijfactie gestart voor de vrijlating van Dan Byung-ho, voorzitter van de Koreaanse vakcentrale KCTU. In de bijlage is een voorbeeldbrief aan de president van Korea, Kim Dae-jung. Onderteken de brief en stuur hem op, of fax hem of e-mail hem. De adresgegevens vindt u onder het kopje `doe mee met de schrijfactie`.

Dan Byung-ho zou op 3 oktober jl. uit de gevangenis komen. Maar de overheid houdt hem nog steeds vast. Zijn 'misdaad': zijn vakbondswerk uitvoeren.

Voorzitter Dan, zoals hij meestal genoemd wordt, is al meerdere keren in de gevangenis terechtgekomen omdat hij voorzitter is van de vakcentrale. Bij het organiseren van demonstraties of stakingen treedt de Koreaanse overheid nog altijd hard op, vakbondsrechten zijn nog ver te zoeken in Korea. Dit jaar alleen al werden meer dan 200 vakbondsleden gearresteerd.

De laatste keer dat Voorzitter Dan vrij kwam was in augustus 1999, vanwege een presidentieel pardon. Hij had nog 2 maanden en 4 dagen 'gevangenisstraf' te gaan. Tijdens stakingen die de KCTU in juli dit jaar organiseerde als reactie op de voortdurende onderdrukking en intimidatie van vakbonden, werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voorzitter Dan. Hij dook onder en kreeg onderdak bij de Kathedraal van Seoel.

Voorzitter Dan stapte in augustus vrijwillig naar de politie, op basis van een afspraak tussen de KCTU en de regering: hij zou de resterende 2 maanden en 4 dagen 'straf' in de gevangenis uitzitten en de regering zou verder afzien van nieuwe gerechtelijke stappen tegen Dan. Het was een gebaar van goede wil van de zijde van de KCTU, om de spanningen tussen de vakbeweging en de overheid wat te verminderen. Een functionaris van de kathedraal trad op als bemiddelaar.

De Koreaanse regering schendt dus nu haar belofte. Op 28 september jl., 5 dagen voordat voorzitter Dan vrij zou komen, werd bekend dat nieuwe aanklachten tegen Dan zouden ingediend worden en werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd om hem vast te houden.

Doe mee met de schrijfactie
FNV-voorzitter Lodewijk de Waal stuurde de president van Korea, Kim Dae-jung, een brief waarin hij protesteerde tegen de opsluiting van zijn Koreaanse collega en de president opriep om voorzitter Dan vrij te laten. Volg Lodewijk de Waal en stuur een protestbrief aan de president van Korea. In de bijlage is een voorbeeldbrief. Stuur hem per post, fax hem of e-mail hem. Adresgegevens:
Mr. Kim Dae-Jung, the President of Republic of Korea
1 Sejong-no, Jongno-ku, Seoul 110-820, Republic of Korea E-mail: president@cwd.go.kr
Fax: +82-2-770-0347

Een interview met Dan Byung-ho, gehouden door FNV Magazine tijdens zijn bezoek aan de FNV in januari 2000, is te lezen op de pagina vakbondsrechten van http://www.fnv.nl/04wiezijnwij/mondiaal/?f=28&c=58&i=nd (FNV Mondiaal). Meer informatie is ook te vinden op de website van de http://www.kctu.org (KCTU).

FNV Mondiaal voert momenteel ook een e-mailactie gericht aan de president van Brazilië, vanwege de moord op Carlos Gato, strijder tegen kinderarbeid in Brazilië. Onderteken de brief met je e-mailadres en roep de president van Brazilië op om er alles aan te doen degenen die achter de moord op Carlos Gato zitten, op te sporen en te berechten. Klik http://www.fnv.nl/04wiezijnwij/mondiaal/vakbondsrechten/?brazil-act.php (hier).

Vaker meedoen met schrijfacties? Stuur een e-mail aan marjan.brunner@vc.fnv.nl (FNV Mondiaal) en geef je op voor het Schrijversnetwerk (schrijfacties per post) of het Urgent Action Netwerk (schrijfacties per e-mail).

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .